Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Ağustos 2022

Kimin için havlıyorlar

Günlerden 19 Temmuz Salı’ydı… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran’da, Rusya ve İran liderleriyle başta Suriye olmak üzere bölge meselelerini konuştuğu gün bir olay gerçekleşti. Suriye’deki Rus kuvvetlerinin komutanı AleksandrÇayko, Rusya’nın kullandığı Humeymim Hava Üssü’nden kalkan bir helikopterle, bir savaş uçağının korumasında Kamışlı’ya gitti. Rus komutan, YPG/PKK’lı isimlerle buluşup, Beşar Esed’e bağlı rejim güçlerinin bölgeye girmesi için anlaşma sağlamaya çalıştı.

Ertesi gün, yani Çarşamba günü Kamışlı’ya ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan Michael Kurilla gitti. ABD’li komutanise tam tersini yaptı. Terör örgütünün Suriye kolu yöneticilerinden Rusya’nın kontrolüne girmemelerini istedi. Bu iki ziyaret, YPG/PKK’nın kazandığı prestiji değil, onlara “Benim için havlasın” diyen iki egemen gücün mücadelesini gösteriyordu.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), geçen ay çizgiyi aşan bir iş yaptı. Türk Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Suriye’de düzenlediği SİHA operasyonu ile etkisiz hale getirilen PKK/YPG’li teröristler için taziye mesajı yayınladı, “kritik savaşçılardı” diye övgü yağdırdı.

***

Suriye’de iki süper gücün, ABD ve Rusya’nın açık ve örtülü mücadelesi var. Türkiye araya girdiğinde ise çekişme ortadan kalkıyor, can ciğer kuzu sarması kesiliyorlar. Türkiye, güneyimizdeki 30 kilometrelik şeridi kesintisiz hale getirmekte kararlı. Hem kendi insanının güvenliği, hem göç ve göçmen problemini kökünden çözmek için…

Fırat'ın doğusunda Aynel Arap ve Kamışlıyer alıyor. Fırat'ın batısında ise Münbiç ve Tel Rıfat. İlk ikisi PKK/YPG’nin, Münbiç ve Tel Rıfat ise Ruslar’ın kontrolünde. MİT, sadece Kuzey Irak’ta değil, bu bölgelerde de terör örgütü PKK-YPG’nin yöneticilerini izleyip temizliyor. Aynel Arap sorumlusu ‘Kendal Ermeni’ kod adlı Şahin Tekintanğaç, bunların en azılı olanlarından biriydi, özel bir operasyonla 20 Temmuz’da etkisiz hale getirildi.

ABD, daha önce askerlerini geri çekmiş ancak Kongre üyelerinin bastırması sonucu, Suriye’deki petrol bölgelerine geri dönmüştü. Ankara’nın yeni askeri hedefi petrol, doğalgaz ve verimli tarım arazilerinin bulunduğu yerleri işgalden kurtarmak. PKK/YPG’li teröristlerin buralardan nemalanmalarını engellemek.

***

Son bir ayda ihracat artışı bir yana, Türkiye’nin sanayi üretimi de ciddi oranda yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da et fiyatlarından başlayarak temel gıda maddelerinde indirime gidilmesi için düğmeye bastı. Fiyatlardaki düzenli artışı durdurmak, ardından istikrarı sağlamak halkın refah seviyesini koruma kaçısından önemli.

Karadeniz’de bulunan 543 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin ardından Akdeniz’de de arayışa geçmemiz, sadece bizim değil Avrupa’nın da ümit kapısı olmuş durumda. Mısır ve İsrail’den sonra Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin de petrol ve doğalgaz çıkarması, Türkiye’nin ve Avrupa’nın enerji çeşitliliği ve güvenliğini açısından kritik önem taşıyor.

Türkiye, her yıl 50 milyar dolarını enerji ithalatı için harcıyor. Bu miktarı azaltmak demek, paramızı insanımızın refahına harcamak demek. Gelişmekte olan ülke olmaktan çıkıp gelişmiş ülkeler olmak demek. Nükleer santralimizin hızla ilerlemesi, 2023’te devreye girecek Karadeniz gazı, su, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığımız yatırımlar Türkiye’nin çehresini değiştirmeye başladı bile... Akdeniz’den de bir müjde gelirse, ülkemizin önü hiç olmadığı kadar açılmış olacaktır.