Küresel zenginlerin serveti hızla artıyor
2013'te 146 trilyon dolar olan küresel zenginlerin serveti 2014'te yüzde 11,9 oranında artarak 164 trilyon dolara yükseldi.
Yıllık artış 18 trilyon doları buluyor.
ABD ekonomisinden daha büyük bir artışı ifade ediyor.
Boston Consulting Group(BCG) her yıl geleneksel olarak küresel servet raporu hazırlıyor.
BCG bu raporda servetleri belirlerken nakde kolayca çevrilebilecek hisse senedi veya tahvil gibi menkul değerleri dikkate alıyor, gayrimenkulleri hesaba katmıyor.
Rapora göre 164 trilyon dolarlık küresel servetin yüzde 41'i 15 milyon zengine ait.
Servet artışında Asya'nın özellikle de Çin'in başı çekmesi kayda değer.
Geçen sene yeni milyoner olan 2 milyon kişinin yarısı Çinli.
Dünyada 800 milyon insan açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken küresel zenginlerin servetlerine servet katmaları yaman bir çelişki.
TÜRKİYE SATIN ALMA GÜCÜNDE GERİLEDİ
Türkiye'nin satın alma gücü paritesine(SGP) göre kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla endeks değeri 2 puan düşüşle 53'e indi.
Avrupa sıralamasında bir basamak düşerek yedinci sıraya geriledi.
SPG ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetini farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak belirleniyor.
Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları gideriliyor, uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor.
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi(EuroStat) tarafından açıklanan SGP'ye göre kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla(GSYH) endeksi 2014 yılı sonuçlarına göre 28 Avrupa Birliği(AB) ülke ortalaması 100 iken bu değer Türkiye için 53 oldu ve AB ortalamasının yüzde 47 altında kaldı.
TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARI
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) yayımladığı Küresel Gıda Fiyatları Endeksi'ne göre dünyada gıda fiyatları gerilerken Türkiye'de enflasyonun hayli üzerinde seyrediyor.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu(TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz da aynı konuya işaret ederek, "Türkiye olarak şu anda dünya gıda fiyatları ortalamasından yüzde 20 daha yüksek seyrediyoruz. Bu artışın kaynağı ise spekülatörler. Gerçek işi gıda olmayan pek çok kişinin gıda stokçuluğu yaptığı görülüyor. Şimdi bir de seçim sonrası fırsatçılığı tehlikesi belirdi" dedi.
Gıda fiyatlarını kontrol altında tutmak amacıyla 9 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile Gıda Komitesi kurulmasına karar verilmişti.
Ekonomi ile ilgili dört bakanlığın yetkilileri, Hazine Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı'nın oluşturduğu bu komitenin çalışmalarının ne aşamada olduğu konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi yararlı olacaktır.