Dolar (USD)
35.31
Euro (EUR)
36.45
Gram Altın
3003.56
BIST 100
9899.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Mart 2018

Kudüs'te Sosyal Bilimler Kongresi

Kudüs'ü tekrar fethediyoruz! Kudüs mahzun, Kudüs mahsun, Kudüs bizi bekliyor! Ne esaret ne korku hesap edilmelidir. Bir an önce Kudüs'e imkanı olan her Müslüman gitmelidir! Daha doğrusu Kudüs bizi bekliyor!

23-25 Mart 2018 tarihlerinde Kudüs'te bulunduk. II. Sosyal Bilimler Kongresi, Kudüs'e gitmemize vesile oldu. Öncelikle Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan'a, Kongre Başkanı değerli dost ve bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem'e ve Turkish Studies dergisine, gece gündüz koşan güzel insan Kongre Genel Koordinatörü Doç. Dr. Özcan Güngör'e (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi) teşekkür ediyoruz.

Kudüs'te 23-25 Mart 2018 tarihlerinde gerçekleşen ve birçok ön yargıyı ortadan kaldıran II. Sosyal Bilimler Kongresi, tüm katılımcılar için gerçek bir kazanım oldu. Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan kongre ve sempozyumlardan, genel algı akademik puan alabilmektir, çok farklı ve üst düzeyde bir bilimsel organizasyon oldu. Filistin topraklarında böyle bir organizasyonun yapılabiliyor olmasının verdiği mesaj ise daha anlamlıdır. Sonuçta bu Kongre'ye ev sahipliğini Kudüs Üniversitesi yapıyordu. Bu Kongre'nin siyasu00ee, sosyal, kültürel, tarihu00ee ve uluslararası arenada oluşturduğu intiba çok önemliydi. Şu mesaj verildi: Kudüs, işgali tanımıyor, reddediyor ve özgürdür!

Kudüs gezimiz ve Kongre ile elde ettiğimiz manevu00ee kazanımlarımız çok fazla oldu. Müslümanca bir idrak ve özgür bir irade için Kudüs'ü görmek lazımdır. Ülkemizde bilinçsizce Müslümanlar ve Kudüs davası aleyhine propaganda yapıldığını anladık. İşgalcilerin aşırı güçlü olduğu, kuş uçurtmadığı, her yere hakim olduğu ve onlardan izinsiz hiçbir şeyin yapılamayacağı algısı.

Medyamızda sürekli bu baskın güç aktarılmakta. İşte bu Kongre, bu yaygın ve baskın olan algıyı tersine çevirmiş durumda. Siyasu00ee olarak başaralı olamadığımız veya bir olup da adım atamadığımız Kudüs konusunda 700 civarında bilim insanı Kudüs'ün kalbinde irade beyanında bulundu. Bu mesajı ve birliği tarihu00ee bir adım olarak görmek gerekir.

Kongre Başkanı ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan'ın şu sözleri çok anlamlıydı: "Şahsen ben, bu toplantı vesilesiyle ilk kez Kudüs'ün güzel yüzünü görüp ona bakabildim. Ama hiç kuşkunuz olmasın ki bundan sonra Selahaddin gibi, Kuduu0308s gibi bir 'yar'in hasretiyle yanan aşıklardan biriyim. Bundan ötürü Kudüs'ün mahzun yüzü, artık zihnimden hiç silinmeyecek; nereye baksam Kudüs'ün kederli ufkunu, mahzun mabedlerini, yok edilmeye çalışılan hürriyetini göreceğim."

Sayın Rektör'ün bu anlamlı konuşması da tarihi bir konuşmadır. Çünkü Kudüs'te hem bilimsel bir adım atılmış hem de Kudüs'ün özgürlüğü için direnişçilere selam verilmiş oldu. Bu eylem ibadet hükmündedir, mazlumun yanında olmaktır. Böyle mübarek ve kutsal bir mekanda hakkı haykırmak Rektör Uslan'a nasip oldu. Kutluyorum!

Diğer taraftan şunu da söylemeden geçemiyorum: Bir zamanlar darbe şakşakçısı rektörler vardı, şimdi ise Kudüs'te işgale kafa tutan Rektör İbrahim Uslan var! Nereden nereye!

Savaşın ve işgalin acı yüzünü gördüğümüz Kudüs'te Müslüman kardeşlerimizin mütebessim yüzleriyle karşılaşmak bize yetti. Böyle zorlu şartlarda bilimsel organizasyon yapabilmek kolay değildi. İşte bu zorluğu Kudüs sevdasıyla aşan kıymetli araştırmacı Turkish Studies dergisi Editörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem, Türkiye ve Filistin'de görev yapan araştırmacıları bir araya getirmek, her iki grubu kaynaştırmak ve böylelikle Filistinli akademisyenlere dünyaya açılmada köprü vazifesi görmek düzenlediğimiz Kongre'nin temel amaçları arasındadır, diyor. Kendisinin bu gayretini kutluyorum.

Kudüs izlenimlerimiz daha ayrıntılı devam edecek. Kudüs, Peygamberimizin mirasıdır. Bu miras, bugün bilim insanlarınca sahiplenilmiştir. Kudüs'te bizleri aynı şuur ve inançla bir araya getiren emektarlara müteşekkiriz. Selam ileu2026