Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Temmuz 2021

Kimler Eğitim Müfettişi olabilecek?

Geçtiğimiz Salı günü 78 no’lu Cumhurbaşkanı Kararnamesi yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan 31533 sayılı kararnameye göre artık İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde Eğitim Müfettişliği ve Eğitim Müfettişliği yardımcılığı istihdam edilebilecek. Bu kararnameye göre Eğitim Müfettişleri ve yardımcıları ‘mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından’ maarif müfettiş ve maarif müfettiş yardımcılarına denk olacağı yazıyor. Muhtemelen bunun için bir sınav veya sınav+mülakat şeklinde bir uygulama yapılır. Meslekte belli bir hizmet süresi de öngörülebilir. Belli bir yaş sınırlaması da olacağını düşünüyorum. Bütün bir eğitim camiası ‘Kimler Eğitim müfettişi olabilecek?’ sorusunun cevabını merak ediyor. İlerleyen süreçte detaylar netleşince kamuoyu ile paylaşılacaktır. Şu an üzerinde çalışıldığını biliyoruz…

Hangi eğitimci ile görüşsem gündeminde Resmî Gazete’de yayınlanan bu kararname var. Çok mutlu ve sevinçliler. Hatta henüz ilana çıkılmamış, sınav duyurusu yayımlanmamış olmasına rağmen sınava çalışan öğretmenler de olduğunu duydum. Mesleği böyle sevmeleri harika…

Yalnız yıllardır sınav yapılmayıp müfettiş alımı gerçekleşmediği için meslekte ilerleyen ve yaş nedeni ile önümüzdeki zaman diliminde alım yapılması halinde engel ile karşılaşacakları ve yaş faktörü nedeni ile başvuruda bulunamayabilecekleri endişesini taşıyan öğretmenler de var. Önceki senelerde alım koşullarında yaş faktörü 35 olarak belirlenmiş iken bu sefer olası başvuru koşullarında yaş faktörünün 40 veya 45 yapılması yönünde beklentileri var. Hem birikmiş mesleki tecrübeleri ile daha iyi bir rehberlik ve denetim faaliyetleri gerçekleştireceklerini düşünüyorlar, hem de olası bir mağduriyetin önüne geçmek ve adil davranılmasını tesis etmek adına yaş faktörünün 40 olarak düzenlenmesini talep eden öğretmenler ağırlıkta…

Bir de başvuru şartları arasında yüksek lisansını yapmış olmak kıstası getirilip getirilmeyeceği de öğretmenler arasında tartışılan konulardan biri. Bazı kesimler yüksek lisansını yapanların başvurması gerektiğini dile getirseler de birçok öğretmenin “eğitim yönetimi ve denetimi” alanında değil de ya kendi branşlarında ya da başka branşlarda yüksek lisans yapanların olduğunu dile getirip alım koşullarında şerh düşülerek kazandıktan sonra anlaşmalı üniversitelerde yüksek lisans yapılmasına olanak tanınabilir ve böylelikle öncelikle yüksek lisans yapılır ve müfettişlik faaliyetlerine öylece başlanabilir görüşündeler.

Hem müfettiş yardımcılığı hem de müfettişlik kadroları tahsis edileceği için yüksek lisansını bitirmiş olup başvuranların direkt müfettiş, bitirmemiş olanların ise yardımcılık kadrosundan atanabileceğinin de doğru olabileceği görüşünü ileri süren öğretmenler de var.

Sayıları az da olsa mevcut müfettişler ile alımı gerçekleşecek eğitim müfettişleri arasında pratik zeminde uygulamaya dair çatışmalar çıkmaması adına mevcut müfettişlerin Bakanlığa alınmasının, yeniden başlayacakların ise il müdürlükleri nezdinde görev almalarının daha isabetli olacağını dile getirenler de var.

Ya da alımı yapılacak her eğitim müfettişi, yardımcı kadrosunda göreve başlayıp mevcut müfettişlerin yanına verilip süreç içerisinde deneyim kazanmaları ve belli bir süre çalıştıktan sonra onların da eğitim müfettişi olabileceğinin de daha sağlıklı olacağı ve çatışmaların önüne geçmek için bir çözüm olabileceğini söyleyenler de var.

Kılavuz ne zaman yayımlanır, sınav başvuru koşulları ne olur, alımlar ne zaman gerçekleşir bilemiyorum ama bildiğim şu ki; 78 no’lu Cumhurbaşkanı Kararnamesi eğitime bir soluk getireceği ve hem muhakkiklik görevi ile yürütülen denetim faaliyetleri nedeni ile idarecilerin de rahatlayacağı, il/ilçe müdürlüklerin de rahatlayacağı ve işleyişte daha düzenli bir sistem haline geleceği konusunda bütün bir eğitim toplumu sanırım hemfikir.

Umuyor ve diliyorum ki yıllardır sınav yapılmaması nedeni ile mağdur olabilecek öğretmenlerin mağduriyetinin önüne geçmek için yaş faktörüne bir çözüm bulunur…

Yayınlanan kararname sonrasında Bakanlığın derin bir çalışma başlattığı ve üzerinde titizlikle çalıştığına yönelik de duyumlar almaktayız. Sürecin böyle titiz ve hızlı ilerlemesi de ayrıca güzel bir gelişme…

Eğitim camiası adına hayırlı olsun diyorum.