Kürtler Başkanlığa Geçit Verdi
16 Nisan referandumuyla Türkiye ilk defa sivil bir siyaset eliyle ve sivil halkın desteğiyle yönetim sistemini değiştirme kararını verdi. "Millet devletine el koydu." Artık parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtik. Katılım oranı yüzde 85'ler civarında olan referandum seçiminde geçerli oyların % 51.4'ü yani yaklaşık 25 milyon seçmen yeni sisteme "EVET" dedi. Her ne kadar Ak Parti-MHP ittifakı neticesinde EVET" lehine toplamda beklenen oy oranının, 2015 Kasım seçimlerinde Türkiye genelinde Ak Parti'nin % 49,5, MHP'nin % 12 gibi bir oy aldığı ve toplamda % 61,5'e tekabül ettiği ve referandumda yüzde 51.4'lük "EVET" oyunun beklenen çapta bir başarı olmadığı dile getirilse de neticede içten ve dıştan tüm saldırılara ve kirli ittifaklara karşın % 50'i geçmiş ve Anayasal meşruiyeti sağlamış çok önemli bir kazanımdır.
KAZANDIRAN YİNE ERDOĞAN OLDU
Seçim sonuçları iller bazında masaya yatırıldığında, Ak Parti ve MHP'nin güçlü olduğu illerden çıkan sonuçlara bakıldığında; Ak Parti ile MHP ittifakının daha yüksek oranda bir başarıyı ortaya koyması bekleniyordu. Bu sonuçlar Ak Parti içerisindeki AKP'lilerden mi, yoksa zaten kazan kaynatan, iç muhalefetle kan kaybeden MHP'den mi kaynaklanıyor hususları, işin uzmanlarının yapacağı araştırma ve tespitlerle ortaya çıkacaktır. Ancak 2011 seçimlerinde % 49,9, 2015 Kasım seçimlerinde %49,5 alan bir Ak Parti ve 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52 alan bir Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçeği var ortada. Ne oldu da Ak Partinin 2015 seçimlerinde tek başına % 49 aldığı İstanbul'da, milyar dolarlık onca büyük projelerinin yapılmış ve yapılıyor olmasına rağmen Ak Parti-MHP ittifakı % 48,7 EVET oyu alıyor? Yine ne oldu da Ak Partinin 2015 seçimlerinde tek başına % 41,2 oy aldığı bir başkent Ankara'da Ak Parti- MHP ittifakı % 48,9 "EVET" oyu çıkarıyor? Yine ne oldu da MHP'nin belediye başkanlığını aldığı ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde Ak Partinin % 31, MHP'nin %21 Oy aldığı olduğu bir Mersin'de Yüzde 36 ile "EVET" çıkıyor? Bunlara İzmir ve Antalya gibi illeri de eklersek tartışmalar uzayıp gidiyor. Ak Parti-MHP ittifakının yaklaşık yüzde 10'luk oyu nereye gitti, hangi partinin tabanından bu fire verildi, kimler sağ gösterip, sol vurdu?
DOĞU'DA ÇOK DAHA OLUMLU BİR TABLO ÇIKABİLİRDİ
Yine bu köşemizde daha önce "Kürtlerin Rotası Erdoğan" başlıklı köşe yazımızla beraber birçok yazımızda, özellikle Kürt oylarının yoğunlukta olduğu Doğu ve Güneydoğu için "Kürtlerin azımsanmayacak bir kısmının, yüzyılın trajedisi haline gelen PKK'nın kirli hendek ve çukur siyaseti nedeniyle HDP'ye kızgın olduklarını, duygusal kopuş noktasına geldiklerini, siyasi rotalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın insani, vicdani ve İslami kişiliğine çevirdiğini, PKK ve HDP'ye kızgın olan Kürtlerin bir kısmının da yaşanan olaylar nedeniyle devlete de kırgın olduklarını, Kürtleri kucaklamanın, kazanmanın, terör ve şiddet belasından kurtarmanın tam zamanı olduğunu, meselenin "sadece" yakılan evlerin, yıkılan dükkanların, şehir ve kasabaların yeniden inşa ve imarıyla çözülemeyeceğini, işin püf noktasının; kırılan gönüllerin yeniden kazanılması, yitirilen umutların yeniden yeşertilmesi noktasında siyasi ve kültürel yönden atılacak en küçük adımların, yapılacak en küçük jestlerin bölgede büyük umutlar yaratacağını, devlete olan güveni ve aidiyet duygusunu daha da kuvvetlendireceğini" defalarca yazdık, dile getirdik. Keşke MHP tabanını incitmemek için gösterilen hassasiyet, biraz da vatanına bağlı Kürtlere gösterilseydi, Emin olun sonuçlar Doğu'da çok daha farklı olacaktı. Ancak her şeye rağmen, referandumdan EVET çıkartan Türk ve Kürtlerin kardeşliği olmuştur. 1 Kasım 2015 seçimlerine göre Doğu ve Güneydoğu'da % 10-20 oranlarında "EVET" lehindeki artış Cumhurbaşkanı Erdoğan'a duyulan güvenin, HDP'ye olan kızgınlığın da en net tavrı olmuştur. HÜDA PAR da gerek sandık başında görevlileriyle verdiği destekle gerekse de seçmenlerinin verdiği EVET oylarıyla büyük bir teşekkürü hak etmiştir, kardeşliğin ne demek olduğunu göstermiştir. Zafer Allah'ın izniyle inananların olmuşturu2026