Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
11 May 2015

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele

İstanbul'da düzenlenen G20 Uluslararası Vergi Sempozyumu'nun açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi sistemlerinin büyümeyi desteklemesi ve şeffaf olması gerektiğinin altını çizerek, kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin uluslararası terörizmle mücadele etmek kadar önemli olduğunu belirtti.

Kayıt dışı ekonomi nedeniyle ülkelerin çok kıymetli vergi gelirlerinden mahrum kaldığını vurgulayan Şimşek, "Ne kadar fazla şeffaflık olursa vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma konuları o kadar az olur'' dedi.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede bugüne kadar kayda değer adımlar atılmış ise de resmi verilere göre ekonominin üçte birinin hala kayıt dışı olması sorunun ciddiyetini koruduğunu göstermektedir.

MERKEZ BANKASI'NIN ENFLASYON TAHMİNİNİ REVİZE ETMESİ

Merkez Bankası'nın 2015 yıl sonu enflasyon tahminini 1,3 puan yukarı çekerek yüzde 5,5'ten yüzde 6,8'e yükseltmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye ekonomisi şu anda, yüzde 5,5 enflasyon hedefinden sapmayı gerektirecek bir noktada değildir. 2015 ile ilgili olumlu beklentilerimizin en yüksek düzeyde olduğu ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekteki sonuçları görmeden enflasyonu yüzde 5,5'den 6,8'e yeni hedef olarak revize etmek aceleciliktir. İnşallah 2015 yılını, enflasyonda yüzde 5,5, cari açıkta da yüzde 4'ler, büyümede de yüzde 4 hatta biraz üzerinde sonuçlarla kapatacağız'' dedi.

İlk dört ayda enflasyonun yüzde 4,71 ulaştığı nazara alınırsa yüzde 5,5 hedefinin tutturulabilmesi için kalan sekiz ayda enflasyonun yüzde 1'i aşmaması gerekiyor.

Kurlardaki oynaklık ve artan petrol fiyatları karşısında revize edilen hedefin yakalanması bile başarı sayılmalı.

ŞİRKETLER HALKA AÇILACAK

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, 7 Nisan'da getirilen vergi teşviki ile birlikte pek çok borsa şirketinin sermaye artırımı yapmak, yeni şirketlerin de sermaye artırımı ile halka açılmak üzere hazırlandığını vurgulayarak şirketlerin daha fazla borçlanarak büyümesinin sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Şirketlerin krediye bağımlılığının azaltılması için özkaynağa yönelmesi ve halka açılmaları artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Getirilen vergi teşviklerinin bu amaca ne ölçüde hizmet ettiğini ileride göreceğiz.

Yalnız şu noktanın altını çizelim.

Sermaye Piyasası'nın kayıtlı şirket sayısı 423'tür.

Bu sayı son derece yetersizdir.

Artırılması için mevzuat ve uygulamadan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi gerekir.

SAĞLIK BAKANLIĞI BİN LİRAYA KADAR OLAN BORÇLARI SİLECEK

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına olan bin TL'nin altındaki borçların silinmesine yönelik bir düzenleme yapıldı.

Yapılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı hastanelerinde tedavi olan ve sosyal güvence kapsamında olmadıkları için borçlananların 31 Aralık 2014'e kadar tahsil edilemeyen bin TL ve altındaki hastane borçlarının tamamı, 1.001-1.999 TL arası borçların bin TL'lik kısmı(geri kalan kısmın ödenmesi halinde), 2 bin TL ve üzerindeki borçların, 15 Nisan 2015 tarihinden itibaren 1 yıl içinde yani 15 Nisan 2016 tarihine kadar yarısının ödenmesi durumunda, kalan tutarın tamamı faizleri ile birlikte silinecektir" denildi.

Sosyal güvencesi olmayanlara getirilen bu kolaylığın sosyal devlet anlayışına uygun bir düzenlemeolduğunu belirtelim.

[email protected]