Kitap Tokat İstanbul’da
En önemli hazinemiz kitaplarımızdır. Ecdâdımızdan bize miras olan kütüphaneler, millî varlığımızı koruyan istihkâm noktasıdır. Okuma kültürünün geliştirilmesi maksadıyla yürütülen Kitap Tokat Projesi de bu mirası koruma, geleceğe aktarma mesuliyetini taşıyor. Tokat’ta başlatılan projenin kıymetli üyeleri, Vali Dr. Ozan Balcı’nın destek ve teşvikiyle fikir alışverişinde bulunmak ve tecrübelerini paylaşmak üzere İstanbul’da edebiyat günlerine katılıyor.
Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği 13. Egitimde Edebiyat Semineri’ne, Kitap Tokat Projesi üyelerinden Keziban Özcan, Mehmet Karaduman, Fatma Kalpakçı, Songül Bakan, Mehmet Karaduman, Atakan Kalkan, Mustafa Uçurum ve Ali Bal katılıyor.
Tokat’ta yürütülen örnek çalışma meyvelerini veriyor. Kitaba yapılan yatırım öncelikle millî bir vazifedir. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde açılan Millet Kütüphanesi de bu anlamda tarihî bir olaydır. Millî ordu gibidir kütüphaneler. Birisi maddi olarak, diğeri de manevî anlamda bir cephenin korunmasını sağlamaktadır. Kültür olmadan bir millet ayakta duramaz. Kitaba, okumaya ve Kitap Tokat’a dair değerli dostlarımın görüşleri şöyle:
Mustafa Uçurum: “Mevzu kitap olduğunda aradaki bütün mesafeleri kaldırmak gerek çünkü okumak, anlamak, yeni hedeflere doğru koşmak için sınırları ortadan kaldırmak gerektiğine inanıyorum. Bizler de Kitap Tokat ekibi olarak Tokat’ı ileri seviyelere taşıyabilmek anlamında paylaşımlarda bulunmak, yeni yol haritaları oluşturabilmek için seminere katılmak istedik. Değerli fikirlerin bu tür ortamlarda ortaya çıkacağına inanıyorum. Çocuklarımızı onların ilgi alanlarına yöneltecek kitaplarla bulaştırabilirsek Kitap Tokat'ın da önemli bir hedefini gerçekleştirmiş olacağız. Seminerler farklı fikirlerin birleştiği yeni ufukların ortaya çıktığı ortamlar. Bu anlamda İstanbul'dan Tokat'a dönerken şehrimizi üst seviyelere taşıyacak birçok paylaşımı da yanımızda götüreceğiz. Tokat’ı kitabın başkenti yapmak istiyorsak bunu nitelikli kitaplarla, yeni projelerle, yeni hedeflerle sağlayabiliriz.” Böyle diyor Uçurum, teşekkür ediyorum gayretleri için. Bir diğer kitap dostu öğretmenimiz Keziban Özcan’ın görüşlerini de paylaşmak istiyorum: “Bizler Kitap Tokat ekibi olarak sayın valimizin destek ve tavsiyeleri ile Günışığı 13. Eğitimde Edebiyat Semineri’ne katılmak istedik. Çünkü hepimizin ortak bir hedefi var; şehrimizi Türkiye'nin kitap ve kütüphane anlamında en zengin şehri yapmak. Elbette nitelik ilk şartımız. Bundan önce de birçok şehre seminerlere, kitap fuarlarına katılmıştık. Katıldığımız her program bizi bir adım daha ileriye götürüyor. Çocuklarımız bizim geleceğimiz; onların okuyacağı her kitaptan bizler de sorumluyuz. Bu anlamda nitelikli yazarlar nitelikli kitaplar bizim için çok değerli.”
Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin de gündeminde sürekli kitap var. Projenin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması anlamında Sayın Vali ile ortak mesai yapan Sayın Küçükali, öğretmenlerinin böyle değerli çalışmalara katılımlarını sürekli desteklediklerini ifade ediyor. Konu kitap olunca Sayın Küçükali, tüm imkânları seferber ediyor. Kutluyoruz, örnek alınmasını diliyoruz.
29 Şubat’ta FMV Işık Ortaokulu Nişantaşı’nda gerçekleşecek olan ve Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği “13. Eğitimde Edebiyat Semineri” nitelikli çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Programa dair açıklama şöyle: “Sevilen yazarların edebiyat yolculuklarını, akademisyenlerin değerli birikimlerini eğitimcilerle paylaştığı seminerlerde, okuma kültürü, yaratıcı okuma uygulamaları, kitap seçimi, çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatı gibi birçok önemli başlıkta mesleki gelişim sağlanıyor. Türkiye'nin dört bir yanından katılan eğitimciler, öğrencileriyle gerçekleştirdikleri yaratıcı okuma uygulamalarını meslektaşlarıyla paylaşıyor.”
Programda Gülten DAYIOĞLU, “Öğretmenlikten Edebiyata Bir Ömür”
başlığı ile tecrübelerini anlatıyor. Prof. Dr. Nermin YAZICI, “Eğitimcinin Okuma Ödevi” adlı konuşması dinlenilmesi gereken önemli bir konu. Programda “Yaratıcı Okuma Uygulamaları” yapılıyor. Çocuk edebiyatının bilinen yazarlarından Behiç AK ve Müren BEYKAN, “Yeni Kuşakların Okuma Denklemi” başlığında konuşmaları var. Ahmet Mümtaz TAYLAN, “Anlatmaktan ve Anlamaktan Vazgeçmemek” konusunda konuşacak.
Biz, millet olarak kitap medeniyetinden geliyoruz. Tokat’ta da bu anlamda kıymetli çalışmalar var. 26 Şubat Çarşamba günü de Anadolu Mektebi Yazar Okumaları kapsamında Zileli yazar M. Necati Sepetçioğlu’nun kitaplarını okuyan liseli gençlerin paneli vardı. Panele ilgili projenin Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü ve Zileli akademisyen, değerli dostumuz AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tüzer konuşmacı olarak katıldılar. Programa Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Belediye Başkan Av. Eyüp Eroğlu olmak üzere protokol üyeleri katıldı. Tokat, Türk-İslam medeniyeti ve eserlerinin sergilendiği açık hava müzesi olan bir şehirdir. Anadolu’nun ilk İslamî eserleri buradadır. Bu medeniyetin çıkış noktası da kitaptır. Kitap Tokat Projesi tarihî bir misyonu başarıyla yürütüyor. Yolu açık olsun!
///