Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2437.05
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Nisan 2013

Kızlar ve babaları

PSİKİYATRLAR, baba figürünün erkek çocuk için önemine sık sık değinseler de -nedense - bu figürün kız çocuğu için ne kadar önemli olduğunu ihmal ederler. Bunda; kız çocuğunun anneyle yakın temas içinde olması, kız çocuğunun rol modelinin annesi olması gerektiği payı olabilir. Ancak gerekçe ne olursa olsun babanın, kız çocuk için ne denli hayati önem taşıdığı gerçeğini
değiştiremez. Psikolog ve psikiyatrlara haksızlık etmeyelim; belki de bir babanın kız çocuk için ne olduğunu fark etme ve toplumsal ilan işi yazarlara, bilhassa da romancılara düşmektedir!
Baba, kız çocuğu için her şeyden önce güven demek. Büyüdükçe acımasız ve kötü insanların bolca olduğu bir dünyada yaşadığını öğrenen hassas ruhlar için sığınılacak liman... Baba figürü, belki kız çocuğu için bir rol model olma niteliği taşımaz ama aile kavramının, cinsler arası sorumluluk ve görev paylaşımının oluşmasında önemli bir rol oynar. Küçücük zihinlerde, büyük bir dünyaya ait olan gelecekteki yaşamın ilk temellerini atar. Hayaller, beklentiler, özlemler baba kimliği üzerinden şekillenir.
Babanın; işi, eğitimi, parasının niceliği çok da mühim değildir kırılgan dünyalar için. Sıkıştığında başvurabileceği, zorlukta destek alabileceği, üzüldüğünde mutlu olabileceği bir merkezin adıdır! Anne sevgisinin sorgusuz sualsizliğine mukabil; denetimli ve kontrollü bir sarmalanışın adı. Sert duruşun dışarıya, yumuşak yüzün kendilerine yönelmiş en güzel halininu2026
Baba adı bir kız çocuğu için o kadar farklı anlamlara gelir ki; bunu kelimelerle ilgilenen anlambilimci de bilemez dilbilimci de! Hangi uzman, baba denirken aslında güç, kuvvet ve korunma duygusuna hatırlatma yapıldığını tezine konu edinebilir!
Sadece küçük bir çocukken bu duygular baba kelimesine eşlik eder sanırsanız yanılırsınız. Yaş ve statünün, sahip olunan erk ve
sermayenin buna duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdığını! Aslında kızların yazgısı, onlara verilmiş babalarla iç içe geçmiş; baba, kızlara çizilen kaderin görünürlük kazanmış hali olmuştur. Bir kız için, güçlü ve pasif bir babanın çocuğu olması arasında büyük fark görünür. Güçlü ve çözümleyici bir modelin güven, değer ve ilgisi altında kimlik bulan bir kızla; edilgen, sorun çıkaran, ezen, yok sayan bir tipin şekillendirdiği insan profili çok farklı olmaya mahku00fbmdur zaten.
Kendine değer veren, sorumluluk sahibi, güçlü ve oturmuş karakterli bir insanla; ezik, güvensiz, ne istediğini bilmeyen kişi arasındaki uçurum hayat boyu kapanmayacak niteliktedir. Bu duygu ve hüviyet, gerek evlilik gerekse eğitim ve iş hayatında daimi olarak taşınmaya yükümlü olunan; değişmesi de pek mümkün görünmeyen özellikler olarak yüklenir yaşamlarına. Kimseyi korkutmak, gücendirmek istemesek de; güçlü babaların kızlarına güçlü erkekler talip olması gerektiğini söyleme zorunluluğumuz bulunmaktadır. Çünkü gölgesinde alacağına inanılan baba figürlü kızın hayatına girmek iki hayata da verilecek ceza anlamına gelmektedir. Bu sorunun öyle, "ileride ben de onun gibi olurum," yollu mazeretlerle ortadan kaldırılabileceğine inanmak tam bir safdillik anlamına gelir. Bu, sonradan halledilebilecek, bir şekilde üstesinden gelinecek, tecrübeyle kazanılacak bir hususiyet değildir!
Zaten atalarımız da tespit etmişlerdir ki; insan evladı yedisinde neyse, yetmişinde de odur. Madem bu bir gerçektir, o halde babalık kimliğini güçlü kişilik özelliklerinin üzerine inşa edemeyecek adem erkeklerinin de böyle baba kızlarından uzak durmaları lazım gelir!Bu konuda delikanlıların, yaşın verdiği kabadayılık, narsisizm gibi etkilerden azade düşünmesi gerekir. Biline ki; ortada sadece genç bir kızın hayatı değil, kendisinin ve olabilecek çocuklarının ikbali de söz konusudur. Zaten, şu dünyada Hak Teala, herkese benzer birini mutlak vücuda getirmiştir, endişeye mahal yoktur!
Eğer genç adam bu yazımızı okumamış böyle biriyle evlenmiş yahut geçmişte böyle bir hatayı yapmış ise en azından durumu düzeltmeye çalışmak zorundadır. Önce mevzu bahis olunan baba figürünü detaylı incelemeli, zevcesine ve evlatlarına karşı muamelesini gözlemlemeli; onun gibi olması mümkün olamayacağından en güzel şekilde modellemeye çalışmalıdır. Unutmasınlar ki; bu, hem eşlerinin nezdinde kendilerine saygı ve değer kazandıracaktır hem de evlatları, bilhassa da kızlarının yanında