KDV İNDİRİMİ EYLÜL SONUNA UZATILDI
Hükümetin mobilya sektöründe KDV indirimini Eylül sonuna kadar uzatması sektör temsilcilerini rahatlattı. KDV indiriminin yüzde 18'den yüzde 8'e düşmesi, mobilya sektörüne rahat nefes aldırıp piyasaları canlandırırken yüzde 25-30 civarında büyüme sağladı.
KDV İndirimi Sektördeki Kayıtdışılığı Engelledi
Mobilya sektöründeki olumlu gelişmeleri ve uygulanan indirimi değerlendiren Modoko Başkanı İ. Etem Özçelik, "Mobilya sektörü olarak hareketli bir dönemden geçiyoruz. Devlet teşvikiyle mobilya sektöründe önemli bir büyüme hedefliyoruz. Mobilya, Türkiye'nin yeni ekonomi sektörü haline geliyor. KDV indirimi kayıt dışı faturasız satışların azalmasını sağlar ve iç pazarı hareketlendirir. Bu gelişmelere bağlı olarak KOBİ'lere de önemli fırsatlar sunuyor. Mobilya teşvik edilirse; lokomotif sektörler arasına girer. Türk mobilyacıları, ithalatın 3 katı ihracat yapıyor. Dış ticaret açığı yok. Dünya üretiminde ilk 20'deyiz. Destek devam ederse ilk 5'e gireriz. Hemen her yörede bir mobilya imalatçısı bulunuyor. Ancak, vergi kaçaklarının ve haksız rekabetin önlenmesi için sektörde KDV yüzde 8'de kalmalıu2026" dedi.
Dünyada mobilya pazarında ilk 5'e girebiliriz
"Türk mobilya sektörü dünya üretiminde 17. Sıradau2026 Sektörün desteklenmesi halinde dünya mobilya pazarında ilk 5'e girebiliriz. Devlet teşvikiyle Eylül sonuna kadar uzatılan bu indirim oranının geçici değil kalıcı olmasını talep ediyoruz. KDV indiriminin kalıcı olması istihdamda sürdürülebilir bir büyüme yaratacaku2026 Özellikle sektörde büyümenin gerçekleşmesi için KDV indirimi gibi olumlu bir kararın uzatılması ve uzun soluklu vergi kazanımına da katkı sağlamasıdır. Maliye Bakanı Naci Ağbal, mobilya ve beyaz eşyada, pazarın canlanması için yapılan KDV indiriminin uzatılabileceğinin işaretini vermişti. Evlilik sezonunu da içine alacak bu sürecin kalıcı hale gelmesi asıl temennimiz. Yapılan yüzde 10'luk indirim oranı doğrudan tüketiciyi sevindirdi. Özellikle evlenmek isteyen çiftler mevcut bütçelerinin yetersizliğinden dolayı ithal mobilyaları tercih ediyordu. KDV indirimi mobilya sektöründe gerçekleştiği için yerli mobilya talebi de arttı. Bunun yanı sıra alınan kararla kısa süreliğine de olsa sağlanan istihdam sektör çalışanlarını da sevindirmişti. 30 Eylül'de sonra eren KDV indirimiyle mobilya sektöründe çok olumlu hava oluştu. İndirimin başladığı dönemde satışlara yüzde 30 yansıdı." dedi.
Hükümetin KDV indirimi uygulaması hem sektöre hem de tüketicilere muhakkak olumlu yansıyacaktır.
Yalnız bir hususun altını çizmek istiyorum.
Bu tür vergi indirimlerinden sonra kendini akıllı sanan bazı işyerleri özellikle satışı çok olan mallara zam yapıyorlar ve vatandaş için sağlanan bu indirimi ceplerine atıyorlar.
Bunun denetimini bakanlık mı yapar yoksa birlikler mi bilemem ama bu indirimden önce satış fiyatı neydi, indirim uygulamasından sonra kaç lira oldu mutlaka kontrolü sağlanmalı.
Bir yaptırımı olmaz, sonuçta serbest piyasa ekonomisi, isteyen dilediği fiyattan satar.
Ama şunu da unutmayalım ki bu uygulama sonucunda Hazine gelir kaybına uğruyor.
Vatandaş da yararlanamayacaksa hiçbir anlamı yok.