Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2431.00
BIST 100
9812.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Mart 2018

Kayyumun eğitime katkısı

Merzifon Kaymakamlığı döneminde eğitime yaptığı katkılar, çocukların kitap okumalarına ilişkin projelere verdiği destekler nedeni ile Türk İdareciler Derneği tarafından düzenlenen 10 Ocak İdareciler Günü'nde "En Başarılı Mülki İdare Amiri" ödülüne layık görülmüş ve plaketini Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'dan almıştı.

Merzifon Kaymakamı iken müşterek kararname ile Kayapınar Kaymakamlığı'na ve sonrasında Kayapınar Belediyesi'ne Kayyum olarak atanan Dr. Ozan Balcı'dan bahsediyorum.

Göreve geldiği ilk gün "Hem kaymakam, hem de belediye başkan vekili olarak görev yapmanın önemli olduğunu biliyoruz. Ancak, görevin kutsal olduğu bilinci içerisinde memleketin her köşesinde bu görevi yapmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Hizmet etmek için buradayız. İnşallah Kayapınar'a hayırlı ve güzel işler yapmamız nasip olur" demişti.

Nitekim de öyle oldu; hizmet etmek için Kayapınar'a geldiğini yaptığı çalışmalarıyla herkes iyiden iyiye hissedebiliyor; özellikle eğitim camiası... Kayapınar'da adeta bir Milli Eğitim Bakanı gibi seferber olmuş, çalışıyor. Yaptığı çalışmaları kendisinden dinlemek ve tebriklerimi sunmak üzere geçtiğimiz Çarşamba günü Kayyum olarak atandığı Belediye Başkan Vekili makamında kendilerini ziyaret ettim. Oldukça yoğun olmasına rağmen bizlere vakit ayırıp merak ettiğimiz konularda bizleri bilgilendirdiler, sağ olsunlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan "okuma yazma seferberliği"ni teşvik için güzel bir uygulama başlatmış Ozan Bey. Okuma yazma seferberliğinde görev alan öğretmenlere devletin vereceği ek ders miktarı kadar bir ekonomik desteği Kayapınar ilçesi sınırlarında çalışıp bu projede "görev alan tüm öğretmenlere" kendi bütçesinden sağlayacak. Yani Milli Eğitim Bakanlığı, kendi bünyesinde bulunan bir öğretmene aylık 40 saat ek ders öderken, Kayapınar ilçesinde görevli bir öğretmen aylık 80 saat ek ders ödeneği almış olacak. Ozan bey, Türkiye'deki 930'dan fazla ilçede görevli Kaymakamlar/Belediye Başkanları içerisinden öğretmenlere bu desteği/jesti sunan tek devlet adamı.

Binlerce kişiye verilecek bu eğitimde, görev alacak yüzlerce öğretmene verilecek "iki katı ek dersi"nin ekonomik desteğini kaymakamlık bütçesinden mi, kayyum olarak atandığı belediye bütçesinden mi ödeneceğini Ozan Bey'e sorduğumda "Belediye bütçesinden ödeyeceğiz. Bu konuda encümen kararı da aldı." diyerek "Milletin ürettiğini yine millete vereceğiz" diye ekledi. Oldukça önemli ve anlamlı bir söz; Çünkü kayyum sürecinden önceki belediye başkanları "milletin ürettiğini yine millete vermek" yerine hendeklere harcıyor, terör örgütlerine lojistik destek olarak sağlanmasında kullanıyor ve halka sunulması gereken hizmeti halktan esirgiyorlardı.

Yöre halkı yetkililerden bugüne dek hep "mahrumiyet" üzerine bir yaklaşım gördüğü için Ozan Bey'in yaptıkları projeler, halkın alışık olmadığı ama bir o kadar da hoşuna gidip takdir ettikleri şeyler.

Yine kayyum olarak atandığı belediyenin bütçesinden "Bir kitap, bin dünya projesi" kapsamında 50 okula Z kütüphane yaptırmış. Belediye bütçesinden çocukların eğitimi ve gelişimine katkı sunmak için ilçesinde bulunan okullara 500 bin kitap dağıtmış. Düşünebiliyor musunuz 500 bin kitap!

Z kütüphaneler, binlerce kitap, iki katı ek dersleru2026 Matematikteki başarısı ile övünen biri olarak, ortaya çıkan maliyeti hesaplamakta sınıfta kaldım açıkçası. Devasa bir ekonomi bütçesi ortaya çıkıyor. Önceki dönemlerde belediye başkanları bu devasa bütçeyi nerelere harcıyorlardı?

"Siz, insanların zihin ve gönül dünyalarına girip onları eğitim ile buluşturmazsanız başkaları çıkar onları farklı ideolojiler ile buluşturmaya ve yoldan çıkartarak kendi amaçları doğrultusunda kullanmaya çalışır" diyen Balcı, her şeyi özetliyor aslında.

Daha önce elinde maytaplar, molotoflar ile sokaklardan çıkmayan bu gençlerin ellerini kitaplar ile doldurup kütüphanelerden çıkmayacak duruma getirmek Ozan Balcı'nın verdiği emek sonrası gerçekleşmiş. Yaptığı kütüphaneleri gezdim. Proje sayesinde kitapları okuyup eğitim alan nice Ozan Balcıların bu kütüphanelerden yetişeceğini gördüğümde gelecek adına daha da ümitlendim.

Bir mülki amirin kalkıp siyasetle, bürokrasiyle, politikayla uğraşmak yerine eğitime gönül vermesi, eğitim üzerine yoğunlaşması, terörün dal budak salmasının önüne geçmesi adına önemli bir adım.

Yetkililerin Ozan Balcı ismi üzerinde durmasında fayda görüyorum. İlerleyen süreçlerde bir Bakan olarak karşımıza çıkarsa hiç şaşırmamu2026