KIRMIZI HAYATIN RENGİ OLSUN
Kırmızı, hayatın rengi olsun; Ölümün değilu2026 Malatya'da yaşama sevgiyle, letafetle, samimiyetle sunulan bir projenin ismi buu2026 Sıcacık bir tebessüm gibi düşünce yüze, sadece kalem tutan elleri değil, bir kıpırtı bekleyen yürekleri de uyandıran bir hareketin ismiu2026
Bir neslin derdiyle dertlenebilen, bir neslin sızısıyla uykularını bölen, "gücümün yettiği nispette güzeli, en güzel biçimde nasıl sunabilirim" düşüncesiyle yorulan, yoğrulan nahif bir öğretmenin, Nilüfer Zontul Aktaş'ın fikir mimarlığını ve gönüllü anneliğini yaptığı mukaddes yolculuğun, düşünce dünyamıza derin izler bırakan munis resmi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı, Fahri Tuna ve Türkan Ayyıldız'ın kitap koordinatörlüğünü üstlendiği ve Battalgazi Milli Eğitim'in de desteklediğisosyal sorumluluk projesinde önce, "Çocuklar Ölmesin, Silahlar Sussun", "Barış", "Kardeşlik", "Merhamet" temaları üzerine kırk dört yazar duygu, düşünce ve fikirlerini şiirlerle, hikaye ve deneme yazılarıyla dile getirdi. Kaleme alınan çalışmalar "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" isimli antolojide yayımlandı. Ardından her yazar bir okulla buluşmak ve yüreğindeki kardeşliği, sevgiyi, merhamet ve barışı anlatmak için yola revan oldu. Asfalt, toprak, demir, havau2026 Yola anlam yükleyen kişiden çok niyetiydi. Güzeldi niyet; böyle olunca güzel bir düşünce tezahürünü daha doğurdu. Sesine ve sözüne armağan edilen okulu kucakladıktan sonra her yazarın eli, minicik bir avuçla buluşacak ve dakikalara uzanan soylu bir yürüyüşün eteğinden tutacaktı. 44 Yazar Çocuk hakları ve barış için yürüyecekti.
Malatyau2026 Daha adımlarımızın kendisiyle tanıştığı ilk anda taşıyla, toprağıyla, havasıyla, edasıyla, en ziyade insanıyla bir kalbi sımsıkı kavrayacak güce sahip olduğunu anlatan şehiru2026 Belki de bunun için ona, koşar adım bir coşkuyla giden her insanın yüzünde aynı ifadenin tablosu vardı; tebessümu2026(Bu tebessüm varlığını büyük oranda proje annesinin hayat ışığından çalsa da, bir şehri kapsayacak ve ona isnat edilecek kadar büyüdü.)
Yazar ve şairleri verdiği kahvaltıyla bir araya getiren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, tarih ve medeniyet alanında kadim şehir olan Malatya'nın yetiştirmiş olduğu şair, yazar ve devlet adamlarıyla ünlü bir şehir olduğunun altını çizerken, "okuma" noktasında sergileyecekleri performansla da ilkler arasına girmek istediklerini kaydetti. Mayıs ayında düzenlenecek fuara da dikkat çeken Çakır, konuşmasında "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesinin önemini vurguladı.
Kahvaltıdan sonra okullarla buluştu yazarlar. Benim de nasibimde Turgut Özal Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi vardı. Güler yüzlü ve misafirperver müdürü Hatice Dönmez Hanımefendi'yi, okul yolculuğumuzun son anına dek bizlere eşlik eden Okul Müdür Yardımcısı Kadir Mutlu Beyefendi'yi, engin ruh ve derin fikir dünyasıyla kurum Edebiyat Öğretmeni Ömer Yanmaz Beyefendi'yi ve Fatıma'yı ve Emine'yi ve Hatice'yi ve döndükten sonra da benimle irtibatını koparmayan Ayşenur ile Mizgin Göknur'u tanımaktan büyük onur duydum.
Öğle yemeğinden sonra MalatyaPark-Şehit İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağı'na yapılan yürüyüşe şair ve yazarların yanındaMalatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Ak Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Yardımcısı Ömer Dağdeviren, Yeşilyurt Belediye Başkanı H. Uğur Polat ile çok sayıda STK temsilcisi ile bürokrat, vatandaş ve öğrenciler katıldıu2026 Nilüfer öğretmenin yetiştirdiği çocukların ise barış ve kardeşlik uğruna parmaklarımızı sımsıkı kavrayışları ve güneşe mukavemet edişleri görülmeye değerdiu2026 Basın açıklamalarının yapıldığı, katılımcı şair ve yazarların da söz hakkı bulduğu yürüyüş sonunda proje mimarı Nilüfer Zontul Aktaş'ın sesiyle bir şiir göğü sevgiyle kucakladı;
"u2026
Tellere takılmış uçurtmaları çıkardım bugün
Kafeslerdeki tüm kuşları saldım
Penceresiz duvarlara kalemle ışıklar yaptım
Gözleri gülsün diye çocukların
u2026"
Selam ile.
Nuray Alper