Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2441.21
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 May 2020

Kitap Tokat devam ediyor

Korona günlerinde en çok telaffuz edilen etkinliklerin başında kitap okumak geliyor. Evlere ve kitaplara dönmeye dair güzellemeler ardı ardına gelirken ne yazık ki birçok alanda gördüğümüz; kitaplara duyulan muhabbet sosyal medya etkinliklerinin ötesine geçemiyor. Kitaplı paylaşımlar, kitapların arka fon olduğu pozlar hayatımızın her alanını süslemeye devam ediyor. Maalesef kitabın yine sadece edebiyatı yapılıyor.

Kitap Tokat hariç…

Öğrencileri seçkin yazar ve kitaplarla buluşturmak ana başlığı ile yola çıkan Kitap Tokat; okulları yeni kütüphanelere kavuşturarak, okur-yazar etkinlikleri gerçekleştirerek, ödül törenleri düzenleyerek kitabı şehrin gündeminde tutmayı başardı.

Korona virüs salgınının dalga dalga yayılması ile hayatın birçok alanı neredeyse durma noktasına geldi. Çünkü karşımızda sinsi bir düşman var ve onun üstesinden gelebilmek için oldukça sağlam adımlar atmak gerekiyor. Mecbur olmadıkça dışarı çıkılmayacak, toplu alanlarda bulunulmayacak, hijyen kurallarına her zamankinden daha çok riayet edilecek.

Böyle bir ortamda Kitap Tokat Projesi Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’nın himayelerinde ve Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, milli eğitim çalışanları ve Kitap Tokat Ekibi ile “Kitap Tokat Kaldığı Yerden Devam Ediyor” diyerek projeye farklı bir boyut kazandırdılar.

İlk adım olarak kitaptokat.gov.tr. adresi oluşturuldu. Bu siteye öğrencilerin ve 65 yaş üstü vatandaşların kaydolması sağlandı. Buraya kayıt olanlar okudukları kitapları kaydedecek ve daha sonra en çok kitap okuyan öğrencilere çeşitli hediyeler verilecek. Peki, bu kadar mı? Elbette değil. Asıl iş bundan sonra başlıyor.

Sitedeki “kitap talep” bölümüne giriş yapanlar oradaki listeden istedikleri kitabı talep edebiliyorlar. Talep edilen kitaba nasıl ulaşacaklar gibi bir soru akla gelir elbette böyle bir salgın ortamında. Kitaplar talepler doğrultusunda tamamen gönüllü öğretmenler, gençler ve Kitap Tokat ekibinin çalışmaları ile paketleniyor. Her öğrenci için istediği kitap, özel tasarlanmış ayraç ve üç adet maske hazırlanıyor.

Gelelim en son aşamaya. Hazırlanan kitaplar yine Kitap Tokat Ekibi ve gönüllü öğretmenler aracılığı ile öğrencilerin evlerine kadar ulaştırılıyor.

Düşünün şimdi; salgın dolayısıyla evinden çıkamayan öğrenciler ve 65 yaş üstü vatandaşlar kapılarına kadar gelen kitaplarına kavuşuyorlar. Bu sevinci tarif etmek çok zor. Sözü eğip bükmekle, farklı anlamların ardına düşmekle ifade edilecek çalışmalar değil bunlar.

Herkesin evinden çıkmakta tereddüt ettiği bu günlerde öğrencileri kitapla buluşturmak, teşvik edici ödüllerle öğrencilerin kitapla olan bağlarını devam ettirmeye çalışmak sadece ve sadece kitap sevgisiyle, gençleri bu zor günlerde yalnız bırakmamakla açıklanabilir.

Herkes kitap okusun, kitap okumak önemli gibi hamasi nutuklarla kitaplara dair yalancı bahar tadında sevgi sözcükleri söyleyenlerin karşısında Kitap Tokat, somut adımlar atmaya devam ederek yaptıkları çalışmalardaki samimiyeti de ortaya koymuş oluyor.

Sadece Tokat merkezde değil tüm ilçelerde ve en ücra köylerde bulunan öğrencilere de kitap ulaştırıldığını ve kitap taleplerinin her hafta yeni kitaplarla devam ettiğini düşünecek olursak Tokat kitabın başkenti olma yolundaki emin yürüyüşünü korona günlerinde de tarihe bir not düşerek gerçekleştiriyor.

On binlerce kitap arasında bulunuyor olmanın huzurunu yaşamak için kitabın kalbine dokunmasını bilmek gerekiyor. Kitap Tokat, bu huzuru ve mutluluğu son noktasına kadar yaşayan bir ekibin eseri. Valisinden müdürüne, öğretmeninden öğrencisine kadar herkeste aynı umut ve heyecan daima canlılığını korumaya devam ediyor.

Böyle bir çalışmanın içinde yer alıyor olmaktan dolayı memnuniyet duyduğumu büyük bir mutlulukla belirtmek isterim. Bugünler de inşallah geçer gider ama yapılan bu çalışmalar gönüllerde hoş bir seda olarak sonsuza kadar kalır. Çünkü insana ve kitaba yapılan yatırım hiçbir zaman karşılıksız kalmaz.

Kitap Tokat, herkese örnek olacak bir samimiyette ve özveri ile devam ediyor.