Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2429.44
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Aralık 2016

Kayyumlardan bölge ne bekliyor?

Malum, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın tutuklanmaları üzerine, Etimesgut kaymakamı Cumali Atilla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne İçişleri Bakanlığı'nca kayyum olarak atandı. Diyarbakır vali yardımcılığı görevini geçmişte icra etmiş ve Elazığlı olan Atilla'nın, bölge insanı olması, yerelin renk ve kokusunu taşıması gibi özellikleri, yüklendiği bu zor ve meşakkatli görevin icrasında ve halkla ilişkiler noktasında kendisine büyük kolaylık sağlayacaktır.

Yıllardır oy vererek seçtikleri belediye başkanlarının başarısızlığına, halktan kopukluğuna, temel hizmetlerin yerine getirilmesindeki zayıf karnelerine rağmen, kızgın olsa bile, değişik gerekçelerle bu durumlara fazla ses çıkarmayan halk, atanan kayyum başkandan; çevre düzenlemesi, kültür ve turizm yatırımları, alt yapı ve sosyal tesisler, şehrin girişinin çehresi ile ilgili çalışmlar, temizlik ve ulaşım hizmetleri gibi yıllardır ertelenen, ihmal edilen pek çok alanda daha fazla ve daha kaliteli hizmet beklentisi içerisindedir. Çözülmeyen birçok sorun ortada dağ gibi durmaktadır.

TAHRİBAT ÇOK BÜYÜK, BEKLENTİ YÜKSEK

Diyarbakır, surları, tarihi cami ve kiliseleri ile adeta bir açık hava müzesi görünümüyle kültür ve inanç turizmi bakımından bölgeden ziyade ülkeye hitap edecek çok yüksek bir potansiyele sahiptir. Ancak şehrin bazı ilçeleri, "öz yıkım halini alan hendek ve çukur siyaseti" nedeniyle çıkan olaylardan, döşenen mayınlardan, patlayan bombalardan çok büyük maddi ve manevi tahribat yaşamıştır. Son dönemde onlarca cami, okul, kilise, tarihi evler yakıldı, yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi.

"Normalleşmenin sağlanması, yaraların sarılması, istihdamın artırılması, şehrin ayağa kalkması ve insanların rehabilite edilmesi noktasında başta hükümete, Diyarbakır Valimize, kayyum olarak atanan Cumali Atilla Bey'e ve tabi ki tüm yerel dinamiklere büyük görevler düşmektedir." Hükümetin, devletin ve diğer belediyelerin desteğinin kayyumların arkasında olacağı inancı, atanan kayyumlardan beklentileri de yükseltiyor. Belediyelerde maddi kaynak ve proje sorunlarının yaşanmayacağı ön kabul olmuştur. Bu bağlamda devlet, hükümet ve kayyumların beklentilerin yüksekliğinin farkında olması gerekir.

HALK HASRETLE KUCAKLAŞMAYI BEKLER

Sayın Atilla; şahsınızın iyi niyetli, beyefendi, babacan, azimli, samimi ve içten olduğunu biliyoruz. İyi ve tecrübeli bir bürokratsınız, ancak bölgemizin sosyal ve politik yapısı itibariyle iyi bürokratlık belediyecilik hizmetinde tek başına yetmeyecektir. Bürokrat kimliğinizle beraber, belediyede sivil anlayışın hakim kılınması, girişimciliğiniz ile halkı kucaklayacak anlayışınız önceliğiniz olmalıdır. Eminim sizler de biran önce kendi ekibinizi kurup, birimleri sağlıklı işleyecek bir sisteme oturtup, Diyarbakır halkıyla daha çok selamlaşma, kucaklaşma ve dertleşme için büyük bir özlem ve gayret içerisindesiniz." Özellikle kuracağınız ekibin, "rengi, dini, dili ve partisi ne olursa olsun halkın arasında ayrım yapmayacak, herkesi kucaklayıp, siyasi düşünce farklılıkları nedeniyle kimseyi dışlamayacak, katılımcı, şeffaf, hesap veren etkin bir yerel yönetim anlayışı ile çalışacak, belediyecilik bilgi ve birikimine sahip, mümkünse yerelin renk ve kokusunu taşıyacak, bölge insanına ön yargılı yaklaşmayacak, halkla ilişkiler noktasında tecrübeli, bölgenin dilini iyi bilen" bir ekip olması, görevin layıkıyla icrasında ve halkla ilişkiler noktasında büyük kolaylık sağlayacaktır.

'Kayyum belediyeciliğinin başarılı olmasında, farklılık yaratmasında' halkın hizmet taleplerini, beklenti çıtasını aşacak biçimde karşılamak çok önemli. Bunu icraata dökmek başta hükümetin öncelikli hedefleri arasında olmalıdır. Diğer Ak Partili belediyeler de bilgi, imkan, deneyim paylaşımı yapmalıdır. Çünkü bölge insanının nazarında kayyum olarak atanan belediyeler devletin, Ak Partinin belediyeleri olarak telakki edilmektedir. "Farklılık yaratır ve başarılı bir dönem geçirilirse kazanan sadece kayyum olmayacak, Ak Parti, Türkiye Cumhuriyeti ve Diyarbakır kazanmış olacaktır."

TECRÜBEMİZİ PAYLAŞALIM, BERABER ÇÖZELİM

Umuyorum ki Diyarbakır yıllardır almadığı hizmeti görür ve yaşar. Diyarbakır halkı olarak Sayın Atilla'nın yanında olacağız, şehrimiz için gücüne güç katacağız. Muhakkak ki, toplumsal desteğe ihtiyacı olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki toplumsal desteği sağlamanın yegane yolu da halka güven, hizmette güler yüz ve yıllardır ihmal edilen hizmetlerin biran önce yapılmasından geçer. Kayyumla gelen belediyecilik anlayışının çok kısa bir süre içinde yaptığı, "cadde üzeri otoparkların ücretsiz hale getirilmesi, haftanın belirli günlerinde mezarlıklara ücretsiz otobüs tahsisi, engelli vatandaşlara ilişkin sesli trafik sinyalizasyon sisteminin bazı yerlere kurulması, şehrin belirli noktalarında çorba ikramı, asfalt, temizlik, ulaşım ve alt yapıya" büyük hız verildiği de gözle görülen ve umut veren bir değişimdir.

Son olarak Cumali Atilla'nın Türk bayrağı eklenen Türkçe ve Kürtçe yazılı yeni belediye tabelasının önünde verdiği pozu, "Dillerimiz çok güzel" mesajı ile paylaşması da ayrı bir gönül güzelliği yaratmış, bölge insanını kucaklayacağına dair inancı pekiştirmiştir.