Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2323.60
BIST 100
9134.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Temmuz 2015

Kara Para = Terör

Suruç saldırısı ve akabinde yaşananlar 90'lı yılları hatırlatıyor. Her gün bir şehrimizden yeni yeni şehit haberleri alıyoruz. Ne oldu Suruç'ta da her şey bir anda eskiye döndü? Bunun cevabını hiç kimse vermiyor. Sadece karşılıklı suçlamalar var. Çatışmasızlık, sorunun çözüme doğru gidişi ve HDP'nin %13 oy almasından kısa bir süre sonra ne olmuştu?

Geriye tek bir şey kalmıştı. Zira siyaset yolu açılan HDP ile birlikte illegal yapıların tasfiyesi ve de PKK'nın silah bırakması gerekecekti. Zira uzun süredir bunu değişik gerekçelerle erteleyen örgütün kaçacağı başka bir yer kalmamıştı. Silah bırakacak ve bir sonraki adıma geçilecekti. Zira güvenlik öncelikli politika terk edilmiş. Bölgede gece/gündüz ayrımı kalkmış ve de halk ciddi bir nefes almıştı. Ancak bu durum birilerine yetmedi. Bu sürecin en büyük sorumlusu PKK'dır. Şu anda bu günaha HDP'de ortak oluyor. HDP aldığı oyun ve bu ülkede onların fikirlerini desteklememekle birlikte siyaset yapmaları için her türlü desteği veren insanların vebalini taşımakta. Ya bu insanlara çevrilen silahların yanında ya da bu insanların yanında olacaklar. Dokunulmazlıkları kaldıralım gibi siyasi manevralar yerine bu ülke insanlarına yönelen silahlarla ilgili tavır almak yada almamak onlar için tüm mesele bundan ibaret.

Bir ülkede çete, mafya, terör neden olur? Nasıl hayatta kalabilir? Tüm bunlar nasıl yok edilir? Tüm bu illegal oluşumların hayatta kalması yönettikleri illegal para sayesindedir. Hukuk düzeninin dışında işleyen bu yapının devlet görevlileri veya bağlantısı olmadan işleme imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle "hukuk devleti ilkesinden" taviz verilmemesi gerekmektedir. Yapılan her düzenlemenin atılan her adımın mutlaka hukuk süzgecinden geçmesi gerekmektedir. Bir kere ile bir şey olmaz mantığından kurtulmak gerekmektedir. Flu alanların mümkünse ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sizin kurallarla belirlemediğiniz ve de "insana" bıraktığınız her alan bizim ülkemizde flu bir renk alıyor. Ardından da orada haksız kazançlar ve de buna bağlı olarak oranın çeteleşme süreci başlıyor. Buna çıkar amaçlı suç örgütü diyoruz. Şu an da PKK'nın geliri de tam bu tanıma uyuyor. Devletin örgütün para kaynaklarını kesmeden bu örgütün yok olması diye bir şey söz konusu olamaz. Bu nedenle sadece çatışma olan yerlerin değil İstanbul gibi büyük metropollerin de mutlaka bu anlamda değerlendirilmesi ve yasadışı olan tüm flu alanların şeffaflaştırılması gerekmektedir.

Kolluk anlamında yapılması gerekenlerde de hemen adım atılması gerekmektedir. Uzun süredir ihmal edilen konuların mutlaka temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için terör örgütü ile mücadele eden kolluk güçlerinin devlet ile olan bağının kuvvetlendirilmesi gerekir. Bunun için Polislere daha önce söz verilen 3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmesi gerekmektedir. Pois ve asker arasında yapılanmış olan paralel yapının temizlenmesi gerekmektedir. Adil bir yükselme sistemi kurulması şarttır. Tüm polislerin meslek hayatına aynı rütbeden başlaması ve meslekte olgunlaşarak ve meslek için sınavlarla yükselmelerinin önünün açılmasının meslek içi huzurun sağlanmasında ve de "haksızlıkların" önlenmesi noktasında daha adil sonuç vereceğini düşünmekteyim. Jandarmanın çalışma saatlerinin mutlaka düzenlenmesi gerekmektedir. Tayin sayılarının azaltılması ve de çalışma saatlerinin dışında sivil vatandaşlar gibi yaşayabilmelerinin önünün açılması gerekmektedir. Ayrıca jandarma mensupları arasında şu an çok yaygın olan ve titan saadet zinciri halkasına benzer bir yapı ile kurulmuş olan ve neredeyse tüm teşkilat mensuplarının dahil olduğu bir ekonomik kazanç üzerine kurulu olan yapı var. Bu yapı zararsız gibi görünse de bu askerlerin paraları en tepede toplanmakta ve ciddi rakamlar oluşmaktadır. Off-shore zedeler gibi bu yapı zede askerlerimiz olacak ben şimdiden uyarayım. Bu yapı teröristlerin vereceği zarardan daha büyük bir zarar verme durumu olacak. Zira teşkilatın neredeyse tamamının bu yapının içine dahil olduğu söyleniyor. Tümden bir yıkım ile karşı karşıya olan bir güvenlik kuvvetinin sağlıklı çalışmasını kimse ondan sonra beklemesin.

Anlatmaya çalıştığım üzere terör ancak para ile ayakta kalabilir. Eğer para yoksa silahta olmaz örgüt elemanları da yaşayamaz. Bu edenle devletin ekonomiyi hukuk denetimine alması gerekmektedir. Aksi takdirde terör bu topraklarda bitmez. @CavitTatli

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan