Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2426.08
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ocak 2020

Kalpte temizlik

Yücel Kuran

Hepimiz bir şeyleri, birilerini seviyoruz. Sevmek güzel şey, sevmeyi bilene. Allah(cc) bize verdiği en güzel duygu, sevmek. O kadar kıymetli ki ama dedim ya, bilene. Herkes sever, herkesin kalbinde bunun için yer ayrılmıştır. Ama çoğumuz yanlış şeylerle doldurmuşuz kalbimizdeki bu sınırlı alanı. Misal; kar kış kıyamet, 40 bin kişi saatler önce gelmiş stada. Kalplerde tuttuğu takımın sevgisi, onun için para vermiş bilet almış. Bilet bulamamış karaborsadan almış. Yeri gelmiş cebindeki paranın hepsini vermiş. Maç başlayınca bağırış çağırış 90 dakika susmamış, oturmamış. Kalplerde tuttuğu takımın sevgisi maç bitmiş, itiş kakış eve gelmiş. Eve gelmiş, yememiş aç kalmış, TV’de gece yarılarına kadar o nasıl vurdu, bu nasıl vuramadı, izlemiş. Yetmemiş sabah işe gitmiş, akşama kadar nasıl yendik, nasıl yenemedik. Kalplerde tuttuğu takımın sevgisi. Kimi at yarışında, kimi iddia, kimi kahvehanede oyun adı altında kumar sevgisi. Kimisi çalışır çabalar, ezilir büzülür maaşını alır avans alır. Almasa ne olur cepte kredi kartı arkadaş sevgisi adı altında meyhanelerde, birahanelerde, otoban kenarlarındaki yeşillik alanlarda, çayırlarda, parklarda içme sevgisi. O kadar sever ki içmeyi o çalışıp didinip kazandığı parayı sabah pişman olacağını bile bile verir içkiye. Kalplerde sarhoş olma sevgisi.

Kimisi telefonundan kafasını kaldırmaz yolda yürürken, konuşurken elinde akıllı telefonu. Teknoloji sevgisi. Kimi bir diziye takmış kafayı orada oynayan artiste bütün sevgisi. O artistin de şan şöhret bütün sevgisi.

Aynı evde yaşadığımız ana babamızı, çocuğumuzu, eşimizi, ablamızı, kardeşimizi sorsak her şeyden çok seviyoruz. Seviyoruz da ne yapıyoruz? Seviyoruz deyince oluyor mu? Mesela tuttuğumuz takımı da seviyoruz zaman ayırıyoruz, soğukta bekliyoruz bağırıyoruz çağırıyoruz misal dedik ya. Peki ailemiz için ne yapıyoruz? Seviyoruz dedik ya yetmez mi, dediğinizi duyar gibiyim. O zaman, misal, tuttuğunuz takımı da sadece seviyoruz deyip geçseniz veya sevdiğiniz vakit ayırdığınız her neyse onu olmaz mı, olmaz değil mi? Tüm bunlar tamam, bir şey unutmadınız mı, bizi yaratan alemlerin Rabbi Allah sevgisi yok mu, kalmadı mı? Bize o kalbi veren, bizi yaratan Yaradan’ı sevmiyor muyuz? Hemen itiraz sevmez olur muyuz? Tamam, kabul ettim seviyoruz. Peki ne yapıyoruz, bizi Yaradan’ın hangi emir ve yasaklarını yerine getiriyoruz? Misal, patron gelse şunu yapacaksın bunu yapmayacaksın dese, tamam patron deriz. Hemen istediği şeyleri yaparız, istemediklerini yapmayız. Çünkü biliriz ki yapmazsak para kazanamayız, kovuluruz. Rızkı, eli, gözü, bedenimizi, dünyayı veren Allah’ın istediklerini yapıyor muyuz, seviyor muyuz onu, kalmış mı kalbimizde yer? Herkesin vicdanına bırakıyorum bu sorunun cevabını. Kalplerimizi boş şeylerle meşgul edersek yer kalmaz. Gerçek sevgilere o kalpte yer açalım. Atalım bize faydası olmayan işe yaramaz sevgileri. Temizlik yapalım kalbimizde.