Kitap Şöleni
Türkiye'de muhteva bakımından zengin, teknik yönden de mükemmel kitaplar yayımlanıyor artık. Bunu özellikle fuarlarda görebiliyoruz. Beyazıt Kitap Fuarı'nın ardından birkaç fuar daha düzenlendi. Sivas'tan sonra da 20 Eylül'de 1. Siirt Kitap Fuarı gerçekleşiyor. Vali Ahmet Aydın'ın himayesinde ve organizatörlüğündeki fuara İstanbul'dan bir çok yayınevi katılıyor, yazarlar için imza günleri düzenlendi. Hilmi Yavuz için güzel bir program hazırlanıyor. Fuar, geçen yıldan beri Tillo'da gerçekleşen "Işık Hadisesi" ile birlikte eş zamanlı planlandı. Böylece bu şehrimize çevreden ve İstanbul'dan gidenler hem İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası Fakirullah Hazretleri için tertip ettiği bu muazzam hadiseye şahit olacaklar hem de kitap fuarında kitaplarla ve yazarlarla baş başa olacaklar. Kar üstüne karu2026 Şimdi son aylarda yayımlanan ve elime ulaşan bazı kitaplardan kısaca söz etmek istiyorum:
Defterimdeki Ünlülerin 200'ü: Hüseyin Gökçe'nin Han Yayınları'nda çıkan eserinde yazarın yakından tanıdığı meşhur 200 kişinin portresi yer alıyor. Devlet adamları, fikir ve sanat dünyasından simalar, gazeteciler ve medya dünyasından yüzler, gösteri, sahne ve sinema dünyasından çehreleru2026 Kısa fırça darbeleriyle oluşturulmuş güzel portre yazıları, bir çırpıda ve zevkle okunuyor. Sanırım bu kitabın arkası gelecek. Çünkü medya dünyamızın seçkin adlarından olan Hüseyin Gökçe'nin daha tanıdığı ve yazamadığı bir çok isim var.
Diyarbakır Ansiklopedisi: İhsan Işık'ın hazırladığı ve beş ciltten meydana gelen bir irfan hazinesi. İhsan Işık ömrünü kıymetli ansiklopedilere adamış değerli bir araştırmacı yazar. Yelkovan Ajans'tan çıkan bu eserinde de Diyarbakır'ın adeta bütün envanterini çıkarmış. Bu kadim şehrimizde doğmuş ve yetişmiş olan ilim, fikir, sanat ve edebiyat insanları. Mimaru00ee miras: Camiler, çeşmeler, türbeler, sebiller ve diğer eserler. Şehrin folklorik, tarihu00ee, coğrafu00ee ve kültürel zenginlikleri. Diyarbakır'a dair her tür bilgiyi içeren zengin bir kaynak.
Nuh Kitabı: Emine Gürsoy Naskali, ilim dünyamızın en velut akademisyenlerindendir. Bir çok eseri kültürümüze kazandırdı. Bugünlerde Kitabevi'nden çıkan Nuh Kitabı ve Yorgan Kitabı adlı eserlerin editörlüğünü yapmış. Nuh Kitabı'nda, bu büyük peygamber hakkında kültürümüzdeki ve edebu00ee eserlerdeki kayıtları derlemiş. İkinci kitapta ise, yorgan ile ilgili birikimin kayda geçirilmesi amaçlanmış. Yorganın yapım şekli, üretimi, araç gereçleri, malzemesi, boyutları, motifleri ve çeşitli araştırmalar bir araya getirilmiş.
Onaltı Otuzbeş: Osman Koca'nın romanı. Farklı tat, değişik üslu00fbp ve çarpıcı sunumla okuyucuya ilginç gelen roman, medeniyet odaklı olmasına rağmen günümüz meselelerine de zaman zaman ışık düşürüyor.
Rıza Tevfik'in İtirafları: Feridun Kandemir, Lübnan'ın Cünye Köyü'nde inzivaya çekilen Rıza Tevfik'le bir ay beraber kalmış, kendisiyle görüşmeler yapmış, daha sonra bunları okuyuculara ulaştırmış bir gazeteci yazar. Yağmur Yayınları'ndan çıkan kitap, 21 yıl süren gurbet hayatının ardından 1943 yılında Türkiye'ye dönen Rıza Tevfik'in olgunluk ve vatandan ayrılmanın verdiği ıstırap yüküyle ciddi bir muhasebe içinde olduğu bir dönemde kaleme alınması bakımından son derece kıymetli itiraflar ihtiva ediyor. "Feylesof"umuzun hayatı, felsefu00ee anlayışı ve şiirlerinin yer aldığı eseri İbrahim Öztürkçü yayına hazırlamış.
Sandal Hoca: Vehbi Vakkasoğlu'nun Bir Devrin ve Bir Şehrin Muhteşem Öğretmeni Sandal Hoca Nesil Yayınları'ndan çıktı. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte idealist bir eğitimcinin mücadele dolu hayatı anlatılıyor. İbretler, dersler ve öğütlerle bir bakıma yakın dönemin maarif ve fikir hayatına ışık tutuyor. "Camide imam okulda öğretmen olan", bütün şehir halkını talebesi bilen Sandal Hoca için Kenan Seyithanoğlu'nun kaleme aldığı dörtlük çok anlamlı ve güzel: "Bir bir çözebilmek hocalık hallerini / Sormak gibidir bülbüle ses tellerini. / Öpmekle şeref duyduk Sandal Hocamız / El hak, o mübarek, o temiz ellerini."
Şiirler Antolojisi: Ebubekir Subaşı'nın hazırladığı En Güzel Şiirler Antolojisi Mavi Lale Yayınları'ndan çıktı. Türk edebiyatının en güzel şiir, kıt'a, beyit ve mısralarının bir araya getirildiği eser, 525 sayfadan meydana geliyor. Divan, Halk ve tasavvuf edebiyatlarımızdan, Tanzimat, Servet-i Fünun ve Cumhuriyet devri ile günümüz edebiyatlarından seçme şiirler kitapta toplanmış.