Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Temmuz 2014

Kemalist aday çıkaramadılar!

Artık ideolojik olarak aralarında fark kalmayan CHP ve MHP nerdeyse tek parti oldu.

Ankara'da Mansur Yavaş örneği onları 'Çatı Aday' konusunda daha da cesaretlendirdi.

CHP'li Kılıçdaroğlu, MHP'li Bahçeli, DSP'li Türker, BTP'li Baş ve DP'li Uysal, İhsanoğlu portresi önünde hizaya girip fotoğraf çektirdi.

***

CMHP'nin 'Çatı Adayı'; Ekmeleddin Muhammed İhsanoğlu.

Daha kolay okunsun diye CHP'nin "Ekmel bey" dediği İhsanoğlu'nun göbek adı daha önce Muhammed imiş. Sonra Mehmet diye değiştirmiş.

Ekmel Bey'in babası İhsan Efendi, İstiklal Şairi Mehmet Akif'in en yakın arkadaşı ve sırdaşı. O da Akif gibi Mısır'a gitmiş. 1924'te Ezher Üniversitesi'nde eğitimini tamamlayan İhsan Efendi, Mehmet Akif'in yayılmasını istemediği Kuran-ı Kerim tercümesini emanet ettiği kişi aynı zamanda.

Ekmeleddin İhsanoğlu da 1943 yılında Mısır'da doğdu. Ayn Şems Üniversitesi'ni bitirdikten sonra babası gibi El Ezher Üniversitesi'nde çalıştı.

Gezi olayları esnasında İhsanoğlu'nun herhangi bir destek açıklamasını da hatırlamıyorum.

Özetle, Kemalist değil!

***

Kürt siyasetinin tanınan ve genç siması BDP ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da yıllardır politik mücadelenin içinde.

Oslo ve Habur sürecinden bu yana sol çevrelere değil de Hükümet'e ve Başbakan Erdoğan'a yakın dursaydı Çözüm süreci bu kadar sene kaybetmeden bugünkü noktaya gelebilirdi ama neyse.

Ancak şimdi Çözüm Süreci başladığından bu yana bazen yalpalasa da sürecin akamete uğramaması için Müslüman Kürt milletinin hassasiyetini gözetecek bir siyaset izlemesi sevindirici.

Gezi olayları sırasında Sırrı Süreyya'nın kışkırtıcı çıkışlarına rağmen BDP tabanını kontrol ederek sokaklara çıkmasını engelledi.

Gezi olaylarına destek vermedi. Demirtaş için de Kemalist diyemeyiz.

***

AK Parti'nin Çankaya adayı Başbakan Erdoğan'ı anlatmaya gerek yok. İmam Hatipli, Milli Görüş geleneğinden siyaset yaparak başlamış bir işçi emeklisinin oğlu. Üç dönem yaptığı Başbakanlığı esnasında özellikle, "Van Münit" çıkışını ve Çözüm Süreci'ni başlatmasını unutamadık.

Çankaya seçimleri öncesi Çözüm Süreci'ne yasal çerçeve girişimiyle bir kez daha risk almaktan korkmadığını gösterdi.

Şimdinin Erdoğan düşmanı bazı liberal yazarlar, 2011 seçimlerinden önce "Kesinlikle Çözüm süreci filan başlatamaz, çünkü milliyetçilerin oyuna muhtaç. Seçim sonrasında belki" şeklinde yazılar yazıyordu.

Şimdi de aynen 2011'deki argümanlarla "Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Çözüm süreciyle ilgili en küçük bir adım dahi atmaz, çünkü milliyetçilerin oyuna muhtaç" dediler. Dediler ama Erdoğan bir kez daha onları alabora etti. Kararlığını göstererek dağdan eve dönüşün yasal zeminini oluşturacak çerçeve tasarıyı Meclis'e getirdi.

Başbakan Erdoğan için de Gezici ve Kemalist demek absürt oluru2026

***

Yani Türkiye, 12. Cumhurbaşkanı'nı seçerken adaylar arasında bir tane bile Kemalist yok. Bırakın Kemalist'i Gezici de yok.

Son sözü CHP'nin en ulusalcı vekillerinden, sosyal medyada kendisine "Atatürk'ün kızı" denilen Emine Ülker Tarhan'a bırakıyorum. (Biliyorsunuz CHP'de de 20 tane Kemalist vekil bulunamadığından Tarhan'ı aday gösterecek imza toplanamamıştı.)

Emine Ülker Tarhan "çatı aday" olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu'na niye karşı olduğunu şöyle açıkladı: "Gezi ruhunu temsil etmiyor!"

Sadece Gezi ruhu mu, ya Gazi ruhu?