Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2489.67
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Mart 2023

​Kim olursan ol

Yeryüzündeki canlıları ilgilendiren ve başa gelen bütün bela ve sorunlar, insanın akıl ve ahlakdışı yani nefsinin emrinde bir yaşam sürmesi ile olur.

Gönlün ve kalbin kapalı kalması, dedikodu, gıybet, fitne, vesaire akla gelebilecek her türden şer iş, insanın akıl ve ahlakdışı yani nefsinin emrinde bir yaşam sürmesi ile olur.

Yeryüzündeki canlıları ilgilendiren ve başa gelen bütün bela ve sorunların çözümleri, terbiye edilmiş nefs ve bu terbiyeden dolayı kazanılan ahlak ve akıl ile olur.

Yine insan yaşamında sıhhatli, huzurlu, mutlu, vesaire her türden hayırlı sonuçlar da mutlaka terbiye edilmiş nefs ve bu terbiyeden dolayı kazanılan ahlak ve akıl ile olur.

Gün gelir istediğiniz kadar bu şöyle yanlış, bu böyle yanlış diye çırpınıp durun… İstediğiniz kadar zor günümüzdür.. birlik, beraberlik içerisinde bugünleri atlatalım diye avazınız çıktığı kadar ikaz edin… Bağırın, çağırın…

Bazıları, toplumun bir kesimi gönül kapılarına, akıl kapılarına koza örmüş, duvar örmüşse ne doğrular iç dünyalarına iletilebilecek, ne de iç dünyalarından size bir şefkat ve merhamet kulağı kabartılacak, bir sevgi eli uzatılacaktır.

Keza bu halleriyle gönül kapılarına, akıl kapılarına koza örmüş, duvar örmüş bazıları, toplumun bir kesimi doğruya ulaşma, adaletli olma, haktan şaşmama çabalarınızı, gayretlerinizi boşa çıkaracaklardır.

Peki, insanlar bu işin böyle olmasını nasıl başarıyor? Sorun ne?

İnsan, kendi nefsini, toplumun nefsini eğmez, bükmez ise nefs daima “BEN MERKEZLİ DAVRANIR, BEN HAKLIYIM NİYETİ TAŞIR.” Böyle bir niyet, böyle bir davranış ortada ne akıl bırakır, ne birlik bırakır ne de şer ve şerliden uzak, doğru bir yaşam tadı bırakır. Varsa yoksa çekiş, niza, ayrılıktır…

Daha önce değişik makalelerimizde bahsettiğimiz “Koza örmek” meselesi tam da şu an izah etmek istediğimiz sorundur. Koza örmek, duvar örmek meselesi nefsle alakalıdır, terbiye edilmemiş nefsle alakalıdır. Basit, sıradan bir çekirdek kabuğu için de büyük ve mühim bir makam için de insanoğlunun nefsi koza örebilir, duvar örebilir.

Bazen dini lider kabul ettiğiniz, siyasi lider olarak takip ettiğiniz biri de koza örebilir. Bazen de kendi başınıza koza örebilirsiniz. Örmeye başladığınız koza gün gün, dakika dakika kavi olup kopmaz bir halat olacaktır.

Oysa insanlar, akıl ve ahlaka dayalı toplumsal ve kurumsal birlik kurdukça sorun çözebilir. Böyle bir birliği kurmadıkça veya kurulu olan birliği bozdukça sorun üretir. Böyle birlikler var oldukça birebir tek başına insanı da toplumun her bir grubunu da resmi gayrı remi kurumları da kaliteli ve hayırlı yapar, cennet yurdu kurabilir.

Yoksa akıl baştan gidince her bir saç teli bizzat akıl olmaya başlar, cehennem yurdunun kapıları aralanır. Hiçbir ahlak kuralına uymaz, bozguncu bir ahlak kuralını en iyi ahlak kuralı ilan eder de hiç ar etmez, hayâ etmez. Verdiği zararın zarar olduğunu bile bilmez ve asla kabullenmez.

İnsanoğlu aklı ve ahlakıyla bela ve sorunları def ederek, tüm canlılar için güzel olan her şeyi yaşar ve yaşatabilir. Burası cennet yurdu olur. Terbiye edilmemiş nefsiyle ise bela ve sorunlar üreterek, tüm canlılar için güzel olan her şeyi yok edebilir. Burası da cehennem yurdu olur. Sen; ne olursan ol, kim olursan ol ama illa cennet yurdu kuranlardan ol!