Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2425.10
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Macaristan'da altılı ittifakın hezimeti

Macaristan’da geçtiğimiz Pazar günü yapılan genel seçimlerde 12 yıldır kesintisiz iktidarda olan Viktor Orban beklenenin aksine büyük bir zafer kazandı.

Sonuçlar resmi olarak kesinleşti ve iktidardaki FİDESZ-Hıristiyan Demokrat İttifakı 199 sandalyeli parlamentoda 135 milletvekili kazanarak, şimdiye kadar sahip olduğu üçte ikilik parlamento çoğunluğunu da korumayı başardı.

Altı muhalefet partisinin oluşturduğu muhalefet ittifakı ise seçmenden beklenen desteği göremedi. Muhalefet blokunun aldığı oy oranı, ittifakta yer alan partilerin ayrı ayrı katıldıkları 2018 genel seçimlerinde aldıkları oy toplamının da altında kaldı. Muhalefet ittifakı parlamentoda sadece 56 sandalye kazanabildi.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin seçim araştırmaları, seçim öncesi gerçekleştirilen son yoklamalarda iktidar partisinin birkaç puan avantaja sahip olduğuna işaret ediyordu ancak Viktor Orban'ın seçimleri bu kadar büyük bir farkla kazanabileceği beklenmiyordu.

Hâlbuki gerek Avrupa Birliği üyesi ülkeler gerekse dış güçler hep Orban’ın düşürülmesi üzerine gayret ve taktiklerini oynamışlardı. Ancak beklenen olmadı ve hayal kırıklığına uğradılar.

Şimdi aynısı bizde de devreye sokulmuş durumda. Kaderin ilginç bir tecellisi ülkemizde de aslında birbirleriyle uyuşmayan görüşlere sahip altı muhalefet partisi, Sayın Cumhurbaşkanımızı ve iktidarı uzaklaştırmak için ellerinden geleni ardına koymuyorlar. Dış güçlerin ve türlü odakların da desteği ile bunu gerçekleştirmek adına türlü oyunlar ortaya koyuyorlar.

Tek dertleri ve yegâne birleştikleri husus; Ak Parti iktidarının düşürülmesi. Yoksa ortak bir proje ve iktidara geldikleri takdirde icraat takvimi mevcut değil. Dış politikada neyi nasıl yapacakları belli değil. Her kafadan ayrı ses çıkıyor ve birleştikleri bir aday da mevcut olmadığından şimdiden makamların paylaşılması konusunda çekişmelerin olduğu görülüyor.

Tabi milletimiz olanları ibretle izliyor. Oy verme günü geldiğinde güveninin kime olduğunu göreceğiz. 6’lı muhalefet cephesi iktidara geleceklerine kesin gözüyle bakıyorlar.Ancak Macaristan’da ortaya çıkan sonuçlar bize altılı muhalefetin seçimleri kazanabilmesinin zannettikleri gibi çantada keklik olmadığını gösteriyor.