Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Mart 2024

Kalkınma ve İstanbul eğitim yatırımları

(Sadece İstanbul)

Ülkeler ve toplumlar sürekli bir değişim ve ilerleme süreci içerisindedirler. Ülkelerde kaynakların dağıtılması, üretim teknikleri, toplumsal değerler ve insan davranışları zaman içerisinde değişim gösterirken toplumunda gelişimini sağlar. Gelişim ve ilerleme sürecine yaptığı olumlu etkiyle birlikte toplumun refah seviyesinin artmasında kalkınma önemli bir rol oynamaktadır. Kalkınma bir ülkenin üretim olanaklarıyla birlikte kişi başına düşen gelirin artmasıyla toplumun ekonomik ve sosyal yapısının değişimi olarak değerlendirilebilir. Kalkınma, ülkenin içinde bulunduğu durumu etkisiyle değiştirebilen bir kavram olarak da düşünülebilir.

Ülkelerin kalkınma uğraşlarında üç önemli unsur rol oynamaktadır. Bunlar ekonomik, sosyal ve insan kalkınması olarak değerlendirilebilir. Ekonomik kalkınma, insanların ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin gelişmiş bir ekonomik yapı içerisinde üretilmesiyle insanların taleplerinin karşılanması ve toplum refahının artması gibi konularla ilgilenir. Sosyal kalkınma, sağlık, eğitim, altyapı, şehirleşme, çevre sorunları gibi ağırlıklı olarak hizmet yönü ağır basan kalkınma konularıyla ilgilenir. İnsan kalkınması ise tüm insanların potansiyellerini kalkınma için kullanmaları ve ülkenin gelişmesi için yapıcı rol oynamalarının sağlanması gibi konularla ilgilenmektedir. Eğitim, kalkınma için gerekli insan gücünün yetiştirilmesinde vazgeçilmez unsurdur. İnsanlara verilen eğitimin nitelik ve nicelik seviyelerinin yükselmesi, insanların verimliliği gibi toplumsal kaliteyi de artıran bir unsur olarak oldukça önemlidir.

Günümüzde ülkeler, hızla gelişen ve sürekli değişim gösteren dünyada kalkınma hedeflerini gerçekleştirmede oldukça yüksek bir rekabetle karşı karşıyadır. Ülkelerin belirlediği kalkınma hedeflerine ulaşmada eğitim en fazla önem verilen alanlardan biri olmak zorundadır. Kalkınma seviyeleri yüksek ülkelerin tümü bu yüksek kalkınma seviyelerini yaptıkları eğitim yatırımlarına borçludurlar. Türkiye için de kalkınma seviyesinin yükselmesi, gerekli insan gücünün yetiştirilmesi için en önemli etken eğitimdir. Eğitim, işgücünün için gerekli beceri ve üretkenlik kapasitesini artırırken milli gelirin artmasına da önemli derece de katkıda bulunmaktadır. Son yirmi yılda Türkiye’de eğitime yapılan yatırımlar toplumun gelişmişlik düzeyinin artması, insan faktörünün niteliğinin ve ülkenin rekabet gücünün yükselmesi gibi önemli alanlarda etkili rol oynamıştır. Türkiye’de kalkınmaya yönelik eğitim plan ve politikalarının verimlilikleri, toplumun gelişim ve ilerleme seviyesini olumlu yönde etkilemiştir. Bu etki toplumda sosyo-ekonomik gelişme, ekonomik, sosyal ve kültürel getirilerle kendini göstermiştir. Bunun yanında Türkiye’de eğitime yapılan yatırımların ekonomik büyümeyi etkilediği ve bu ekonomik büyümenin de tekrardan eğitim yatırımlarına olumlu yansıdığı görülmektedir.

Türkiye’de son yirmi yılda özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde eğitimin büyüme ve kalkınma amaçlarına hizmet edebilmesi için insani gelişmeye önem veren bir kalkınma perspektifiyle eğitim politikaları oluşturulmuştur. Türkiye genelinde kalkınma hedefleriyle doğru orantıda yapılan eğitim yatırımlarının yüksekliği ve bölgesel dağılımı incelendiğinde tüm bölgelerde ihtiyaca yönelik olduğu kadar kalkınma hedeflerini artırmaya yönelik de eğitim yatırımları yapıldığı görülmektedir.

Türkiye’de özellikle İstanbul gibi kalkınma seviyesini önemli ölçüde etkileyen bir şehirde, yapılan eğitim yatırımları kalkınma seviyesinin artmasında olumlu etki yapmıştır. İstanbul gibi tarihi ve kültürel bakımdan zengin, insan potansiyeli açısından yüksek işgücüne sahip bir şehirde kalkınma hedefleri dışında ihtiyaca yönelik eğitim yatırımları da yapılmıştır. 2002 yılından itibaren eğitim yatırımlarında yüksek bir yüzdeye sahip olan İstanbul, yapılan eğitim yatırımlarıyla birlikte gelişim ve ilerleme seviyesinde de önemli bir artış göstermiştir.

İstanbul’a yapılan eğitim yatırımları 2002’den günümüze 39 ilçesinde yaklaşık 15 milyar TL değere ulaşmıştır. Eğitim yatırımlarıyla birlikte ülkenin geçmişte en önemli sorunlarından biri olan eğitime erişim noktasında engellerde ortadan kaldırılmıştır. Son yirmi yılda İstanbul’a yapılan eğitim yatırımları incelendiğinde okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim seviyelerinde okul sayısı 2.561’den 8.340’a yükseltilmiştir. Öğrenci derslik sayıları da 40.950’den 106.038’e yükselmiş ve eğitimin her kademesinde öğrencilerin daha iyi bir eğitim almaları için derslik başına düşen öğrenci sayısı da ilköğretimde 31, ortaöğretimde 24’e düşürülmüştür. İstanbul’a yapılan öğretmen atama sayısı da 100.000’in üzerine çıkmış ve 2002 yılında 67.081 olan öğretmen sayısı 2023 yılında 172.210’a çıkartılmıştır. Yapılan öğretmen atamalarıyla birlikte öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 19, ortaöğretimde 13’e düşürülmüştür. Okul öncesi eğitimde 5 yaş çocukların eğitimi 2002 öncesinde %0 seviyesindeyken, 2023 yılında %78,61’e çıkartılmıştır. Öğrencilere hizmet etmesi için 1593 olan kütüphane sayısı 5.158’e çıkartılmıştır. 2.891 bilişim sınıfı, 2.549 spor salonu ve 8.474 laboratuvar kurulumu da bu süreçte tamamlanmış ve öğrencilerin hizmetini sunulmuştur.

Öğrencilerin daha rahat şartlarda öğrenim görebilmesi için İstanbul’da eğitime yönelik yatırımlar olanca hızıyla devam etmektedir. İstanbul’a yönelik süreklilik kazanan eğitim yatırımları ülke kalkınma seviyesine de büyük etki yapmaktadır.

Tüm okuyucularıma selam eder saygılar sunarım.