Kalbe zarar veren etkenlerden 'Bollukta şımarmak' ve 'Nifak'
Sevgili kardeşimu2026
Kalbi kirleten, haktan uzaklaştıran, şımartan, kibirlendirten, ahireti unutturan ve kendisini bir şey zannettiren etkenlerden biri de zenginliktiru2026 Çok zengin olan insan yarını garantiye almış gibi rahatlar. Çünkü zenginlik bilinç altında insana yarın garantisi vermiş gibi bir zan sahibi yapar...!
"u2026 Zalimler ise, kendilerine verilen refahın peşinde koştular ve suçlular oldular." (Hud suresi 116.ayetler)
Bolluğun birer hak ediliş olduğunu zanneden insan o bolluğa alışır ve o zenginliğin elden çıkmasını asla istemezu2026 Bunun için ölümüne kavga veriru2026 Çünkü zenginlik nefsine düşkün olan insanlar için bütün haram kapılarını açar ve haramlara ulaşımı kolaylaştırıru2026
"Sonra bu peygamberlerin ardından öyle bir nesil geldi ki, namazı terk ettiler, heva ve heveslerine uydular. Onlar, bu taşkınlıklarının cezasını yakında göreceklerdir." (Meryem suresi 59.ayet)
Sevgili kardeşimu2026
Hayatınızın bazı dönemlerinde Allah sizleri bollukla imtihan edebiliru2026 Bu ne sizin ticari zekanızla elde edilmiştir ne de tecrübenizleu2026 Elinizdeki mallar size verilmiş birer emanetten başka bir şey değildiru2026 İçinde bulunduğumuz beden dahil, bizim zannettiğimiz her ne varsa bize ait değildiru2026 Bize at olmayan bir şeyin havasını nasıl atabiliriz?
Bugün dünyanın dört bir yanında adaletsizlikler ve zulümat varsa bolluktan şımaran ve daha da zengin olmak isteyen bazı insanlar yüzündendiru2026
Şımarıklık kalbe misafir olunca ne hak ve hukuka dikkat edilir, ne fakirler gözetilir, ne geleceğe dair plan ve projeler düşünülür, ne nefis muhasebesi yapılır, ne tövbe edilir, ne tevazu sahibi olunur ne de yaradılış gayesi akla geliru2026 Tam bir ziyan ve tam bir iflas hayatıu2026
Sevgili kardeşimu2026
Malınızın çokluğu sakın şu ayeti size muhatap kılmasın:
"Ey iman edeler, mallarınız ve çocuklarınız, sizi, Allah'ı anmaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa işte onlar hüsrana uğrayanlardır. " (Münafikun suresi 9.ayet)
Kalbe zarar veren etkenlerden "Nifak"
Sevgili kardeşimu2026
Kalbe en fazla hasar veren hastalık hiç şüphesiz ki nifak hastalığıdıru2026 Kalbe nifak tohumu atıldığı an o kalpte hayır namına hiçbir şey kalmazu2026 O kalpte din de gider iman dau2026 Nifak öylesine kötü bir hastalıktır ki inanmadığı halde inanmış gibi görünmeye çalışarak aşağılık bir seviyeye düşeru2026
Kalbinde nifak tohumu olanlar yeryüzünün en korkak insanları gurubundadırlaru2026 Bu sebeple inkarlarını hep gizlemeye çalışırlaru2026 O kişiler inanmadıkları halde namaz kılarlar, oruç tutarlar, hacca giderler, cihada çıkarlar, Kur'an okurlar, zekat verirler ve daha birçok ibadeti ifa ederleru2026 Ama onların bütün uğraşıları boşa çıkar ve cehennemin en alt tabakasına ağırlanırlar;
"Onların kalplerinde hastalık vardır. Allah, bu hastalıklarını dau00adha da artırmıştır. Yalan söylediklerinden dolayı, onlar için can yakıcı bir azap vardır." (Bakara 10.ayet)
"Onlara: "Gelin de Allah'ın peygamberi sizin affınızı dilesin." denu00addiği zaman (alay ederek) başlarını sallarlar ve sen onların, büyüklenerek yüz çevirdiklerini görürsün.
"Sen onlar için af dilesen de dilemesen de fark etmez. Allah onları bağışlamayacaktır. Şüphesiz ki Allah, doğru yoldan çıkanları hidayete eru00addirmez." (Münafikun suresi. 5-6.ayetler)
Sevgili kardeşimu2026
Münafıklığın alametlerini öğrenin ve kalbinizi yoklayınu2026 O alametlerin % kaçı sizde varu2026 İtikadi olarak nifak sahibi olmayabilirsiniz ama ameli nifak denen bir şey var! O da büyük bir hastalıktır. Ameli nifak için bakın Allah'ın resulü aleyhisselam bizlere nasıl bir uyarında bulunmuş:
"Dört huy var ki, onlar kimde bulunursa o tam bir münafık olur. Bu huylardan birisi kendisinde bulunan kimse ise, o huyu terk edene kadar münafıklıktan bir huy taşımış olur. Bu huylar şunlardır: Konuştuğu zaman yalan söyler. Söz verdiği zaman sözünü tutmaz. Kendisine bir şey emanet edilince ona hıyanet eder. Birisi ile çekişmeye girince hak yer, haddini aşar." (Buharu00ee, Müslim, Ebu Davud, Tirmizu00ee)