Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
05 Aralık 2018

Ketebe

Geçmişte de bazı gazetelerimizin bünyesinde kurulmuş yayınevleri vardı. Tercüman’ın Kervan, Hürriyet’in Simavi, Milliyet’in de Karacan ismi verilen yayınevleri vardı. Her üç gazete kendi adıyla da yayıncılık yaptı. Bugün bu gelenek azaldıysa da sürdürenler var. Yeni Şafak refikimiz bu yıl Ketebe Yayınları adıyla iyi bir neşriyata başladı. Tanıtım toplantısına katılamadım. Ama güvendiğim dostlar yayınevinin başındaydı. Kitaplar çıkmaya başladı. Ümit ettiğim gibi muhtevalı ve teknik yönden başarılı eserler ardarda kültür hayatımıza kazandırıldı. Darısı gazetemizin başına. “Milat Yayınları” ne güzel de yakışır değil mi? Ketebe’den bana ulaşan kitapları bu yazımda toplu olarak tanıtacağım ama bazıları hususi alakayı hak ediyor. Onları başka zaman inşallah.

İyi araştırmacı Hüseyin Yorulmaz, merhum Erdem Bayazıt’ın kitaplarını yayıma hazırlıyor. Önce merhum şairimizle yapılan röportajları topladı, benden de iki konuşma aldı. Erdem Bayazıt’la Sana Bana Vatanıma Dair Konuşmalar yayımlandı. 30 yıl önce neşredilen İpekYolundan Afganistan’a isimli eseri de yeniden günümüze kazandırdı. Afgan cihadının anlatıldığı kitap neşredildikten sonra Erdem abiyle Fatih’teki İnkılap Kitabevi’nde bir mülakat yapmıştım.

Düşünce, felsefe konularına yerli bir aydın gözüyle bakan Süleyman Hayri Bolay’ın Batı Aklına Karşı Türkiye isimli eser, “15 Temmuz’un aziz şehit ve gazilerine” adanmış. Eskiden beri Batı’dan gelen amansız hücumlara karşı soylu bir müdafaaname, bir yerli direniş! Batı aklının millî birliğimizi bozmak için dünden bugüne gösterdiği çabaları net bir şekilde ortaya koyuyor yazarımız. Eserde, Türkiye’deki İslamî hareketlere ve misyonlarına toplu bir bakış da var.

Cemil Meriç’in Dünyası Mustafa Armağan’ın yeni baskısı yapılan kitabı. Eser, büyük üslupçu ve mütefekkir Cemil Meriç’in ‘Seçme Metinler’inden oluşuyor. Dikkatleri, ‘mustarip’ bir aydınımıza çekme adına mühim bir çalışma.

Bir İstanbul Tarikatı Cerrâhîlik Mehmet Cemâl Öztürk’ün araştırması. “Pir Nûreddîn-i Cerrâhî ve Cerrâhî Tarîkatı” alt başlığıyla sunulan eser, bilhassa tasavvuf konularına ilgi duyanlar için seçkin bir kaynak. Tarikatın âdâb ve erkânından Anadolu ve Rumeli’de Cerrâhîliğe bağlı tekkelere kadar, bu manevi yolun tarih boyunca diğer tarikatlarla yaşadığı münasebetler de anlatılıyor.

Tekin Erer, Son Havadis’teki yazılarına yetiştiğim kıymetli bir gazeteci, yazardı. Eskilerin tabiriyle iyi bir ‘fıkra muharriri’ydi. Unutulmamasına, Ketebe’den iki kitabının çıkmasına çok sevindim. Düşünenlere teşekkürler. Tekin Erer’in Enver Paşa’nın Türkistan Kurtuluş Savaşı ile Yasakçılar’ı yayımlandı. Yasakçılar kitabında dünden bugüne CHP’ye dair orijinal tahliller ve Demokrat Parti hakkında da ciddi değerlendirmeler var.

Yeni Türk Edebiyatı alanında hem hocalığı hem de eserleri ile sevilen Fatih Andı’nın Akrebi Kuyruğundan Tutmak, muhtelif konulardaki yazılardan müteşekkil kitabının adı. Modern edebiyattan şiire, toplumdaki değişimden Kudüs çığlığına ve 15 Temmuz’un edebiyatımıza yansımalarına kadar değişik bahisler topluca sunuluyor. Yunus Emre, Necip Fazıl, Kemal Tahir, Arif Nihad, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt ve Mustafa Kutlu farklı yönleriyle yazılmış.

Portre kitaplarını severim. Ketebe’den çıkan iki portre kitabı da isabetli olmuş. İlki, tecrübeli gazeteci Avni Özgürel’in Unutulmayan Portreler, diğeri ise Necmettin Asma’nın 59 Yüz / Portreler. Müstakil bir ‘portreler’ yazısı yazmayı ve bu iki eserden tafsilatlı bir şekilde orada bahsetmeyi düşünüyorum.

Tarihe ilgi büyük, tarihî şahsiyetlere bilhassa kahramanlara da. Şair ve yazar Ali Emre, Nureddin Zengi / Şark’ın Kandili ve Selahaddin / Şark’ın Kartalı isimli iki romanıyla İslam birliğini tesis etmek isteyen Kudüs’ün bu iki kahramanının romanlarını kaleme almış. Tarihimizi yeniden tanıyor, ecdadımıza hürmetle yaklaşıyoruz. Bu yeni bir oluş, diriliş ve uyanış devridir. Kalemleriyle bu muhteşem buluşmaya vesile olan dostlara selam olsun! Cemal Şakar’ın 40 Soruda Türk Öyküsü kitabını unutmayalım. “Türkçeyi Kuranlar” serisindeki şairleri, ozanları ve âşıkları ise başka bir yazıda değerlendirmek ümidiyle...