Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2431.07
BIST 100
9810.68
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 May 2015

Koalisyonla ortak danaya girmek

İstikbalde bir koalisyon gözükmüyor. Ve fakat millet için her bakımdan, hem mihnet hem zillet olan mevcut 'Parlementer Sistem' içinde olası, birileri ısrarla bunun hayalini kuruyorsa, uyandıralım da kabusa dönmesin. Gerçi onlara kabusa dönmesi mühim değil belki ama, eğer koalisyon olursa o kabus asıl memlekete, millete olacaktır!
Hani üçü beşi toplanmış Demokrasi adına Başkanlık sistemine itiraz ederken en güçlü argümanı Türkiye'nin şartlarını öne sürerek Askeri darbeyi ve Batının kabul etmiyeceği gibi zırvayı akedemi adına zikrediyorlardı ya! Zaten başkaca söylecek bir haltları yok, inanın. Varsa söylesinler, 'Hodri Meydan' Uğur amca!
İşte onlar kadar olmasa da, bakalım 'yarı gelişmiş' demokratik batılı akademisyenler ne demiş.
70'ler 90'larda bizde görülen koalisyonları, Avrupa ve dünyadaki koalisyon ve hüsranları ele almışlar.
Halkı hor görüp aşağıladıkları için, biz de ilmiye sınıfını muhatap alıp bu defa da onların anlıyacağı dilden anlatalım ve neden koalisyon sakıncalıdır sıralıyalım efendim.
1- Koalisyona girecek küçük partinin büyük partiye karşı orantısız tehakkümüdür. Batı bunu 'şantaj' olarak nitelendiriyor ve de 'fundemantalist' dini partilerin İsrail'de, Yeşiller partisinin Almanya ve Fransa'da ve Liberal Demokratların İngiltere'de 2010'da meclisi tıkaması örneğini veriyor. Bunun da demokrasi adına Başkan yahutMonarşi için 'geçici heves' olarak değerlendirileceği neticesine vardırılıyor.
2- Koalisyonlar kesinlikle şeffaflık bakımından da malüldür. Çünkü hem kendi seçmenine vaadettiklerini gerçekleçtiremiyecek hem de toplumun genelini rahatsız edecek farklı yollara sapmak zorunda kalacaktır. İktidarın devamı için farklı desteklere ihtiyaç duyacağından arka planda gayri meşru pazarlıklara girecektir ve bunun en güzel örneği Medya kuruluşları ve İş Dünyası Patronlarıyla olan pazarlıklardır. Hatta mafya bile bunun içine girmekte, örnekİtalya gösterilmektedir! Allah'a şükür biz bunların hiçbirini güzel ülkemiz Türkiye'de hiçbir koalisyon hükümetlerinde yaşamadık!(Buna gülmek serbest!)
3- Halk ve Devlet adına, belki de söylenebilecek en kötü taraflarından biri de, istikbalin ve iktidarın belirsizliğidir. Her an, bir şekilde hükümetin devrileceği endişesinden doğan halidir. Bu, gerekli olan, başta iktisadi programların hele de uzun vaadeli, gerçekleşmesini imkansız kılar. Hükümeti oluşturan her parti kendi günlük popülist yaklaşımını sergilemesine yol açar.
4- Koalisyonlar ülkeye her türlü gelişmede zaman kaybına sebep olur. Buna örnek İtalya ve Çek Cumhuriyeti verilir. Ancak bizdeki örnekleri düşündüğümüzde sadece zaman kaybı değil her askeri darbenin arkasında koalisyon hükümetlerinin olduğu gerçeğinden bahsetmek yeterli olacaktır.
Koalisyon ortak danaya girmeye benzemez hemşire!
***
Vefa dava ilacıdır Dostum. Gittiğin yolda azim, kutsandığı u00eeman kadar hakim.
Yazarımız Yakup Köse'nin yanındayız.