Kur'an-ı Kerim'de neler var?
Bismillêhrirrahmênirrahîm.
MUHTEREM din kardeşlerim. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Sevgili, biricik Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) efendimize sâlat-ü sel"am olsun.
Kur’ân-ı Kerim’de, 100’ü aşkın isim-sıfatı ile Allah’ın tanıtımı var. Yaratma, yaşatma, rızıklandırma ve yarattıkları için tabii ve sosyal yasalar koyma hakkının Allah’a özgü olduğunun açıklaması; insanları, sistemleri, ilkeleri ve rejimleri O’na ve yasalarına ortak koşmama buyrukları var. Allah’a ortak koşmanın bağışlanmayacak ve ebediyen Cehennemlik kılacak suç/günah olduğunun anlatımı var. (Bak. Araf 54; Nisa 116)
Zalimler ve Sistemleri
Kur’ân’da Allah’ın koyduğu hayatı kuşatıcı yasaları dışlayan kişilerin zalim, sistemlerin de fesat/manevi terör olduğunun ilanı var. (Bak. Maide 45; Bakara 205;)
Cinler- Melekler
Kur’ân’da, insanlar gibi iradeli varlıklar olan Cinlerin, insanlarla ve bütün bir evrenle ilgili görevleri olan meleklerin varlığının duyurusu var. (Bak Cin suresi; Nisa 136…)
Nebîler ve Resuller
Kur’ânda, İnsanlık tarihinin yıldızları olan Nebiler-Resuller (Peygamber) ve onların tebliği olan Kutsal kitaplarla ilgili bilgiler var. Allah’ın Peygamberlerine ve buyruklarına inanmayıp isyan eden ve insanlar üzerinde zalimleşerek sömürücü düzenler kuran azgın inkârcıların ve bağlılarının depremler, seller, kasırgalar ve salgınlarla nasıl helak edildiklerinin anlatımları var. Hak tanımaz kafirlerin, yönetimlerini ilahlaştıran zalimlerin ve onların izinde yürüyenlerin aynı elem verici akıbetle karşılaşacaklarının ihtarı var. (Bak. Hakka ve Kamer sûreleri; Enam 83-91: Nisa 163-166)
Kader Planı
Kur’ân’da evrende var olan bütün varlıkların Allah tarafından bir plan dahilinde yaratıldıklarını, Yaratan’ın bilgisi dışında hiçbir oluşumun vücuda gelemeyeceğini, yaratılmışlarda görülen mücizevî ihtişamın Onun eseri olduğunu açıklayan Kader merkezli bilgiler var. Yaratılmışları ve tabiat olaylarını Allahtan başka güçlere yamayan bilim dilinin Allah’a ortak koşma olarak inkâr olduğunun duyuruları var. (Bak. Kamer 49; Enam 59, Tur 36 ve….)
Ölüm yeni başlangıç
Kurân’da ölümün son değil yeni bir başlangıç olduğunu, bütün iradeli sözlerimiz davranışlarımız ve işlerimizin kayda geçirildiğini ve yakın çekimle filme alındığını ve böylece bizim için hazırlan hayat filmine göre sorgulanacağımızı ve bizzat yaptıklarımızın sonucuna göre Cennet veya Cehenneme gireceğimizin anlatımı var. (İnfitar 10-12İ Casiye 29;İsra 14;Kehf 49)
Ölümle başlayacak ahiret sorgulamasının, mutlu insanlar olarak ve de meleklerin darbelerine uğrayarak can verirken başlayacağının duyurusu var. (Nahl 32, Enfal 50)
Kıyamet
Kur’ân’da ölüm ötesi Ahiret hayatının evrenin yıkıma ve değişime uğrayacağı Kıyamet ile başlayacağı ve asıl büyük sorgulamanın kabirlerinde bulunan ruhların, yeniden yaratılacak vücutlarıyla birleştirilmesi ile devam edeceğinin etkileyici ve ürpertici anlatımları var. ( Bak.Tekvir/İnfitar)