Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Mart 2019

Kültür Sanatın Nabız Dergilerde Atıyor

Türkiye’de kültür sanat alanındaki güzel gelişmelerin bir işareti de yayımlanmakta olan dergilerin kalitesinin yüksekliğinden anlaşılabilir. Geçmişte büyük imkânsızlıklar içinde yayımlanan dergilere baktığımızda bugün katedilen mesafeyi rahatlıkla görebiliriz. Gerek muhtevada gerekse teknik bakımdan incelediğimizde dergicilik tarihinde hakikaten çağ atlandığı bile söylenebilir.

Kültür sanatın taşıyıcı unsurlarından biri kitap ise bir diğeri de elbette dergidir. Ama dergiler genelde arka plânda kalır, hatta bazen unutulur. Hâlbuki her dergi için ne kadar çok emek verildiğini, dergi çıkaran biri olarak bilirim. Zordur dergi yayınlamak. Hele aylık olarak hazırlıyorsanız yükünüz daha da ağırdır. Sipariş ettiğiniz yazılar bazen gelmez, elinizdeki mevcut yazılarla yetinirsiniz. Yazıya uygun fotoğraf ararsınız. Bazen bulur, bazen de temin edemezsiniz. Sürekli olarak sizi arayıp yazılarının akıbeti ile ilgilenen genç heveskârlara lâf yetiştirmeye çalışırsınız. Velhâsıl her iş gibi dergicilik de ancak aşk ile, şevk ile yapılır. Sabır, sebat, feragat ve yüksek bir tahammül gücü ister.

Dergicilik tarihimizi incelediğimizde neler yaşandığına, o dergilerin muntazaman hangi büyük fedakârlıklarla çıktıklarına tanık olursunuz. Bu arada iyi bir dergi okuru olmadan dergi çıkarmaya yeltenenler de var. Geçmişte bu iş daha kolaydı. Ekonomik şartlar zorlayınca biraz zahmetli olmaya başladı. Gelgeç hevesliler artık dergi çıkaramıyor. Aslında dergi çıkarmak kadar iyi bir dergi okuru olmak da son derece önemlidir. Hatta belki de daha hayırlıdır.

Uzun zamandan beri dergileri gözardı ettik. En azından son aylarda elime ulaşan ve binbir emekle günışığına çıkarılan dergileri, kısa dokunuşlarla da olsa tanıtmaya, okuyucularımıza hatırlatmaya çalışacağım.

KÜÇÜK DERGİ’Yİ UNUTMADIK

Küçük Dergi bir zamanlar Anadolu edebiyatının nabzını

tutan dergilerimizdendi.1 Haziran 1979 tarihinde ilk sayısı çıkan, Kayseri’nin bu sevimli dergisi, uzun yıllar neşredildi. Gün geldi şartlara katlanamadı ve kapandı. Şimdi Küçük Dergi’ye gönül verenler, sembolik olsa da yeniden yayınlamaya başladılar. Yeni dönemin ilk sayısı Ocak 2018’de başlamıştı. Şimdi elimde 25-36. Sayıları ihtiva eden 2018’in üçüncü cildi var. Derginin başında “Yeniden ‘Merhaba’ Derken” başlıklı yazı dikkatle okunuyor. Şiir Vakti Dergisi’nin ‘edebiyat eki’ olarak neşredilen mecmuanın genel yayın yönetmeni Selim Tunçbilek. Muhsin İlyasSubaşı’nın bir şiiri ve yazısı ile şölene katılıyorsunuz. Ardından okunacak pek çok metin var. Ne diyelim, vefa gösterenler vefa bulsun.

ELAZIĞ’DA BİZİM KÜLLİYE

Anadolu’da neşredilen istikrarlı kültür sanat ve edebiyat dergilerinden biri de üç ayda bir çıkan Bizim Külliye’dir. Nâzım Payam’ın gayreti takdire şayan. 79’ncu sayısıyla okurlarını selamlayan derginin bu sayısı muhteva bakımından yine dopdolu. Kapak konusu “yazı ve yazarlık”. Pek çok imza ile karşılaşıyor, yazılarını okuyor, hasret gideriyoruz. Bedir Acar, D. Mehmet Doğan, İsmail Bingöl, M. Halistin Kukul, M. Naci Onur, Namık Açıkgöz, Osman Suroğlu, Özcan Ünlü, Rıfat Araz, Sadık Kemal Tural ve Yahya Akengin bu şair ve yazarlardan bir kısmı.

ŞEHİR VE KÜLTÜR’DE ÇANAKKALE

Mehmet Kâmil Berse yönetiminde muntazaman çıkan Şehir ve Kültür’ün Mart sayısında “Çanakkale Cephesinde Gönüllü Bombacı Ali Reşat Çavuş” kapağa taşınmış. Bir medeniyet anlayışını geliştirmek gayesiyle her ay dikkatli bakışların inceleyip okuduğu derginin bu sayısınd a Sabri Gültekin, Muhsin İlyas Subaşı, Nazif Gürdoğan, Fahri Tuna, Dr. Kâmil Uğurlu, Mehmet Kâmil Berse ve Doç. Dr. Abdulhamit Avşar’ın da yazıları var. “Bir Neslin Öncüsü Şule Yüksel Şenler” yazısında eserleri ve konferanslarıyla büyük hizmetlerde bulunmuş yaşayan bir hanım kahraman anlatılıyor.

