Konut Yardımı Başladı
Kendisine ait bir konutu olmayanların konut satın almalarını teşvik edecek "konut hesabı" uygulaması geçtiğimiz Cuma günü başladı.
Bu uygulama ile devlet, ev sahibi olmak isteyenlere 15 bin lirayı geçmemek kaydıyla birikimlerinin yüzde 20'si oranında katkıda bulunacak.
Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmeleri için "Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 tarihi itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına ödeme yapmış olması'' gerekiyor.
Uygulama kapsamında, konut edinim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca aylık en az 250 en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek.
Devlet katkısı ödenmesi için katılımcı, konut edinme tarihinden itibaren 6 ay içerisinde gerekli belgelerle konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edebilecek, en geç 2 ay içinde para alınabilecek.
Sadece tek konut hesabı için katkı verilecek.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu katkı konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirayı geçemeyecek.
Tasarrufları teşvik etmek ve ev sahibi olmak isteyenlere destek amacıyla yürürlüğe sokulan bu uygulamanın başarılı olmasını diliyoruz.
Yalnız ev fiyatlarının yüksekliği dikkate alındığında azami 15 bin liralık devlet katkısının ne ölçüde teşvik unsuru olacağı tartışmaya açıktır.
Yine de iyi niyetli bir düzenleme olarak değerlendirilmelidir.
İHRACAT 2017'DE ATAĞA KALKACAK
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, 15 Temmuz darbe girişiminin ihracatı önemli ölçüde olumsuz etkilemeyeceği ve ihracatın 150 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini söyledi.
Kocasert, yeni teşvik paketlerinin ayrıntılarının belli olmaya başladığını, teşviklerin heyecan verici olduğunu, kendilerini motive ettiğini kaydederek 2017 yılında üretim ve ihracat açısından atağa geçeceklerine inandığını kaydetti.
2016 ihracat hedefinin 155,5 milyar dolar, 2014 ihracatının 158 milyar dolar olduğu göz önüne alınırsa ihracatta gerçekten bir atılımın yapılması şarttır.
2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolara ulaşamazsak bile yaklaşmalıyız.
Ayrıca ihracatımızın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının arttırılması gerekir.
Halen yüzde 3,5 gibi son derece düşük olan bu oranın yüzde 20'lere çıkaramadığımız sürece Türk ekonomisi döviz sorununu aşamaz, hızlı ve kaliteli büyümeyi yakalayamaz.
TÜKETİCİLERİN ŞİKu00c2YETİ 900 BİNİ BULDU
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüketici hakem heyetlerine yılın ilk 6 ayında toplam 888 bin 489 başvuru yapıldığını söyledi.
Karara bağlanan şikayetlerin yüzde 88'inde tüketici lehine sonuçlandığını bildiren Tüfenkci, başvuruların sektörel ayrımına bakıldığında yüzde 78'lik oranla bankacılık işlemlerinin ilk sırada yer aldığını ifade etti.
Tüketici şikayetlerinin büyük bir kısmının bankacılık sektöründen kaynaklanması düşündürücü.
Ayrıca her 100 şikayetten 9'unda tüketicinin haklı çıkması, özellikle bankacılık sektörünün tüketicilerin hak ve hukukuna saygılı olmadığını göstermektedir.
Bankalar bu konuda daha özenli ve insaflı davranırlarsa hem tüketici mağdur edilmemiş olur hem de tüketici hakem heyetlerinin iş yükü hafifler, kararları daha sağlıklı olur.