Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2484.17
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 May 2022

Köy okulları ve taşımalı eğitim sorunsalı

Taşımalı eğitim aracılığı ile yaşadıkları köylerden uzak yerlerde eğitim gören öğrenciler karşılaştıkları türlü zorluklar nedeni ile okul okumakta isteksiz davranabiliyorlar. Bu zorluklar nedeni ile birçok aile kendi çocuklarının taşımalı eğitim ile uzak yerlerde eğitim görmesine fırsat tanımıyor, çocuklar eğitim öğretimden mahrum kaldıkları oluyor.

Köyde çiftçilik ile uğraşan çoğu anne baba ise çocuklarını okutmakta ısrarcı davranıp farklı meşakkatlere katlansalar da çocuklar uzaklık, erkenden uyanma, ekonomik nedenler, sosyal uyumsuzluk gibi farklı nedenlerle okumakta isteksiz davranabiliyor. En önemlisi ise uzaklık sorunu… Çocuklar ebeveynlerine köyden taşınmaları, okulların bulunduğu merkezlere yerleşmeleri yönünde söylemlerde bulunabiliyor.

Çocukların zorluklarla mücadele etmesine gönlü el vermeyen, çocuklarına düşkün anne babalar farklı iş arayışlarına girerek çocukları ile birlikte köyden göç etme yollarını arıyor. Haliyle bu da köylerde nüfusun azalmasına, kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılığın zayıflamasına neden oluyor. Dolayısıyla köy ortamlarında uzun vadede tarım ve hayvancılığın zayıflaması nedeni ile doğal beslenme yerini hormonlu ve GDO’lu besinlere bırakıyor. Bu da sağlıklı olmayan beslenme yöntemlerini ve bazı hastalıkları beraberinde getirmekte. Görünürde taşımalı eğitim sadece okulları, öğrencileri etkiliyor gibi görünse de toplumun sosyolojik yapısından sağlık sorunlarına kadar uzanan gizil(örtük) sonuçları olabiliyor.Tüm bu nedenlerle taşımalı eğitim konusuna neşter vurulması ve köy okullarının yeniden açılması gerekiyor.

Çocukların, ailelerine yakın kendi doğal ortamında eğitim almaları en doğal hakları. Ailelerin de bu yönde büyük beklentileri var. MEB kırsal kesimdeki bu sorunları görmüş olacak ki taşımalı eğitim ve köy okulları konusu üzerinde çalışmalar başlattı.

Taşımalı eğitim aracılığı ile köylerden farklı merkezlere eğitime gidilmesi sonrası köylerdeki birçok okul depo olarak kullanılmaya başlanmıştı. Buralar güzelce temizlenip, donatılıp sınıf haline getirilerek, öğretmen görevlendirilmesi yapılacak ve köy çocukları kendi köylerinde eğitim öğretim hizmetinden faydalanacak. Böylece kilometrelerce uzak yerlerde eğitim görme zahmetinden kurtulacak.

Teorikte kolaymış gibi görünen ancak pratik uygulamalarında köy okullarının aktif hale getirilmesi oldukça zahmetli olup gerçek anlamda büyük bir devrim niteliğinde. Binlerce köydeki depo olarak kullanılan eski okulların elden geçirilerek eğitim öğretime hazır hale getirilmesi, sınıf ve okul düzeni oluşturulması gerçekten büyük emek, zaman ve çalışma gerektirecek.

Taşımalı eğitim yerine köy okullarının aktif ve işlevsel hale getirilmesi beraberinde birçok olumlu sonuçları doğuracak. Örneğin farklı kültürel ve ekonomik çevreden bir araya gelen köy çocukları arasındaki sosyolojik ve kültürel farklılıklar azaltılmış olacak; her çocuk kendi yetiştiği köydeki sosyal denge içerisinde eğitim faaliyetlerinden faydalanacak. Dip dibe iki köy arasında bile bazen çok ciddi farklılıklar söz konusu olabilir. Bu nedenle taşımalı eğitim yerine köy okullarının açılması bu farklılıkları minimize edecek.

Köy okullarının açılması yönünde en çok ilgimi çeken tarafı en az 5 çocuk bulunması halinde anasınıflarının açılacak olması. Böylece kadınlar çocuklarını anasınıflarına bırakarak eşleri ile birlikte bağ bahçe işlerine tarım ve hayvancılığa rahatlıkla vakit ayırabilecek; eşler arasında ki dayanışma ve iş birliği artmış olacak. Tarım ve hayvancılık daha da gelişmiş olacak. Doğal beslenme yaygınlaşacak. Sağlıklı beslenme gerçekleşecek. Köyler, kasabalar ekonomik, sosyolojik ve kültürel olarak kalkınmış olacak. Köy okullarının açılması sadece eğitimsel gelişmeleri değil başka olumlu sonuçları da beraberinde getirecek. Bunlar öngörebildiğimiz olumlu sonuçları; bire de ön göremediğimiz sonuçlar da olacaktır.

Onları da gözlemeyerek, yaşayarak göreceğiz.

Köy okulları hayırlı olacağına olan inancımı paylaşır iken, bu süreçte emeği olan başta Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut ÖZER ve ekibine içtenlikle teşekkür ediyorum.

Köy okulları sadece köylülerin değil; şehirliler başta olmak üzere bütün bir toplum olarak hepimizin ortak yaşamın etkileyen bir unsur.

Ayrıca bu yazının özü ile bağdaşlaştırabilecekler için sosyal mesaj içerikli şu söz ile yazımızı bitirelim: “Köylüler milletin efendisidir”