Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2431.16
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Temmuz 2013

Katliam ve Fuar

Mısır'da ordu tarafından halka ateş açılması, onlarca vatandaşın ölmesi ve yüzlerce Müslüman kardeşimizin yaralanması korkunç bir olay. Acaba bugüne kadar bu olaya hala darbe diyemeyen AB, ABD ve dünyanın diğer devletleri ile bizdeki bir kısım gafil aydınlar uyanabilecek mi, bu durumu kınayabilecekler mi, sanmıyorum. Başını kuma sokan deve kuşlarından fazla bir şey beklememek lazım. Onlar kalın gaflet, hatta ihanet uykusundan hiçbir zaman uyanamayacak.

Ramazan'ı karşılamaya hazırlandığımız mübarek arife günü böyle bir katliamın yaşanması müminlere büyük acı veriyor. Ama Cenab-ı Allah'ın 'Kahhar' ismi de vardır. Ve zalimler cezalarını er-geç bulacaktır. Zulme rıza zulümdür ve bu darbeyi hoş gören, normal karşılayan, hatta alkışlama küstahlığında bulunanlar da zalimlerdir. u00c2kif'in deyişiyle onlar 'Tek Dişi Kalmış Canavar'ın bugünkü temsilcileridir. Mısır'da bu feci hadiseler yaşanırken Türkiye'de önceki gün iki hayırlı gelişme oldu. Biri Başakşehir Metrosu'nun, diğeri de 32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışı. Ben ikincisine katıldım ve Beyazıt'ta yaşanan büyük şölene tanık oldum.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın 1983 yılında ilk defa Ankara'da başlattığı fuar geleneği, 1984 yılında İstanbul'a da taşınarak günümüze kadar kesintisiz olarak devam etti. Ramazan ayı boyunca okuyucuları kitap ve yazarlarla buluşturan fuar, her geçen yıl sabırsızlıkla beklenen bir kitap şölenine dönüştü. 28 yıl boyunca İstanbul Sultanahmet Camii avlusunda gerçekleşen fuar, İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projesi Yürütme Kurulu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.'nin talep ve desteği ile Beyazıt Meydanı'na taşındı ve bana göre gerçek yerini buldu.

Açılış töreni güzeldi. Bu Ramazan'ın atmosferimize ilahi bir nefes getirmesini niyaz ederek konuşmasına başlayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Okumak bizim geleneğimizde derinlere dalmaktır. Çünkü derinlerde mana ve hikmet var. Okur ve kitap sayılarında mukayese yapılırken unutulmamalı ki kitap başka, kitabın tüketim nesnesi olması başka bir şeydir. Okur başka, tüketici olmak başka bir şeydir" dedi. Görmez, Batı'daki okuma oranındaki yüksekliğin kitabı tüketim aracı olarak görme eğilimine paralel olduğunu, kitabı okuyup çöpe atmanın insanı gerçek bir okuyucu yapmadığını kaydetti. Hakkı, hakikati, adaleti, erdemi, fazileti anlatan her kitabı dinu00ee yayın olarak gördüklerini dile getiren Mehmet Görmez, özellikle bu konuda bir ayrıma gitmediklerini hatırlattı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da konuşmasında fuarın kitapla buluşma ve buluşturma anlamı taşımasından ötürü son derece önemli olduğunu kaydederek evlerimizin zenginlik ölçüsünün kütüphane varlığı ile ilişkili olduğunu ifade etti. Türkiye'de geçen yıl içinde 480 milyon kitap basıldığının altını çizerek "Dünya sıralamasında Türkiye, yayıncılığın ekonomisi bakımından 15., kitap yayın sayısı itibariyle 13. sıraya yükselmiş bulunuyor. Dolayısıyla ülkemiz hem kitap satışı hem de okuma oranı olarak kültürlü toplumların oranlarını yakalamaya başladı." dedi. Görmez, bu yılkı Ramazan temasını "Helal kazanç ve helal lokma" olarak belirlediklerini de ifade etti.

