Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2433.40
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kripto paraların sonu mu geliyor?

Kripto para biriminin, dünyanın geleneksel finansal sistemlerinde yavaş yavaş ilerleyen büyüyen bir ekosistem olduğu kabul ediliyor. İstatistiklere göre, çeşitli kripto para birimlerinin kullanıcı sayısı 2018 ile 2020'nin son çeyreği arasında 66 milyon arttı. Ayrıca, hem özel hem de kamu sektörü ödeme yapmak gibi finansal işlemlerinde kripto para birimlerini benimseme fikrine ısınıyor.

Deutsche Bank'a göre mevcut para sistemi kırılgan. Deutsche Bank, 2030 yılına kadar dijital para birimlerinin 200 milyondan fazla kullanıcıya ulaşacağını görüyor. Deutsche Bank, "Imagine 2030" raporunda, anonimlik talebi ve daha merkezi olmayan bir ödeme yöntemi arttıkça dijital para biriminin bir gün nakit paranın yerini alabileceğini öne sürüyor. Bitcoin, Çin'deki yasal düzenlemelerin yol açtığı ani bir çöküşün ardından 64.000 $'lık rekor fiyatının yaklaşıkç % 40 altında işlem görüyor. Ethereum tüm zamanların en yüksek seviyesinden % 35'ten fazla düştü ve dogecoin % 45'ten fazla düştü. Yatırımcılar kripto para birimlerinin değişken olmasını bekliyor. Ancak geri çekilmenin ciddiyeti ve genişliği, tüccarları potansiyel bir balondan endişelendiriyor ve gözlemciler, madeni paraların iyi bir değer deposu olup olmadığı konusunda zor sorular soruyor.

Her ekonomi, hükümetin kendi para birimi üzerindeki denetimi üzerine inşa edilmiştir. Bu, hükümetin dış ve iç baskılara yanıt olarak bir para biriminin ne kadarının basılması gerektiğine karar vermesine olanak tanır. Kripto para birimleri euro veya doların yerini alırsa, bu güç elinden alınır. Dolayısıyla gelecekte merkezi yasaların geleceğini ifade edebilmek de mümkündür.

Hiç şüphe yok ki kripto paralar geleceğin dijital para birimidir. Bu 10 yılın sonunda, fiziksel cüzdanların tükenmesi ve akıllı telefonlarınızda para depolamanız ihtimali yüksek, ancak bu paranın sadece kripto olması pek olası değil. Hindistan ve Çin de dahil kendi dijital paraları üzerinde çalışan hükümetler vardır. Boğa ve ayı piyasasının geleneksel tanımı, kriptonun fiyat hareketiyle tutarsızdır çünkü % 20 artı düşüşler sıktır ve genellikle daha geniş bir birikimin izlediği bir düzeltmenin bir parçasıdır. Kripto borsasında, fiyatlar yükseldiğinde boğa piyasasından ve düştüğünde ayı piyasasından bahsediyoruz. Boğalar fiyatları yeni bir zirveye taşıyor ve bu zirveye ulaşıldığında, fiyat düşer ve ayılar devralır. Bu hep böyle olmuştur. Pek çok eleştirmen, Bitcoin ve diğer kriptoların tamamen spekülatif varlıklar olduğu ve varlığın dışında düzenlenebilecek ve fiyatlarını sıfıra indirebileceği konusunda uyarıyor. Kriptolar için geleceğin ne getireceği veya Bitcoin’in özellikle hepsini yönetecek baskın sanal varlık olarak ortaya çıkıp çıkmayacağı henüz belli değil.

