Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2307.47
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ekim 2019

Kitap Okuma Modası

Moda ile işim olmaz. Modayı hayatım boyunca takip etmedim. Hatta modaya muhalif bir ruh halim var. Modanın mavi renk olduğu yıllarda yeşili tercih ettim. Boğazlı kazak moda olduğu yıllarda ben bisiklet yaka kazaklar giydim. Durum bu kadar net anlayacağınız.

Son yılların modası; okumak. Evet, doğruya doğru. Okuma programları, okuma grupları, okuma saatleri derken bir okuma rüzgârı tatlı tatlı esip duruyor üstümüzde.

İşte bu modayı çok sevdim. Modaya karşı olan bütün muhalif yanlarımı bir bir soyundum asfaltlara J

Evde, kırda, çarşıda, avmde, bakkalda, ayakta, yatarak, uyurken hep bir okuma muhabbeti aldı başını gidiyor. İşte buna sevinilir.

Üç kişi bir araya gelince kitap grubu kurmak gibi çılgınca fikirler bile ortaya çıkıyor. Gençlerin birbirine kitap tavsiye etmesi, kitap takasları da cabası.

Kitap fuarları memleketin dört bir yanında dolup dolup taşıyor. Etkinlikler, imza günleri, söyleşiler, çılgınca karşılanan yazarlar, salonların hıca hınç dolduğu programlar da hayal değil gerçek artık.

Evlerde “teknoloji yok” saati uygulayıp her akşam tüm ev halkının toplanıp teknoloji ile muhabbete bir süreliğine ara verip kitap okuduğu evler olduğuna şahitlik etmişliğim bile var.

Okullarda günde bir ders saati, haftada bir ders saati okuma programları düzenleniyor.

Kitap satış siteleri, kitap cafeler, modern, nostaljik kitap evleri artık gözdeler arasına girdi.

Yeni çıkan bir kitap heyecan dalgası oluşturabiliyor. Bir yazarın piyasada olmayan bir kitabını bulan bir okurun hazine bulmuş gibi sevindiğine de şahitlik ediyoruz.

Edebiyat atölyelerinin yanında etkili ve anlayarak okuma atölyeleri de kuruluyor artık. Sadece okumakla yetinmeyip daha etkili okuma yollarını arayanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Kitap okutmak için bu yolu çok tercih etmesem de bu da bir gerçek olarak hayatımızda yer edinmeye başladı. Sınavlarda okuduğunu anlamaya yönelik sorular artık sınav sonucunu etkileyecek seviyeye ulaştı. Uzun ve yoğun metinler sadece Türkçe sorularında değil neredeyse tüm derslerde öğrencilerin karşısına çıkacak. Sonuç net; okuyan kazanacak.

Daha ilkokul çağından başlayarak çocuklar evlerinde kendilerinin kütüphanelerini oluşturuyor. “Benim kitabım” diyerek gururla kitaplarını kitaplıklarına yerleştiriyor kitap kurtları.

Sadece kitap kafelerde değil artık bütün kafelerde küçük de olsa bir kitaplık görmeye başladık. Sadece kitap değil birçok dergi de kitaplıkları süslüyor.

Marketler, bakkallar dergi ve kitap satışına başladı. Gözümüzün değdiği her yerde kitaplar karşılıyor bizi.

Bunlar ve daha birçok güzellik var kitaba ve okumaya dair. İçimizde çiçekler açtıran, bizi umutlandıran hayata ve geleceğe dair güzel pozlar bunlar. Peki, neden içimiz hoşnut değil? Neden elimizden yığınla kitap geçerken, yeni kitaplar içimize sevgi duvarları örerken neden bir şeyler gelip boğazımıza takılıp kalıyor?

Soru da kolay cevap da… ama elden bir şey gelmiyor hayıflanmaktan başka. Gemisini kurtaran kaptan olarak yeni bir kitabın sayfasını çeviriyoruz ama geminin su aldığını bilmek içimizdeki kuşların kanatlarını kırıyor.

Okuduklarımızı artık hayatımıza geçirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Okumayı hayat biçimi yapmaya çalışırken “insan” olma erdemini de kazananları görmeyi arzuluyor gönlümüz.

Yolumuzun üzerindeki çakıl taşlarını ayıklamak gerek. Çekinmeden, en iradeli duruşumuzla kitaplarla çıkmak gerek herkesin karşısına.

Müfredat bahanesine sığınarak kitapları raflara kaldıranları da tedavülden kaldırmanın zamanı geldi. Okuma saatlerinde birkaç soru daha çözmek için “Bir saat kitap mı okunur?” diyenleri de tozlu raflara kaldıralım artık.

Birileri çıkıp; “Kitap okumak gerek, okuduklarımızı hayatımıza uygulamanın zamanı geldi.” derken birilerinin kitapların üstünü örtmek için takındıkları popülist tavırları bertaraf etmek için raftan bir kitap daha alıp kalbinin hizasından kitaplar geçen gençlere umut cümleleri kuralım.

Kitapları seviyoruz. Kitapları sevenleri seviyoruz. En güzel modamız kitap okumak olsun.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan