Dolar (USD)
34.46
Euro (EUR)
36.13
Gram Altın
2967.29
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
30 Eylül 2016

Kredi Ve Kredi Kartlarına İlişkin Yeni Düzenlemeler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi ve kredi kartları hakkında değişiklik içeren yönetmelikleri yürürlüğe girdi.

27 Eylül 2016 Tarihli ve 29840 Sayılı Resmu00ee Gazete'de "Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" ve "Bankaların Krediu0307 İşlemleriu0307ne İliu0307şkiu0307n Yönetmeliu0307kte Değiu0307şiu0307kliu0307k Yapılmasına Daiu0307r Yönetmeliu0307k" yayımlandı.

Buna göre;

* Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez. Bu süre; kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.

*Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez."

* Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilir. Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenir.

Kısaca özetlersek;

-Kredi kartından çekilen nakit avansın taksit sayısı 12

-Kredi kartıyla yapılan mal ve hizmet alışverişinde taksit sayısı 12

-Kuyumla ilgili harcamalarda 4 ay,

-Elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında 6 ay

-Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklamada 9 ay,

-Sağlık ve sosyal hizmetlerde 9 ay,

-Sağlık ürünü alımlarında 9 ay

-Kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde 9 ay,

-Vergi ödemelerinde 9 ay,

Taksit imkanı bulunmayan harcamalar ise;

-Telekomünikasyon(cep telefonu),

-Doğrudan pazarlama

-Yurt dışında yapılan harcamalar

-Yemek, gıda ve alkollü içecek

-Akaryakıt

-Kozmetik

-Ofis malzemesi

-Hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünler

Kurumsal kredi kartlarında da mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ay.

Kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart sahipleri tarafından talep edilirse 72 ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilecek.

Tüketici kredilerinde ise önceden 36 ay olan taksit sayısı 48'e çıkarıldı.

Düzenleme ile ilgili değerlendirmemizi yarına bırakıyorum.

[email protected]