Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2458.67
BIST 100
9879.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ocak 2023

Lozan antlaşmasının gizli maddesi yoktur

Tarih kitaplarında İngilizler Çanakkale’yi geçemediler diye yazılıdır. Peki İngilizler acaba havadan mı İstanbul’a geldiler, aşağıda arz edeceğim bilgileri lütfen dikkate alalım. Her nasılsa 18 Kasım 1918 de İngilizler İstanbul’u işgal etti.

İngilizler 16 Mart 1920 de İstanbul’u bir kez daha işgal etti.

Büyük İslam uleması Said-i Nurs’i İngilizlere itaat edin fetvasına karşı, Padişahın esir alındığını bu fetvanın geçersiz olduğunu hutuvattı sitte eserini yayınlayarak İngilizlere karşı cihat yapılmasını yazdığı için İngilizler tarafından idama mahkûm edilmiş ancak, ele geçmediği için infaz edilemedi.

İngilizler 23 Ağustos 1923 de tek kurşun atmadan İstanbul’dan ayrıldı. Türk ordusu 6 Ekim 1923 de İstanbul’a girdi . İngilizler ayrıldıktan sonra Mustafa Kemal bazı icraatlara başladı.

1924 yılında hilafet kaldırıldı. Daha sonraları şeriatın kanunları lağvedildi. Avrupa’nın kanunları ve laiklik kabul edildi. Türkçülük esaslarına dayalı bir devlet kuruldu. Kürtçe yasaklandı. İstanbul hükümeti ve Osmanlı lağvedildi.

Ankara Başkent yapıldı. Harf devrimi yapılarak, tarihte emsali olmayan geçmişin bilgi ve kültürüne müthiş bir darbe vuruldu. Gezici mahkemeler kuruldu, binlerce âlim ve insan idam edildi. Tekkeler zaviyeler kapatıldı Birçok cami satıldı. Ezan Türkçe olarak okundu. Devrim kanunları gereğince şapka giymeyen birçok insan keza idam edildi. Şehit merhum Atıf Hoca Osmanlı devrinde şapka ile bir kitap yazdığı halde, sen şapkaya karşı çıktın diye muhakeme edilerek idam edildi.

Ayasofya cami iken, müzeye çevrildi. Genelevler, pavyonlar meyhaneler açıldı. İçki fabrikaları faaliyete geçti. 1927 tarihinde Mustafa Kemal’a ait ilk Heykel Ankara Ulus meydanına dikildi. Bazıları tarafından ilah olarak kabul edildi.

Cumhuriyetin ilanından sonra kızlara mini etek giydirilerek resmigeçitler de teşhir edildi. Bu hususta daha çok şeyler yazılabilir bence bu kadar misal vermemiz yeterlidir. İngilizler İstanbul’u terk ederken, hiçbir şart koşmadan ayrılmışlardı. İngilizler elleri boş olarak mı İstanbul’u terk etti. İngilizler aptal mıydı?

Suriye ile ilgili olarak Amerika ve Rusya’nın söz verdikleri halde sözlerinde durmadıklarını Sayın Reisi cumhur Recep Tayyip Erdoğan zaman zaman dile getiriyor. Demek ki devletlerarası antlaşmaların hepsi yazılı olmayabiliyor. Bütün bu icraatlar yapılırken, LOZAN’la ilgili gizli bir madde olur mu hiç. Bu gibi söylemler bir kuruntudan ibaret olsa gerek. Şark şivesiyle ma öyle değil.