Yalnızca Şubat 2021'de yaklaşık 1,4 milyar dolar toplayan kripto para madenciliği endüstrisi, endüstrileşmiş bir toplumdaki modern yaşamın diğer yönlerine kıyasla çevre için henüz alışılmadık derecede korkunç değildir. Temel olarak, kripto para birimi madenciliği, doğal olarak ekstra karbon emisyonu üretmez çünkü bilgisayarlar herhangi bir kaynaktan gelen gücü kullanabilir. 2019'da dijital varlık yatırım şirketi CoinShares, Bitcoin madencilerinin % 73'ünün Çin'in devasa barajlarından gelen hidroelektrik de dahil olmak üzere güç kaynaklarının bir parçası olarak en azından bir miktar yenilenebilir enerji kullandığını tahmin eden bir çalışma yayınladı . 2020'deki Bitcoin ağı saniyede 120 gigawatt (GW) tüketiyor. Bu, yılda yaklaşık 63 terawatt-saate (TWh) tekabül eder. Bir Bitcoin yaratmanın ne kadar güç harcayacağını hesaplamak için önce birkaç şeyi bilmeniz gerekir. Birincisi, yaşadığınız yerde elektriğin maliyeti nedir? İkincisi, ne kadar güç tüketirsiniz? Daha verimli bilgisayar ekipmanı daha az güç kullanır, bu da daha düşük güç faturaları anlamına gelir. Elektriğin fiyatı ne kadar düşükse, madenciler için o kadar az maliyet vardır. Bu, üretim maliyetlerinin daha düşük olduğu madenciler için Bitcoin'in değerini artırır.

Dürüst olmak gerekirse, fazla doğal gazın Bitcoin ile paraya çevrilmesi hala emisyon yaratıyor ve bazıları uygulamanın fosil yakıt endüstrisine bir sübvansiyon görevi gördüğünü ve enerji şirketlerini petrol çıkarımına başka türlü yapabileceklerinden daha fazla yatırım yapmaya teşvik ettiğini iddia etti. Ancak Bitcoin madencilerinden elde edilen gelir, fosil yakıtlara dayanan diğer endüstrilerden gelen talebe kıyasla kovada bir düşüş ve bu dış talebin yakın zamanda ortadan kalkması pek olası değil.

Kripto para madenciliği, bilgisayar kullanılarak kriptografik denklemleri çözerek kripto para kazanma anlamına gelmektedir. Bu süreç, veri bloklarının doğrulanmasını ve işlem kayıtlarının blok zinciri olarak bilinen genel bir kayda eklenmesini içerir. Kripto para birimleri söz konusu olduğunda, merkezi bir otorite veya merkezi bir defter yoktur. Bunun nedeni, kripto para birimlerinin, blok zinciri olarak bilinen dağıtılmış bir defterle merkezi olmayan bir sistemde çalışmasıdır. Geleneksel bankacılık sisteminden farklı olarak, herkes doğrudan kripto para birimi "sistemine" bağlanabilir ve bu sisteme katılabilir. Her işlem için kriptografik hesaplamalar yapmak, çok sayıda hesaplama işi gerektirir. Madenciler, deftere yeni işlemler eklemek için gerekli kriptografik işi gerçekleştirmek için bilgisayarlarını kullanırlar.

Kripto para madenciliği, çok fazla bilgisayar gücü gerektiren karmaşık ve enerji yoğun bir süreçtir. Bitcoin, en popüler kripto para birimlerinden biridir ve madencilik süreci diğer kripto paralar için benzerdir. Madencilik, zor bir matematik problemini 64 basamaklı bir çözümle çözen bir bilgisayar gerektirir. Çözülen her problem için bir blok Bitcoin işlenir. Ek olarak, madenci yeni Bitcoin ile ödüllendirilir. Bilgisayar yongalarının artan gücünü telafi etmek için, bulmacaların zorluğu her gün düzenli bir yeni Bitcoin akışının üretilmesini sağlayacak şekilde ayarlanmıştır. Madencilik yapılabilen yaklaşık 21 milyon Bitcoin var ve şu ana kadar yaklaşık 18,5 milyon bulundu. Bir Bitcoin almak için, kullanıcının bir tür sanal posta kutusu görevi gören 27-34 harf ve sayıdan oluşan bir Bitcoin adresine sahip olması gerekir. Bu adresler, tasarrufları yönetmek için kullanılan Bitcoin cüzdanlarında saklanır. Bitcoin "madenciliğinin" büyük kısmı, enerji maliyetlerinin İngiltere veya ABD gibi yerlerden daha ucuz olduğu için Çin'de yapılıyor. Ancak Çin’in yasaklama kararı sonrası kripto paraların geleceği soru işareti…