Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2495.16
BIST 100
9452.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Küresel çip krizi teknolojik olarak geçmişe döndürebilir!

PANDEMİ, insanların alışkanlıklarını değiştirdi ve elektronik cihazlara olan talebin artmasına sebep oldu. Ancak küresel çip krizi otomobil üretimini kesintiye uğrattı. Koronavirüs pandemisi, küresel yarı iletken çip sıkıntısına yol açtı ve şimdi otomobil endüstrisi de bu krizden önemli ölçüde etkilendi. Cep telefonlarında, oyun konsollarında ve TV'lerde ihtiyaç duyulan çipler neredeyse üretilemez hale gelmeye başladı.

Teknolojinin kalbi çipler…

Dünyanın dört bir yanındaki şirketleri vuran yarı iletken çip krizi, yakın zamanda sona erme belirtisi göstermiyor ve birçok endüstri için tedarik zincirlerini etkilemeye devam edecek gibi gözüküyor. Teknolojinin merkezinde çipler yer alıyor. Unutmamak gerekir ki artık her endüstrinin yarı iletkenler tarafından etkinleştirildiği veya yarı iletkenlere bağımlı olduğu bir dünyada yaşıyoruz.

Nissan, çip sıkıntısı nedeniyle 500 bin daha az araç üreteceğini söyledi. General Motors, yarı iletken yonga eksikliği nedeniyle kamyonet üretiminin bir kısmını durdurmak zorunda kaldı. Genellikle yarı iletkenler olarak adlandırılan ve bazen mikroçipler olarak da ifade edilen çipler, elektroniklerimizin beyni olarak işlev görür. Çipin boyutu değişebilse de, içlerinde milyarlarca transistör barındıran küçük teknolojik harikalardır.

COVID-19 pandemisi nedeniyle dünya evine kapanırken, birçok fabrika da kapandı ve çip üretimi için gereken malzemeleri aylarca kullanılamaz hale getirdi. Tüketici elektroniğine yönelik artan talep, tedarik zincirini dalgalandıran değişimlere neden oldu. Üreticiler, yeni talep seviyelerini karşılamak için yeterli çip oluşturmak için mücadele ederken siparişler birikmeye başladı. Bir birikim giderek büyümeye başladı.

Çiplerin yapısı ve önemi

Yarı iletken çipler, iyi bir elektrik iletkeni olduğu için silikondan yapılır. Bu çipler, çok sayıda modern elektronik ürüne ve bileşene güç sağlayan mikro devrelere yerleştirilmiştir. Tüm aktif bileşenlerin, entegre devrelerin, mikroçiplerin, transistörlerin ve elektronik sensörlerin yarı iletken malzemelerle yapıldığı belirtilebilir. Yarı iletken çipler, modern teknoloji ürünleri ve bileşenlerinin üretiminde kilit rol oynayan ucuz parçalardır. Basitçe söylemek gerekirse, yarı iletken çipler modern hesaplamanın yapı taşlarıdır.

Çeşitli segmentlerde elektronik ürünlere olan talep hızla artarken, şirketler çip sıkıntısı nedeniyle teslimat yapamıyor. Küresel çip kıtlığının bazı temel nedenleri, pandemi nedeniyle tedarik zinciri kesintileri, artık daha fazla insan evden çalıştığı için elektronik ürünlere olan talebin keskin bir şekilde artması ve çip oluşturma kapasitelerine yatırım yapılmamasıdır.

Araç üretimi durma noktasına geldi!

Yarı iletken çiplere yönelik küresel talep arzı geçmeye devam ederken sayısız endüstri olumsuz bir şekilde etkilendi. Küresel olarak, araç üreticileri, Volkswagen, Ford, Renault, Nissan ve Jaguar Land Rover gibi büyük otomobil üreticilerinin sıcağı hissetmesiyle birlikte çip sıkıntısından en çok etkilenenler oldu.

Güney Koreli dayanıklı tüketim ve elektronik ürünleri devi Samsung, geçtiğimiz günlerde çip sıkıntısının televizyon ve cihaz üretimini vurduğunu söyledi. Apple, LG ve diğer Çinli elektronik ve akıllı telefon imalat şirketleri gibi şirketler de çip sıkıntısından ciddi şekilde etkilendi. Büyük çip imalat şirketleri üretim hatlarını hızlandırmak için yatırımlarını duyururken, analistler yeni yarı iletken çip üretim tesislerini inşa etmenin en az iki ila üç yıl alacağını düşünüyorlar. Çip krizi Türkiye’de üretimi durdururken, küresel çapta da fabrikalarda kapanmalar devam ediyor.