Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2443.81
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Ağustos 2015

Koalisyon kurulsaydı altı ay yürümezdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün istikşafi görüşmelerin sonucunu basın toplantısıyla açıkladı; Koalsiyon moalisyon yok.

Olması da pek mümkün değildi zaten.

CHP ile yola çıkınca nereye ve ne kadar gideceğinizi kestirmek neredeyse imkansız.

Geçen hafta Kılıçdaroğlu'nun, tam da Başbakan Davutoğlu ile görüştüğü esnada CHP'nin ikinci adamı Gürsel Tekin kalkıp "Bahçeli gelsin HDP ile kuracağımız hükümete destek versin" şeklinde sözler sarf etti.

İçeride görüşme yaptıkları AK Parti heyetine saygısızlıktan öte, CHP'nin hiçbir zaman koalisyon konusunda samimi olmadığını gösteriyordu bu.

Örneğin CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da basının önünde, olası bir erken seçimde HDP ile ittifak yapabileceklerinin 'mümkün' olduğunu söyledi.

Aynı şekilde CHP'li diğer genel başkan yardımcıları da AK Parti ile koalisyona karşı açıklamalar yaptılar.

***

Belki de bu nedenle Başbakan, "İstikşafi görüşmeler" adını verdi bu temaslara.

Yani keşfetmeye yönelik görüşmeler.

Ve sonunda CHP bir kez daha 'keşfedildi.' Sonuç, bu partide değişen bir şey yok.

İki hafta önce Kılıçdaroğlu, "Erken seçim görünüyor" derken dün ise "İşi AK Parti bozdu" kurnazlığı sergiliyordu.

Görüşmelerde CHP'nin neredeyse ilk ve tek şartı haline gelen en önemli konu ne biliyor musunuz?

Özetle şu: İmam Hatiplerin orta kısımlarının kapatılmasına neden olacak kesintisiz eğitim, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve katsayı zulmünün yeniden getirilmesi.

***

MHP ve Bahçeli de farklı tutumlar sergiliyor. Bahçeli, ilk günden tüm koalisyon formüllerine kapılarını kapattıklarını, milletin kendilerine 'ana muhalefet' görevi verdiğini söyleyip durdu. Fakat geçen hafta aniden MHP'den; "Ülkeyi seçime götürecek bir AK Parti hükümetine dışarıdan destek verebiliriz" yönünde açıklamalar geldi. Önce yalanlandı sonra başka MHP'li yöneticiler de bunu doğrulayan sözler sarf etti.

Sonra Bahçeli ilk günden bu yana "Millet AK Parti-CHP koalisyonu" ister demesine rağmen geçen hafta bir kereden "Erken seçimi" telaffuz etmeye başladı.

Bahçeli, önceki gün de "artık erken seçim ihtimali gündemden düşmüştür" şeklinde konuştu.

Fakat Bahçeli dün bir kez daha koalisyona, seçim hükümetine ve azınlık hükümetine tüm kapılarını kapattıklarını açıkladı.

***

Önceki gün "istikşafi"nin bittiğinin açıklanmasından sonra kısa bir süre önce CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili eski Müftü İlhan Özkes, enteresan açıklamalar yaptı.

Özkes, CHP'nin AK Partisiz bir koalisyon için uğraştığını, bu uğurda Bahçeli'ye Başbakanlığı bile teklif ettiğini ancak bu tuzağı Bahçeli'nin bozduğunu söyledi.

Özkes, "HDP'nin yörüngesine giren CHP bu alana MHP'yi de çekmeye çalıştı ve MHP'ye Başbakanlık teklifi yaptı. Bahçeli bu tuzağı bozdu" dedi.

İşte koalisyon kurulsaydı bu CHP, AK Parti'nin hükümet ortağı olacaktı.

***

Yeni bir seçimde tekrar benzer sonuçlar çıkarsa AK Parti seçmene alnı açık şekilde "Bir kez daha denedik ama millet tek başına iktidarı vermedi. Dolayısıyla tüm koalisyon formülleri için uğraşacağız" diyecektir.

Hem kendi tabanının isteğine muhalif iş yapmamış olacak hem de diğer partilere karşı masaya eli daha güçlü oturacaktır.

***

AB'nin, ABD'nin, HDP'nin, TÜSİAD'ın, Paralel örgütün, Aydın Doğan medyasının istediği bir "AK Parti-CHP koalisyonu"nun kurulmaması, nereden bakarsanız bakın hayırlı olmuştur.

Zaten kurulsaydı da 6 ay yol alamazdıu2026