Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2488.56
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Nisan 2018

Liselere giriş sınavı öncesi velilerimize tavsiyeler

Sevgili Velilerimiz, yukarıda yazdığım başlığı yanlış okumadınız. Liselere giriş sınavı öncesi öğrencilere değil, velilere tavsiyeler; çünkü şu zamana kadar gördüğüm başarı ya da başarısızlıkların arkasında hep aile var. Bu nedenle sizlerle sınav öncesi bazı konuları paylaşmak istedim.

bu konuya değinmemin önemli sebeplerden bir tanesi de sınav sürecinin tam olarak tanımının yapılamamasıdır.

Sınav sürecini ben üçe ayırıyorum:

A. Sınava Hazırlık Dönemi (% 60)

B. Sınav (% 20)

C. Tercih Dönemi (% 20)

Sınava hazırlık süreci sadece bir yıllık süreç değil elbette. Öğrenciler 8. Sınıfa başladıklarında karşılarına bir sınav çıkıyor, olayın farkına varana kadar ocak ayı geliyor ve bir çok öğrenci tam motive olamadan sınava giriyor. Ama bu süreçte önemli olan iki şey var ;

1) Öğrencimiz sınavı ciddiye alıyor mu?

2) Elinden geleni yapıyor mu?

Hayatlarının en önemli dönemlerinin ortasında zorlu bir sınava tabii oluyorlar, kolay değil. Bu süreç de ergenlikten dolayı yaşayacağımız belli sıkıntılar var zaten buna bir de sınav maratonu eklenince, süreç çekilmez hale gelebiliyor. Sınava hazırlık sürecinde öğrenci ile sağlıklı iletişimi korumak ve devam ettirmek önemli.

Sınava hazırlık kadar sınavın kendisi de önemli. Yukarıda bu bölümlerin normal şartlarda yüzdelik etkisini de belirttim. Sınav aslında tüm hazırlanma sürecini de boşa çıkarabilir. Sınavla ilgili biraz daha ayrıntıya girmek istiyorum.

Öncelikle bu sınav ne ölçüyor? Buna kısaca bir bakalım.

Bu sınavlar öğrencilerin;

1) Bilgisini

2) Hızını

3) Dikkatini ölçmektedir. Bu maddeleri biraz açacak olursak; bilgi kavramı içerisine çalışma, tekrar, test çözme, konulara hakimiyet gibi başlıkları sığdırabiliriz. Hız kavramı içerisine zamanı kullanma yeteneği, anlama, algılama ve yorumlama hızı, test çözme hızı girer. Peki dikkat kavramı içerisine neyi alacağız? Genelde ihmal edilen kavramda budur zaten. Öğrencinin sınav başarısını çok ciddi etkileyen sınav kaygısıdır. Bu kaygıyı şuna benzetiyorum: Bir yıl boyunca çalışıp didinen bir çiftçinin tam ürünü alacakken ihmali ya da bu aşamayı önemsememesi yüzünden tarlada çıkan bir yangınla tüm mahsulün yok olması.

Eğer bir öğrencide kaygı varsa bu, genelde evdeki birinin ya da birilerinin kaygısıdır. Şu ana kadar öğrencilerimde bu hep böyle çıktı. Öğrencinin çevresindekilerinin kaygısı, öğrencinin kaygısını katlanarak artırmakta. Sınava kaygı ile giren bir öğrencinin de sınav sonucunu kestirmek çok zor. Birkaç yıllık emeğin kimse boşa gitmesini istemez herhalde. Peki bu durumda veliler olarak ne yapmamız ya da yapmamamız gerekiyor. Birkaç madde altında toplayacak olursa:

1) Öncelikle sınav, başarı ve başarısızlık kavramları üzerinde çok konuşulmamalı ve özellikle çocuklarımızla bu konularda tartışmaya girmemeliyiz; çünkü onlar zaten kendi içlerinde yeterince huzursuzluk yaşadığı için bu duyguları aktive etmemek lazım diye düşünüyorum.
2) Öğrencinin, sizin ona güvendiğinizi hissetmesi gerekir ve öğrenci bir güvensizlik sezmemelidir.
3) Olumsuz ve imalı cümleler kurmayın. Pozitif olun. Moral desteği verin.
4) Sınav yaklaştıkça evde olağanüstü hal ilan etmeyin. Her şey normal devam etsin. Sınav bir ölüm kalım meselesi haline gelmemelidir.
5) Öğrenci ile iletişiminizi canlı tutun. Gereksiz konularda polemiğe girerek iletişim kazaları yapmayın; çünkü bu süreçte birileri ile konuşmak ve bir şeyler paylaşmak önemli bir ihtiyaçtır.
6) Öğrencilere zaman ayırın, onlarla beraber olun, pikniğe sinemaya gidin, onların stres atmalarına yardımcı olun, onlara ortam hazırlayın.
7) Öğrencilere çok müdahale etmeyin, özellikle akıl vermekten kaçının. Anne baba tarafından verilen öğütlere tamamen kulaklarını tıkarlar, nefesinizi boşa harcamayın. Bunun yerine okul da öğrencinin, sözünü dinlediği bir öğretmeninden yardım alın. Sizin yerinize o kişi, öğrenci ile konuşsun daha etkili sonuç alırsınız.

8) Bu sınavlar öğrencinin zekasını ölçen bir sınav değildir. İyi bir hazırlık ve birikim gerektiren disiplin sürecidir. Bu bilinçle öğrenciye yaklaşalım.

9) Sınav süreci devam ettiği için başka öğrencilerin sonuçları ile kıyaslamaya girmeyin, özellikle arkadaşları, komşu ve akraba çocuklarıyla

10) Çocuklar hayatta bir çok sınava giriyor, bu onların ilki, dolayısıyla ilk sınavda bütün merminizi tüketmeyin. Her fırsatta onların beden, ruh, zihin ve duygu sağlıklarının daha önemli olduğunu ve onları sevdiğinizi belirtmeyi ihmal etmeyin.

Sınavda ve hayatta başarılar dilerim .