Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2431.74
BIST 100
9813.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Temmuz 2019

Liyakatsizlere adalet teslim edilemez

Yıllarca evvel Erkenekon davasının sanıkları silahlı örgüt kurmak, yönetmek, üyelik, yardım ve yataklık suçlarından dolayı dava açılmış, dönemin Genelkurmay Başkanı dahil bir çok general ve subayla birlikte bazı siyasiler de bu ithamlarla mahkemelere düşmüştü. Belki de dünyada emsali olmayan bir dava idi Ergenekon.

Davanın açılmasından sonra yıllarca hapiste yatan, bir çokları tahliye edilen ve en son İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararla, Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Aslan dışındaki tüm sanıklar beraat etti.

Yetkilerine verilmiş uçaklar tanklar, toplar, bomba ve silahların her çeşidini görevleri icabı gerektiğinde kullanabilen bu kişileri, silahlı örgüt kurmaktan yargılamak bir hukuk felaketiydi aslında. Ayrıca liyakatsiz hakim ve savcıların durumu da adaletin masasına yatırılması gerekir. Böyle hukuki bir facianın yıllarca mahkemelerde sürünmesi bile üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur.

Şimdi bu olay karşısında herkes külahını önüne koyup düşünmelidir. Bu dosyalar ne olursa olsun bu devlete aittir. Türk Hukukun yüz karası haline getirilen bu olayın asıl failleri kimlerdir? Şimdi bunların hesap vermesi gerekir.

Son yıllarda bir çok liyakatsiz hâkim ve savcılar yüzünden insanların feryadı arşı alaya çıktı. Hatta bunların arasında öyleleri var ki kendi hissiyat ve düşüncesini hukukun yerine ikame edebilir ve şahsi menfaat temin etmek için rüşvetin zirvesine tırmanabilir. Çünkü en yakın insanlarımızdan bunları açıkça duyuyoruz.

O halde acilen yapılması gereken bir tedbir var. Şartlar ne olursa olsun denetimi çok iyi çalıştırmak gerek. Davalar hangi safhada olursa olsun, her yere ulaşabilecek müfettişlik sisteminin devreye konulması bir çok haksızlığın önlenmesine vesile olabilir. Yoksa uzun süren davalar ve yine uzun süren temyiz safhası vatandaşın mağduriyetini asla önleyemez. Çünkü yanlış verilen kararlar insan hayatıyla ilgilidir ve telafisi imkânsızdır.

Adalet hususunda iki vaz geçilmez ilkeyi hayata geçirmeliyiz

ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR

GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR.