Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Haziran 2014

Kürt petrolü, Halkbank ve Musul

Gözlerimizin içine baka baka oyun tezgahlıyorlar.

1916'da Sykes-Picot Anlaşması ile kurdukları 'Ortadoğu'nun çökmek üzere olduğunu gördükçe, yeni sürüm haritalar çiziyorlar.

Sürekli, yüz yıllık bir "Enerji" oyunuyla karşı karşıya olduğumuz yazıyorum. Musul'daki IŞİD oyunu da bunun parçası.

Baba Bush'lu yıllardan beri Irak'ı bugünkü haline getirmek için çok uğraştı ABD.

El Kaide, IŞİD, Boko Haram, Eş Şebbab vb. örgütler 'marka' değeri olan karanlık yapılar.

Ve bu örgütlerin yaptığı her eylem nedense ABD'ye, İngiltere'ye, emperyalist ülkelere yarıyor.

Mısır'da ve Suriye'de silahtan uzak duran Müslüman Kardeşler'in sivil muhalefetinin, bu örgütler eliyle nasıl kanlı bir şeytanlaştırma için kullanıldığını gördük.

Yaptıkları tüm eylemler Müslümanlara değil İslam düşmanlarının eline koz veriyor.

Esed Suriye'de, Maliki Irak'ta kaybettiği meşruiyetini bu örgütlerin vahşi eylemleri ile tekrar tesis ediyor.

***

Mesela IŞİD'in Irak'ta, ABD'nin ittiği, Maliki'nin dışladığı Sünni aşiretlerden ve Sünni bölgelerden genç insan kaynağı bulması çok kolay.

ABD'den nefret eden, Maliki'ye kızgın siyasi bilinçten yoksun binlerce genç, tepkilerini bu örgüt yapısı altında göstermek için can atıyor.

Arap uyanışı ile başlayan süreçte emperyalistler, Irak, Mısır ve Suriye'yi çizecekleri yeni haritanın çerçevesinden çıkarmamak için bu örgütleri kullanıyor.

***

Gelelim, Musul'un düşmesine ve konsolosluğumuzun IŞİD militanlarınca işgal edilmesine.

Kürt petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine aktarımına geçen hafta başlandı. İki Avrupa ülkesine gemilerle yapılan ilk sevkiyatı durdurmak için ABD ve Maliki çok uğraştı.

Ancak Ukrayna krizi ile enerjide Rusya'ya mahku00fbm olmak istemeyen Avrupa ülkeleri, ABD'yi dinlemeyerek bu petrolün ilk alıcısı oldular.

Amerika Kürt petrolü sevkiyatından elde edilecek paranın Amerikan bankalarına yatırılmasını istiyor. Petrol gelirinin Amerikan bankalarına yatırılması ise neredeyse Irak Kürdistanı'nın eline hiçbir şeyin geçmemesi anlamına geliyor. ABD ve Irak'taki kuklası Maliki tüm geliri aralarında pay edeceklerdi.

Barzani ise kesinlikle buna karşı olduklarını, petrol ticaretinden elde edilecek gelirin Halkbank'a yatırılmasını istedikleri açık açık söyledi.

Ve ilk sevkiyatın ardından para ABD'nin bütün baskısına karşın Halkbank'a yattı.

***

Irak Kürdistanı Başbakanı Neçirvan Barzani, geçen hafta bir açıklama yapmıştı.

Barzani, "Türkiye ile enerji alanında yaptığımız anlaşma 50 yıllıktır. Bu süre daha da uzatılabilir. Türkiye ile yaptığımız anlaşma Irak topraklarını bölme amaçlı değildir. Tek bir amacımız var o da Irak bütçesinden hakkımız olan yüzde 17'lik istihkakımızı almaktır" dedi.

Bu açıklamanın ardından, "Eyvah ABD ve Irak Merkezi Hükümeti çok sert bir cevap verebilir" demiştim. Ve birkaç gün geçmeden bugün Musul'u konuşuyoruzu2026

***

Türkiye ile petrol ticaretini ABD ve Maliki'ye karşı yapan. Yine onlara karşı çıkarak petrol ticaretinden gelecek paranın da Halkbank'a yatmasında direten Irak Kürdistanı, önceki gün IŞİD eliyle sarılmaya başlandı.

Musul, Tikrit ve bazı bölgeleri 3-4 bin kişilik IŞİD militanı ele geçirdi. 70 bin kişilik Irak ordusu 2 saat içinde tek kurşun atmadan Musul'u boşalttı. Çekilirken de ABD malı bir sürü askeri araç, helikopter ve silahı da IŞİD militanlarına terk etti(!)

***

Türkiye'nin Kürt petrolünü dünyaya aktarması, Kürtlerin bu konudaki kararlılığı, Kürdistan'daki huzurun IŞİD eliyle bozulma stratejisini ortaya çıkardı.

Haliyle Kürtlerin ticaret ortağı Türkiye'ye de mesaj verilmeden olmazdı. IŞİD, yabancı misyona karışmama stratejisine rağmen mesaj kaygısıyla Musul konsolosluğumuzu işgal etti.

İşgalden hemen önce de yandaki binayı havaya uçurarak bir 'mesaj' daha verdi. Aralarında çocukların da olduğu konsolosluk binamızın kapılarını böylece açmış oldu.

Şu anda konsolosluktaki 49 kişi ve 31 kamyon şoförümüz IŞİD'in elinde.

***

Şimdi "Ordu Musul'a" diyen uçuk önerileri kenarda tutarak diplomasinin tüm kanallarını kullanıp büyük devlet refleksi ile oradaki 80 canımızı kurtarmalıyız önce.

Geçen yıl Lübnan'da kaçırılan pilotlarımızı hatırlayalım. Uzun da sürse sağ salim Türkiye'ye getirmeyi başarmıştık. Burada da böyle olacak inşallahu2026