Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2491.77
BIST 100
9507.83
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kripto para dolandırıcılığı giderek artıyor!

Merkezi olmayan, anonim işlemler oluşturmak için kriptografi kullanan dijital para birimleri olarak da ifade edilen kripto paralar, başlangıçta mahremiyet açısından son derece popüler bir hale gelmişti. Zira takibi zor bir yapıya sahipti. Ancak, özellikle çeşitli kripto para birimlerinin fiyatlarının arttığı ve kripto para birimlerinin daha yaygın hale geldiği COVID-19pandemisi esnasında, sıradan insanların ve bununla birlikte siber suçluların giderek ilgisini çekmeye başlamıştır. Siber dolandırıcılar ister istemez Bitcoin, Ethereum, BNB gibi kripto para birimlerinin popülerliklerinden yararlanmışlardır. Ayrıca ana akım mali işlemlerde meydana gelen aksamalar kripto para birimlerinin alternatif bir ödeme sistemi oluşturmasına sebebiyet vermiştir.

İstatistiklerle vurgun gerçeği!

Birçok finansal işlemde olduğu gibi, kripto para birimlerine yatırım yapmayı düşünen herkesin çok iyi araştırma yapması ve web ortamına göz atması son derece mühimdir. Bilindiği üzere devlet destekli para birimlerinin aksine, kripto para birimlerinin değeri tamamen arz ve talebe göre değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla bu durum yatırımcılar için büyük kazançlar veya önemli kayıplar üreten sıra dışı dalgalanmalar oluşturabilmektedir. Kripto para dolandırıcılığı özellikle son yıllarda giderek artmaya başlamıştır. Nitekim istatistikler de bunu ortaya koymaktadır. Federal Ticaret Komisyonu, bir önceki yılın aynı döneminde 570 olan kripto para birimi yatırım dolandırıcılığıyla ilgili Ekim 2020'den Mart 2021'e kadar yaklaşık 6800 şikayet almıştır. Bu alanda meydana gelen kayıplar ise on kattan fazla artarak 80 milyon doların üzerine çıkmıştır.

Yatırım yapmadan önce iki kez düşünün!

FTC raporunda çok önemli bir noktaya da değiniyor. “Şüpheli işlemleri işaretleyecek ve dolandırıcılığı gerçekleşmeden durdurmaya çalışacak hiçbir banka veya başka bir merkezi otorite yok” şeklinde uyarı yapıyor. İşte tam da bu durum ister istemez siber dolandırıcıların iştahını kabartıyor. FTC, dolandırıcılık olaylarından kaçınmak için, kullanıcıların kripto para yatırımlarının hiçbir zaman garantili getiri sağlamadığını anlamaları, kripto para satın almayı gerektiren iş düzenlemelerinden kaçınmaları gerektiğini belirtiyor.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta da yatırım dolandırıcılığı… Kripto para yatırım dolandırıcılığı siber suçluların paranızı çalmaya çalıştığı birçok yoldan yalnızca bir tanesidir. Sizi, var olmayan veya onlar için ödenen paraya değmeyen bir plana, hisselere veya emtialara yatırım yapmaya ikna etmeye çalışmaktadırlar. Bu dolandırıcılıklar giderek daha yaygın hale gelmekte ve çeşitli biçimler alabilmektedir. Dolayısıyla kripto para dolandırıcılığını tespit edebilmek büyük önem arz etmektedir.

Cüzdan erişimine dikkat!

Siber dolandırıcılar, fiyatları ve yatırım getirilerini çarpıtmak için var olan yazılımı manipüle edebilmekte ve kullanıcıları var olmayan, sahte kripto varlıkları satın almaya yönlendirebilmektedir. Kripto para birimlerinin yer aldığı cüzdanınız üzerinde tek kontrol mutlaka sizde olmalı ve başka hiçbir uygulamanın ya da kişinin erişimi olmamalıdır. Cüzdandaki paraya erişemiyorsanız, bu muhtemelen bir dolandırıcılık olabilir. Cüzdanınıza erişim verdiğiniz site ve uygulamaları dikkatlice incelemeniz ve bunları derhal kaldırmanız ilerideki olası bir dolandırıcılık olayına karşı sizin bir tık güvende kalmanızı sağlayacaktır. Klonlanmış kripto para siteleri ve dijital varlık borsalarına özellikle dikkat etmekte yarar var. Zira bu sitelere cüzdan erişimi verilmesiyle birlikte bir anda tüm dijital varlıklarınızı kaybedebilir ve dolandırılabilirsiniz. Aman dikkat…