USTALARDAN ÇIRAKLARA GEÇEN YAPILAR

Dursun Çiçek’in yayın yönetmenliğinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi adına yayımlanan Şehir dergisi, baskısı ile göz doldururken, muhtevasıyla da gönülleri şenlendiriyor. Dursun Çiçek, Yusuf Dursun, Mehmet Çayırdağ, İbrahim Doğanyiit, Kutlu Emre, Mustafa İbakorkmaz, Alper Asım, Özen Tok ve Akif Kaya, derginin 27’nci sayısında yer alıyorlar. Genç Dünya ise Yeni dünya Vakfı gençlerinin çıkardığı bir dergi. Kapakta “Yerli üretim” konusu işleniyor. Dergideki yazılar gelecek adına herkese ümit veriyor. Söyleyecek yeni sözleri olan gençlerin satıraralarında öz kültürümüzü ve medeniyetimizi buluyoruz. Gençlerimizin Genç Dünya dergisini takip etmesini tavsiye ederim.

BİRİKİMİ TEMSİL EDEN DERGİLER

Bugün yarım yüzyıla yaklaşan tarihleriyle artık kültür hayatının vazgeçilmezleri arasına giren dergiler vardır: Türk Edebiyatı, Dergâh ve Kubbealtı Akademi Mecmuası... Kendi okuyucularıyla birlikte kendi yazarlarını da yetiştiren ‘okul’ dergilerdir bunlar. Türk Edebiyatı bu ay “Azerbaycan Edebiyatı Özel Sayısı” olarak çıktı. Ali Haydar Haksal’ın yönetiminde çıkan Yedi İklim de usta yazarlar kadar genç imzalara da yer veriyor.

ANKARA’DA HECE VAR

Ankara’da usta hikâyecimiz, yazarımız Rasim Özdenören’in yönetmenliğinde her ay yayımlanan Hece dergisi ile iki aylık hikâye dergisi Hece Öykü, edebiyat dünyamızda önemli bir boşluğu dolduruyorlar. Gerek normal, gerekse özel sayılarında seçkin isimlerin hakkı verilmiş yazılarını okuyoruz. Hece’nin 265’nci sayısı Ömer Seyfettin Özel Sayısı olarak çıkmış ve çok beğenilmişti. ESKADER’in “dergi ödülü”nü almaya hak kazanan Hece, emin ve sağlam adımlarla yürüyüşünü sürdürüyor. Yenidünya’da Şûra aylık ilim, fikir, kültür dergisi olarak çıktı. Yeni Dünya Vakfı’nın neşriyatı olan dergide Vakıf Başkanı Mahmut Göksu’nun önemli bir makalesi var. Göksu burada ‘ben’ değil ‘biz’ diyebilmenin erdemine işaret ediyor ve bu güzelliklerin altını çiziyor. “Daha iyiye ulaşmak için kafa kafaya verilir, istişâre edilir. Bu; alınan kararların hem farklı çıkar grupları tarafından kabûl edilmesi adına psikolojik bir manevradır hem de farklı bir bakış açısıyla konuyu değerlendirmek için bir fırsattır.” diyen Göksu’nun görüşleri, düşünce dünyamızı müspet tarzda etkileyebilecek güçtedir.

IHLAMUR EMİNE IŞINSU ÖZEL SAYISI

Mütevazı hayatları ile kenarda durmayı tercih eden sanatkârları, yazar ve şairleri hatırlatmayı bir vefa borcu, bir ödev ve görev kabul eden Ihlamur dergisinin yayın yönetmeni Hakan Sarı ve arkadaşları, Mart sasıyısında değerli romancı Emine Işınsu’yu kapağa taşımışlar. Türk edebiyatının yaşayan önemli temsilcilerinden romancı yazar Emine Işınsu’ya adanmış bu özel sayı, anlamlı bir vefa örneği. Muhtevası çok zengin. Dergide İskender Öksüz, Tarık Buğra, D. Mehmet Doğan, Mukadder Gemici, Ayfer Güler, Asuman Güzelce, Abdullah Harmancı, Emine Işınsu, Mehmet Ali Kalkan, Yusuf Koşar, Seluk Küpçük, Mustafa Özçelik, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Enes Şengönül, Yağmur Tunalı, Mustafa Uçurum, Özcan Ünlü, Ayşe Ünüvar, Sadık Yalsızuçanlar, M. Levent Yener, Demet Yener, Halide Nusret Zorlutuna, Mustafa Argunşah, Bahtiyar Aslan, Günerkan Aydoğmuş, Emete Gözügüzelli Civan, Arslan Küçükyıldız, Işılar Kür ve Gültekin Öztürk’ün yazıları var. Dergide yer alan ve yıllar önce Emine Işınsu ile yaptığım röportajda yazar, hayatını ve romanlarını anlatıyor.