Lüks alışverişte en çok büyüyen kanal 'e-ticaret'
Küresel lüks ürünler endüstrisinin önde gelen danışmanlık şirketi Bain & Company, İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma işbirliği ile hazırladığı 15. Küresel Lüks Tüketim Ürünleri Raporu'nu açıkladı.
Lüks tüketim pazarının 2016 yılını yüzde 4 büyümeyle yaklaşık 1,08 trilyon Euro ile kapattığını açıklayan raporda, tüketici harcamalarının lüks seyahat, yiyecek ve şarap ile sanat eserleri gibi yeni ve çok daha kişisel harcamalara kaydığı görülüyor.
Raporda ayrıca e-ticaretin, 2016'da eriştiği yüzde 7'lik pazar payı ile küresel olarak ABD ve Japonya'dan sonra üçüncü en büyük 'pazar' olduğu belirtiliyor.
2016 yılındaki yüzde 4 büyümeye, yüzde 8'lik büyüme ile önemli bir katkı yapan lüks otomobil satışlarına dikkat çekilen raporda, jeopolitik olarak küresel belirsizliklerin çokça yaşandığı bir ortamda, kişisel lüks malları pazarının istikrarlı bir tablo çizdiği ifade ediliyor.
Küresel lüks pazarı yeni düzene alışırken, özellikle bazı döviz kurlarında yaşanan hareketlilik 2016 yılı harcamalarını da doğrudan etkiledi. Brexit, ABD başkanlık seçimleri ve Avrupa'daki terörizmin, tüketici güveni ile turizm hareketlerinde önemli etkisi oldu.
Tarihte ilk kez, Çinli tüketicilerin küresel lüks pazarına yaptığı katkı, geçen seneye oranla 1 puan azalarak yüzde 30 olarak gerçekleşirken, güçlenen dolar ve zayıflayan iç tüketime bağlı olarak azalan turizm hacmi nedeniyle Amerika'daki lüks markalar bocalamaya devam ediyor.
Pound'un değer kaybetmesi, İngiltere'deki turistik harcamaların artmasına neden olurken, Almanya ve Fransa lüks pazarı terörizmden olumsuz yönde etkilendi.
Çin iç pazarında lüks harcamaların artması, Çinli turistlerin özellikle Avrupa'daki alımlarındaki düşüşünü telafi etmeye yetmedi.
Fiyat farklılıkları, düşük hizmet kalitesi ile alışveriş deneyimi gibi yerel faktörler, Çinli tüketicilerin içeride gerçekleştirdikleri alımları ve buna bağlı olarak toplam lüks tüketim harcamalarını düşürdü.
Büyüyen Çin orta sınıfı yardımıyla lüks tüketim harcamalarının ve bunun toplam kişisel lüks ürünleri tüketimine olan katkısının uzun vadede artması bekleniyor.
Avrupa'da turistlerin yaptığı lüks harcamalar azalırken, yerel harcamalar Avrupa'daki kişisel lüks harcama performansını %1 artırdı.
Latin Amerika'da lüks tüketiciler daha çok içeride harcama yapmaya odaklandılar. Bu durum Brezilya'nın toparlanmasına, Meksika'da iyi geçen bir yılın bu sene de devam etmesine yardımcı oldu.
Kanada ise lüks harcamalar konusunda istikrarlı bir tablo çizdi.
Hong Kong ve Macau'da, sabit kurlarla %15 oranında bir düşüş gözlendi.
Geçen yıl MERS virüsü ile ilgili yaşanan endişeler nedeniyle Çin'deki akış %13 artış ile Güney Kore'ye doğru yöneldi.
Güneydoğu Asya genelinde sabit kurlarla %3'lük bir artış gözlendi. Singapur ise Çin'in en büyük 2. ve 3. şehirlerindeki harcamaları kendine çekti. Çinlilerin yaptığı harcamalar, Tayland ve Malezya'nın da performansını artırdı.