Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
35.24
Gram Altın
2468.23
BIST 100
10736.55
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Haziran 2024

​Kurban Bayramı ve verdiğimiz kurbanlar

Bir Kurban Bayramı’na daha eriştirdi Mevla, hamdolsun. Bu bayramın ayrı bir telaşı, ayrı bir heyecanı var. Kurban satış yerleri sık sık ziyaret ediyoruz. Kadim gelenekten gelen enteresan ve tebessümlük pazarlık sahnelerine şahit oluyoruz. Kimi zaman kaçan kurbanlıklar şehri ve trafiği birbirine katıyor.

Kurban bayramı ile birlikte kurban kazaları, elden kaçırılan kurbanlıklar, onları yakalamak için canhıraş peşlerine düşenler… Hele de kurbanlıkların kovaladığı sahipleri bu bayramın en renkli görüntüleri olarak hafızamızda yer edecek.

Kurban kesmek kulluğun bir nişanesi olarak üzerimize vacip kılınan bir ibadet. Hali vakti yerinde olan Müslümanlar bu ibadeti yerine getirmekle yükümlüdür. Zira Kur'ân-ı Kerîm’de Rabbimiz Hac Suresi 28. Ayette şöyle buyrulmaktadır: “Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.”

Yine Hac suresi 34. Ayette de: “Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” buyurmaktadır.

Kevser Suresi 2. Ayette de “O halde Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” emri vardır.

Müslümanlar kurban telaşına düşerken maalesef içimizde bizdenmiş gibi görünen bir güruh da her yıl bıkmadan, usanmadan aynı hezeyanlarını tekrara başlarlar. Neymiş efendim hayvan katliamı oluyormuş da, böyle ibadet mi olurmuş da! Ne barbarlığımız kalıyor ne caniliğimiz. İlginçtir değil mi sanki bunlar sair günlerde hiç et tüketmiyorlar. Haydi, içlerinden vejetaryen olduğunu iddia edenleri çıkaralım. Eee sormak lazım diğer günler yediğiniz etleri tavuk mu yumurtluyor, tarladan mı hasat ediyorsunuz, ağaçtan mı topluyorsunuz?

Velev ki vejetaryenseniz, yediğiniz nebatat da canlı. Onları toprağından veya dalından koparmak demek, onları öldürmek demek değil mi? Böyle bir mantık olabilir mi?

Resmi mercilerin verdiği istatistiklere göre 2023 yılında ülkemizde 847 bin büyükbaş ve 2 milyon 800 bin küçükbaş hayvan kurban bayramında kesilmiş.

Sığır karkas ortalaması 290 kg, manda karkas ortalaması ise 230 kg civarında. Bunu kurbanlık hayvanlar için ortalama 250 kg kabul edersek 2023 yılında kurbanda kesilen hayvanlardan elde edilen büyükbaş karkas eti yaklaşık olarak 211 bin 750 ton eder.

Koyunda ortalama karkas 22, keçi de ise 20 kg civarında. Bununda ortalamasını 21 kg kabul edersek geçen yıl kurbanda kesilen küçükbaş hayvanlardan yaklaşık olarak 58.800 ton civarında karkas elde edilmiş.

Gelelim 2023 yılında kesilen büyükbaş hayvan sayılarına… 5.811.698 baş sığır ve 69.597 baş manda kesilmiş. Bunların içinden kesilen kurbanlık büyükbaş hayvanları çıkardığımızda toplam olarak yıl içinde 5.034.295 baş büyük baş hayvan kesilmiş diyebiliriz. Yani 2023 yılında kurban bayramı haricinde 5 milyon büyükbaş hayvanı kesmişiz. Elde edilen büyükbaş karkas miktarı ise 1.685.000 ton… Bu rakamdan kurbanda kesilen miktarı çıkardığımızda 1.474.242 ton eti yıl içinde tüketmişiz.

Haydi, üşenmeyelim küçükbaş hayvan sayılarını da hesaplayalım. 2023 yılında 25.437.813 baş koyun, 6.753.478 baş keçi olmak üzere toplam 32 milyon 191 bin 291 baş küçükbaş kesilmiş. Kurbanda kesilen küçükbaşları çıkarınca bu rakam da 29 milyon 391 bin 291 baş ediyor. Bunlardan da elde edilen et miktarı toplam olarak 697 bin 452 ton ediyor. Bunun 58 bin tonunu kurbanda kesildi varsayarsak geriye kalan 638 bin 652 ton küçükbaş etini o yıl içinde tüketmişiz.

Demek ki 2023 yılında 29,4 milyon küçükbaş ve 5 milyon büyükbaş kesmişiz. Yani geçen yıl da eti tarladan veya ağaçtan toplamamışız. Gökten de et yağmadığına göre… Biraz insaf, biraz hayâ, biraz insanlık yahu… Ezanımız size batıyor, salamız size batıyor, namazımız size batıyor, örtümüz size batıyor. Bu memleketin asli unsuru biziz beyler!

Bu malum koro aylardır Gazze’de süren katliamda öldürülen yaklaşık 50 bin insanın yasını tutuyor mu? Bu insanların hakkını, hukukunu soruyor mu? Katil İsrail terör örgütünü lanetliyor mu? Doğu Türkistan’da asimile edilen Uygur Türklerinin yasını tutuyor mu? Arakan’ı, Karabağ’ı, Srebrenitsa’yı, Hiroşima’yı, Nagazaki’yi hatırlıyor mu?

Terör ve terörist seviciler balık hafızalıdır, hatırlamazlar. Yüz bin insanın kanına giren terör örgütü ile sarmaş dolaş film izler gibi izlerler katliamları. Sonra da kurban bayramlarında kendileri gibi katil ruhluların katlettikleri bunca masum insanı unutup “hayvan katliamı var!” diye bağırırlar.

Kim ne diye bağırırsa bağırsın biz Rabbimizin davetine icabet edeceğiz inşallah. Şimdiden Kurban Bayramımız mübarek olsun mümin kardeşlerim. Rabbim keseceğiniz kurbanlarınızı kabul eylesin.