Fuar alanında 150'den fazla yayınevi, Ramazan boyunca kitapseverleri kitaplarla ve yazarlarıyla buluştururken, her gün saat 18.00'de başlayacak olan Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde Türkiye'nin tanınmış şair, yazar ve sanatkarları konuşacak. Bu sohbet toplantılarını ESKADER düzenliyor. Ramazan'ı aydınlatan en büyük kültür şöleni ile Türkiye Diyanet Vakfı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, bu yıl Bursa ve Konya'da düzenlenen kitap ve kültür faaliyetleri ile de bir ilke imza atıyor. İstanbul Ataşehir'de Mimar Sinan Camii avlusunda da bir fuar başlatılması sevindirici olmuştur. Diyanet'in kitap fuarları son yıllarda yaz aylarına rastlıyor. Kitapseverler için Ramazanlar daha bir anlam kazanmaya başladı. Saat 11.00'de başlayan fuarlar, 24.00'e kadar açık kalıyor. Bu mekanlarda yazarlar, yayıncılar ve okuyucular arasında güzel diyaloglar ve dostluklar kuruluyor. Tarihu00ee yerler, anlamlı buluşmalara vesile oluyor.

Beyazıt'taki fuara katılan yayın kuruluşları arasında Akçağ, Bedir, Boğaziçi, Çağrı, Damla, Dergah, H, Hayat, IRCICA, İBB, Kubbealtı, Kültür A.Ş., İşaret, Şehir, İz, Kahraman, Kaynak, Kırkkandil, Kitabevi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nar, Nesil, Ötüken, Profil, Şule, Timaş, Türk Edebiyatı, Yağmur, Yeditepe, Yeni Asya ve Zafer yayınevleri de bulunuyor.

İstanbul Beyazıt Meydanı'ndaki alanda kitap satışının yanı sıra imza faaliyetleri de fuarda önemli yer tutuyor. 2011'den bu yana gerçekleşen, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)'nin katkılarıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Beyazıt Ramazan Sohbetleri'ne özel sohbet mekanı Beyazıt Camii'nin hemen bitişiğinde. Onlarca yayınevini ve bu kuruluşlara bağlı yazarları bir araya getiren, her akşam bir kültür, fikir ve sanat insanını konuşmacı olarak ağırlayan fuar düzenleyicileri, Beyazıt'ın Osmanlı dönemindeki 'Kitap ve İlim Merkezi' olma vasfını bu sohbetler vesilesiyle yeniden canlandırıyor. Artık fuarlar bir ilim ve irfan şölenine dönüşüyor. Sohbet alanının eski meşhur Küllük mekanına çok yakın olması da hoş bir rastlantı, hatta tevafuk olarak değerlendirilmelidir. Üç yıldan beri sohbet geleneği şükürler olsun artık Beyazıt'ta da devam ediyor. İlk sohbet toplantısı bugün Prof. Dr. Sefa Saygılı ile başlıyor. Sohbetler, Ali Erkan Kavaklı (10 Temmuz Çarşamba), Doç. Dr. Rahmi Yaran (11 Temmuz Perşembe), Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma (12 Temmuz Cuma) ve Prof. Dr. Süleyman Uludağ (13 Temmuz Cumartesi) ile devam edecek. "Dinu00ee Yayınlar Kitap Fuarı" adıyla başlatılan ve 32 yıldır devam eden Kitap ve Kültür Fuarı'nı, her yıl yüzbinlerce vatandaş ziyaret ediyor. Kitap meraklıları, muhtelif yayınevlerinin kitaplarını yüksek indirimlerle edinebiliyor, yazarlarına imzalatabiliyor. Haydi kitap dostları, yakınlarınız, çoluk çocuğunuz ve bütün sevdiklerinizle birlikte kitap fuarlarına!