Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2438.55
BIST 100
10446.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Temmuz 2024

​Kız çocukları neden düğüne gider gibi giyiniyor

Her yerde kadın gibi giydirilmiş kız çocuklarıyla karşılaşıyorum. Dantelli, gipürlü, tüllü, dekolteli elbiseler giydirilmiş çocuklar için bu tasarımların sağlıksızlığı bir yana psikolojilerini nasıl etkiliyor bilemiyorum.

Bir de topuklu ayakkabıları var ki akıllara ziyan! Tıkır tıkır yürürlerken kollarında kadın çantası tasarımlı plastik çantalar asılı…

Kıyafet firmaları bunları bilinçli mi tasarlıyor, yoksa satışı artıran öğeler olarak piyasaya seçeneksiz minyatür kadın kıyafetleri arz edilir? Ebeveynler zaten ayrı bir dünya! En bilinçlisi dahi kızını gündelik hayatta düğüne giden kadın gibi giydirirken buradaki absürtlüğü kaçırıyor diye düşünüyorum.

Sadece giydirmekle kalsalar yine iyi. Bir kısmı el kadar çocuklarını bornozla, mayoyla, makyajla, şuh pozlarla fotoğraflayıp sosyal medyada paylaşıyor. Bu kadar pedofilin, hastalıklı insanın, kötü niyetli kişinin yaşadığı bir ortamda çocukların birer materyal gibi sergilenmesine ne gerek var?

Öteden bu yana ailelerin, sosyal medya çocuklarını paylaşmalarına bir sınırlama ve denetim getirilmesi düşüncesinde oldum. Anne veya baba olmak çocuğun sosyal medyada teşhir edilmesi hakkını vermemeli!

Bir çocuğun yaşına göre muamele görmemesi, yaşına göre bir rol biçimlendirilmemesi çocuğun iç dünyasını nasıl etkiler sorusunun cevabını elbette konun uzmanları verecektir. Bununla birlikte en yaygın ve bilinen sonuçlarından birinin erken ergenlik olduğunu hepimiz çoktan öğrendik.

Her ne kadar konunun psikolojik kısmını psikologlara bıraksak da sosyal mühendisler olarak hepimizin uyarma ve işaret etme zorunluluğu bulunmaktadır. Çocukların suistimale açık hale getirilmesine karşı ses çıkarmamız ve uyarıda bulunmamız her şeyden önce toplumsal bir görev.

Kimi ebeveynlerden çeşitli serzenişler alıyorum.

“Çocuğumuza, çocuk kıyafeti bulamıyoruz, hepsi klonlanmış kadın kıyafeti gibi” şikayetleri geliyor.

“Bu nedenle elbise yerine tişört, şort giydiriyoruz” diyen anneler var ve bu durumdan memnun değiller. Kendi kıyafetlerini akranlarınkiyle kıyaslayan çocuklar da diğerleri gibi giyinmek istiyor.

Çocuk giyim sektörünü kim dizayn ediyor, tasarımlar nasıl ve ne şekilde yapılıyor? Çocuk modacıları, stilistleri özgün mü çalışır yoksa yetişkin moda piyasası gibi her yıl konsepte göre mi üretim yapar?

Bilinçli ailelerin farklı arayışları bireysel tasarımları, butik üretim yapan markaları cazip hale getirse de bu tür ürünler, fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla belli bir kesime hitap ediyor.

Aileler, mağazalarda kendilerine sunulan kıyafetler içerisinden seçim yaparak almak zorunda. Alternatifleri yok. Memnun olmasalar da bir şekilde bu kıyafetleri çocuklarına giydirmek durumda kalıyorlar.

Firmalar en azından çocuğunu sağlıklı kumaşlardan yapılmış, çocuk safiyetini koruyan modelleri de tasarımlarına dahil etmeli. Dantellerin, tüllerin, satenlerin uçuşmadığı sade ama sağlıklı ve çocuksu elbiseler de mağazaların bir köşesinde yer almalı.

Ebeveynler belki bu noktada firmalara geribildirim yaparak, talepte bulunarak ve sosyal medyada gündem oluşturarak seslerini duyurabilir. Her çocuğun yaşına uygun, sağlıklı kıyafetler giymeye hakkı var ve her sosyo-ekonomik grup buna kolaylıkla erişim sağlamalı.

x.com/sabihadogann