Karda elektrikli araçla mahsur kalsaydınız ne olurdu?
Menzili,
Şarj noktaları,
Şarj süresi,
Fiyatı,
Maliyeti,
Performansı gibi konular soru işareti idi.
Hepsi cevabını buldu.
* * * * *
Yakın zamanda, İstanbul’daki bir çok sürücü kar ve tipide 20 saatten fazla yolda mahsur kaldı.
Hatta 27 saat kalanlar bile oldu.
“Ya bu kar, kışta elektrikli araçla yolda kalsaydım ne olurdu?
Elektrikli araçlarla ilgili cevaplanmayı bekleyen bir soru işareti daha.
O gün yolda mahsur kalan bir elektrikli araç sürücüsü varsa, bilgisi tecrübeyle sabittir.
* * * * *
“Yahu benzinli ya da dizel veya LPG’li bir araçla yolda kalmakla ne farkı var ki?”
Bataryası var, ya aniden enerjisi boşalırsa, ya donarsa.
Bu ihtimal içten yanmalı motorlu araçlarda yok mu?
Elbette vardır. Fakat onlar ilk defa karda kışta, sıcakta mahsur kalmıyor ve hemen her sürücü ne yapması gerektiğini bilir”
Yukarıda zikrettiğim bu cümleler, bazı vatandaşların arasında yaşanan konuşmalar.
Tabi bunlar konuşuluyor da bilinmeyen bir gerçek var.
Zira elektrikli otomobiller, havanın eksilerde olduğu Norveç gibi İskandinav ülkelerinde çok satılıyor. Elektrikli araçlar Norveç’te yüzde 70’ten fazla, İsveç’te ise yüzde 40’tan fazla pazar payına sahip.
Dolayısıyla da bu araçların bataryalarına soğuk hava işlemez.
Bu konuyu net olarak açıklığa kavuşturmak için, Türkiye’de elektrikli otomobil satan Hyundai ve MG yetkililerine sordum.
Sözü fazla uzatmadan, “Karda elektrikli araçla mahsur kalırsak, araç park halinde çalışırsa ve kliması da açık olursa ne olur? Ne kadar enerji harcar?” gibi soruları cevaplayalım.
Hadiseyi yüzde 100 elektrikli azami menzili 428 kilometre olan MG ZS EV özelinde detaylandıracağım.
- MG ZS EV’in olduğu yerde çalışırken, klima kullanılması enerji tüketimini yüzde 5 – yüzde 8 arasında arttırıyor. Bu oran fosil yakıtlı araçlarda da yüzde 5 – yüzde 10 arasında. ZS EV’de en yüksek değer yüzde 8’den hesaplarsak 1,5 kWh, yani saatte 1,5 kW harcama. Bu da aracın park halinde motor çalışır vaziyette yaklaşık 30 saatlik klima kullanabilmesi anlamına gelmekte. Bu harcama değerine koltuk ısıtma da dahil.
- Elektrikli araçlarda 15-35 derece arası optimum sıcaklıktır. Bu değeri korumak için araçlarda batarya soğutma ve ısıtma fonksiyonu daima aktiftir. Batarya ısıtma fonksiyonu araç çalışır halde olduğu zaman gerçekleşebildiği için, yolda mahsur kalma senaryosunda da hava sıcaklığından olumsuz etkilenme olmayacaktır.
- Elektrikli araçların en yoğun kullanıldığı yerler İskandinavya ülkeleridir. Bu ülkelerde kış hava sıcaklığı ortalaması -10 derecenin altındadır. Bu sebeple bütün elektrikli araçlar batarya ısıtma teknolojilerini bu aşırı uç koşullara göre hazırlamıştır.
Takviye işi nasıl olacak?
“Buraya kadar tamam. Peki karda mahsur kalma süresi uzadı, aracın enerjisi de bitti. Fosil yakıtlı olsa, bidonla depoya takviye yaparsın. Peki ya elektrikli araçta nasıl olacak?” diye sordunuz.
Elektrikli araçlar bidonla enerji taşıyamazsın fakat m-şarj gibi elektrikli araçla mobil şarj hizmeti veren firmalar var.
Zaten enerjiniz bitene kadar yol da açılır, ısınma ihtiyacınız da giderilir, sıcak çorbanız ve çayınız da gelir.
Umarım aklınızdaki bu soru cevabını bulmuştur.
Sağlıkla kalın.