Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.83
Gram Altın
2969.25
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
06 Kasım 2022

Kültüler emperyalizm cadılar bayramı

Güney Kore'de çoğu 20'li yaşlarında kadın olmak üzere 154 kişinin ölümü ile sonuçlanan Halloween kutlamaları, tüm dünyanın gündemine oturdu. Ülkede ulusal yas ilan edildi.Büyük bir izdihama yol açıp gencecik insanların ölümüne ,yaralanmasına ve kaybolmasına sebeb olan bu çılgın kutlamadaki gençlerin yüksek miktarda alkol ve madde kullanımı iddialarıda elim hadisenin başka yüzü.

Güney Kore'ye Uzak Doğu'da Batıya entegre 'model ülke' misyonu yüklendi. Hızla gelişen ekonomisi, yüksek teknoloji üssü ülkenin tüketim alışkanlıklarını ve yaşam formunu da dönüştürdü.

Sinema ve dizi endüstrisi, K-pop akımı gibi ögelerle öne çıkarılan Güney Kore'de gelenekçi toplumla genç kuşaklar arasındaki uçurum artık , belirgin hale gelmiş durumda.

Global popüler kültür olanca gücüyle ,yeni dünya düzenini dönüştürmeye devam ediyor. Güney kore model ülkelerin başında kültürel emperyalizmi İşaretler, imajlar, inançlar ,filmler ve müzikleriyle gençliğin zihinlerini işgal ediyorlar.

Günümüze mana ve şekil değiştirerek gelen birçok bayram gibi Cadılar Bayramı'nın da gerçek hikayesi, çocukları sevindirmek üzerine inşa edilsede zamanla bu değişmeye başlamıştır.Peki Cadılar Bayramı gerçekte nedir?

“İlk olarak ne zaman kutlanmaya başlandığı tam olarak bilinmeyen Cadılar Bayramı, aslında Samhain olarak bilinen kadim Kelt Festivalidir. Başlangıç yılı tam olarak bilinmese de kutlamaların yapıldığı 31 Ekim tarihi günümüze kadar hiç değişmeden gelmeyi başarmıştır. 31 Ekim, hasat mevsiminin bittiği gün olarak bilinir ve tek geçim kaynağı toprak olan dönem insanları için yaşamaya devam edebilecek olmanın garantisi gibidir.

Hasatlarından son derece memnun olanlar olduğu gibi o yılı beklentilerinin çok daha altında ürünle kapatanlar da oluyormuş elbette. Bir sonraki yılı zor geçirecekleri hasat miktarlarından belli olan çiftçiler, bu durumun yegane suçlularının, ölümlerinin ardından bir türlü huzur bulamayan ruhlar olduğuna inanırlarmış. Bu garip inanışa göre, cinayete kurban gidenler, dünyadaki işlerini tamamlayamadan ölenler ya da hayatlarını günahkar olarak geçirenlerin ruhları, her yıl yine 31 Ekim tarihinde dünyayı ziyarete gelerek insanları lanetliyorlarmış. Bir önceki gelişlerinde onları korkutup kaçırmayı başaramayan çiftçilerse bu lanetten paylarını aldıklarından hasatları beklediklerinin altında geliyormuş.”31 Ekim gecesi küçük çocukların yüzlerine korkunç maskeler takarak sokaklarda dolaştığı ve evlerin kapılarını çalıp şekerleme istedikleri bayramın adı Halloween zamanla değişerek

başka bir boyuta ve mecraya hizmet etmeye başlamış.

Bir Pagan festivali olarak İrlandalılar, İskoçlar ve Galliler tarafından İngiltere'de kutlanmaya başlanan Cadılar Bayramı, 19.yüzyılda Kuzey Amerika'ya göçenler tarafından da devam ettirilmiş ve böylece Amerikan topraklarında da kutlanır olmuş.

Amerikalılar tarafından çok sevilip benimsenmesiyle birlikte her geçen yıl çok daha şaşalı kutlamalara sahne olan Cadılar Bayramı, zamanla Hristiyanlığa adapte edilerek Azizler Günü'nün arifesi olarak kabul edilmiş. Böylece Cadılar Bayramı'nın Pagan kökleri zamanla unutulmuş ve 20.yüzyıla gelindiğinde doğduğu topraklarda bile bir Amerikan popüler kültürü olarak tanınmaya başlanmış.

Avustralya ve Fransa gibi bazı ülkelerde bu bayram ya hiç kutlanmıyor ya da çok az bir grup tarafından kutlanıyor. Neden derseniz sevmiyorlar ve Amerikalıların her şeyi ticarete döküp para kazanmaya çalışmasını eleştiriyorlar.

Müslüman ülkelerinden Cadılar Bayramını en coşkulu kutlayanı bizizdir herhalde. Yahudiler bu bayramı kutlamıyorlar .Sadece Amerika'da yaşayan Yahudiler kutluyor; onlar da bunu Hristiyan ögelerinden arındırarak yapıyorlar.

Yahudilerin kutlamadığı , Avrupa ülkelerinde bile fazla rağbet göremeyen bu etkinlik , son iki yıldır Suudi Arabistanda kutlanmaya başladı. Oysa ki bir kaç yıl önce kutlayanlar tutuklanıyordu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın sosyal reformları kapsamında ülkede "Cadılar Bayramı" kutlamalarına izin verdiğini ve bunun hükümet için stratejik bir karar olduğunu belirtmiş

Riyad sokakları , Amerikan korku filmlerindeki kostümleri giymiş güya. reformist kişilerle kutlandı. islamın ilk reform hareketi putperestliği yıkmak olmuştu . Ama ne acıdır ki , bugün tekrar ebu cehil’in torunları cahiliye dönemine dönmek istiyorlar. “Allah bu kutsal toprakları bu zalimlerden kurtarsın.”

Görüyoruz ki, “global kültürel emperyalizm “kutsal topraklar üzerinden islam alemine aşılanıyor. Hoşgörü ve özgürlük kavramlarına sığınarak günah , haram , yasak meşrulaştıralamaz. Cadılar bayramının kökeni putperestlikten Hristiyanlığa geçmiştir. Dinimizde böyle bir şey yoktur, tebrik etmek ya da kutlamak caiz ve meşru değildir..