Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.13
Gram Altın
2998.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
10 Aralık 2016

Kitap dünyasından

Türkiye'de kitap okuma oranı maalesef iyi bir noktada değil. Oysa kitap okuma oranı bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterir.

BM İnsani Gelişim Raporu'nda belirtildiği gibi okuma alışkanlığında "Türkiye 173 ülke arasında 86'ncı sırada" yer alıyor. Kırsal nüfusu şehirli nüfusunun çok altında olan Türkiye bu orana razı olmamalıdır.

Okul çağındaki çocuklarla gençlerin okul kitapları dışında kitap okuma alışkanlığına sahip olmamaları büyük kayıptır. Durum bu olunca kültür temelli okuma ciddi biçimde tehdit altındadır. Hep şikayet ettiğimiz yozlaşma, Batı taklitçiliği gibi olumsuzluklar kültür temelli okumadan mahrumiyetle açıklanabilir.

Okuma alışkanlığının yaygınlaşması için ne yapılmalıdır?

Geçmiş yıllarda pek çok kez Okuma Seferberliği ilan edilmiş, ancak istenilen hedefe ulaşılamamıştı. Devlet olarak bu konu ile ilgili eskiyi tekrara düşmeden ciddi politikalar belirlenebilir. Gelişmiş ülkelerin bu konudaki tecrübeleri son derece önem arz eder.

Bu konuda yazarlar ve yayınevleri de üzerlerine düşeni yapmalılar. Muhteva, konu, baskı, kağıt, redaksiyon, editöryal ciddiyet yayınevlerinin işi.

Geçtiğimiz hafta Mersin CNR Kitap Fuarına davetliydim. 30 Kasım Çarşamba günü SALON YAYINLARI'ndan çıkan ANADOLU KIYAMI kitabımızın imza ve söyleşi günüydü. Fuar alanı son derece elverişli, yayınevlerinin stantları gayet uygundu. Lakin fuara ilgi konusunda aynı olumlu kanaatlere sahip değilim.

CNR Kitap Fuarı'nda çok güzel kitaplar vardı. İki şaheser kitap:

İbrahim Kalın'ın BEN, ÖTEKİ VE ÖTESİ kitabı ile Hüseyin Yayman Hocanın TÜRKİYE'DE DEVLET REFORMU VE BAŞKANLIK SİSTEMİ alanlarında başköşede iki eser. Müthiş çalışma ile kitaplar kaynak eser olarak yerini almış bulunuyor.

Mustafa Öztürk Hocanın özellikle KUR'AN VE YARATILIŞ kitabı ile KUR'AN'I KENDİ TARİHİNDE OKUMAK kitapları bir an önce okunacak kitaplar arasında.

EKİN YAYINLARIndan çıkan ve Mutezili alim Zamahşeri'ye ait KEŞŞAF TEFSİRİ (I ve II. Ciltleri) tefsire zenginlik katmış. Yine FECR YAYINLARIndan Tuncer Namlı'nın Kronolojik Meali önemli bir boşluğu doldurmuş.

OTTO YAYINLARI kaynak olacak eserleri çoğalttı. Bunlardan Ömer Müftüoğlu'ya ait BUGÜNÜN MÜSLÜMANLARININ KUR'AN'LA İLETİŞİMİ, Hayri Kırbaşoğlu Hocanın İSLAMIN KURUCU METNİ kitabı ile İhsan Çapoğlu'nun MODERNLEŞEN TÜRKİYE'DE DİN VE TOPLUM eserleri okunası kitaplardı.

SALON YAYINLARI Tolstoy'un eserlerini yeniden basmış. Eda Bildek'in elden ele dolaşan ALLAH'A HAVALE ETTİM kitabından başka gençlere, "tam da okunma zamanıdır" diyeceğimiz 6. Baskısı çıkan FETİH 1453 kitabı okurların gözdesiydi. SALON YAYINEVİ Yusuf Akçura'nın 3 Tarzı Siyaseti'ni de okurlarla buluşturmuş.

Zeynep Haşemi Belgeli ise çocuklara güzel bir armağan sunmuş; SEVGİ KUŞUN KANADINDA. Okuma alışkanlıklarından şikayetçi olduğumuz çocuklara 7Kiremit Yayınlarından çıkan bu kitabı öneririm.

VE

Son günlerin en çok okunan kitaplarından ELİF ÖĞRETMEN'i soluk almadan okudum. Değerli yazar Hüseyin Yılmaz'ın kaleme aldığı kitap Türk-Kürt kardeşliğini, bu bağlamda yaşanan sorunları yaşanmış bir hikayeden hareketle tek kelimeyle nefis aktarmış. İnanılmaz bir aşk, o aşkın vermiş olduğu dinamizm her satırına nüfuz etmiş kitabın. Okurken ara vermek istemediğim ELİF ÖĞRETMEN, son 35 yılda akan kanın da bir yönüyle tanıklığını sergilemekte. HAYAT YAYIN GRUBU bu güzel eserle kardeşliğe katkı sunmak isteyen değerli yazarı okurlarıyla buluşturmakla ayrı bir güzelliğe imza atmıştır. Beraberlik ve kardeşliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde ELİF ÖĞRETMEN bu ihtiyacın harcını temin ediyor.

Mersin CNR Kitap Fuarında ayrıca yazar ve tefekkür özelinde çalışmaları ile gelecek vaad eden Metin Acıpayam ile sohbet imkanımız oldu. Metin Acıpayam ÇARPICI KİTAP tarafından basılan 150 YILLIK TÜRKÇE KAVGASI kitabı ile harf inkılabından Türkçe'nin kökenine kadar geniş yelpazede makalelere yer vermiş. Münif Paşa'dan Ziya Gökalp'e, Ali Suavi'den Kazım Karabekir'e, Cenap Şahabettin'den Ahmet Haşim'e, Kemal Tahir'den Salih Mirzabeyoğlu ve daha pek çok makalenin yer aldığı kitap başvuru kaynağı niteliğindedir.

Yine Murat Kömür iki eserle gençlere "alın size istediğiniz gibi kitap" demiş. Akis Kitap tarafından basılan ZOMBİ TUZAĞI ve VAMPİR TUZAĞI kitaplarını okuyan gençler eminim kültür sömürüsü ile de tanışacaklar. Aynı yayınevi Bilal Özbay'ın KAYIP YÜZÜK kitabını da okuyucularla buluşturmuş.