Kafkaslar’dan Anadolu’ya Şiir, Şair ve Âşık Günleri III
Ardahan Üniversitesi, geleneksel hâle getirdiği Kafkaslar'dan Anadolu'ya Şiir, Şair ve Aşık Günleri'nin üçüncüsünü 17-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdi. Ardahan’ın kültürel gelişimine verdiği önemi her fırsatta vurgulayan rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber’in nazik davetleri üzerine çok sayıda akademisyen, şair, yazar ve âşık programa katılım gösterdi.
Değerlendirme komitesi başkanlığını Ferman Karaçam’ın üstlendiği ve Bestami Yazgan, Ahmet Efe, Nuray Alper’in jüri üyeliğini yaptığı Ardahan konulu şiir yarışmasının ödül töreni, 17 Ekim sabahında yapılan protokol konuşmalarından sonra gerçekleştirildi. Birinciliği Muharrem Yeni’nin aldığı yarışmada, ikincilik Serkan Karabostan’a, üçüncülük Abdullah Direnç Baykal’a ve mansiyon Muhammed Muhammedoğlu’na verildi. Saat 11.00’ de başlayan ve moderatörlüğünü Ekrem Karadişoğulları’nın yaptığı panelde Prof. Dr. Rıdvan Canım ve Prof. Dr. Nurullah Genç konuşmacıydı. Canım, eski şiiri “saray şiiri” olarak yaftalayanlara “Fuzuli İstanbul’u görmemişti” örneği üzerinden yaklaştı. Divan şiirinin safhalarını anlatan ve minyatürlerini çizenlerden nakkaşlarına, kâtiplerden bestekârlarına, hanendelerinden mevlithanlarına kadar pek çok gönlü doyuran işlevine işaret eden Rıdvan Canım, şiirde estetiğin önemini vurgulayarak klasik Türk Edebiyatını gelenek, görenek, mimari, din ve maneviyat perspektifinden yorumladı. Nurullah Genç ise konuşmalarında üniversitelerde 16 yıl metodoloji okutan bir insan olarak kendi metodumuzu oluşturamadığımıza, Batı kültürüne endeksli bir ilim profili çizdiğimize, toprak medeniyeti evlatlarının dağılarak ateş medeniyetindekilerin etkisi altına girdiğine ve kültür ve sanatın başladığı yerin Esmânın sayılması olduğuna dikkat çekti. Konuşmalarında sık sık Mehmetçiğimize vurgu yapan Nurullah Genç, gelen talep üzerine bir şiirini seslendirdi. Saat 14.00’ de şairler kitaplarını imzalayarak öğrencilerle hasbihal ettiler.
Akşam, yurtta kalan öğrenci grubu ile gerçekleştirilen sohbette, bu tarz etkinliklerin kendilerini dinlendirdiklerini ifade eden rektörümüz Nurullah Genç, Rıdvan Canım, Müştehir Karakaya, Metin Önal Mengüşoğlu, Şemsettin Kuzeci, Hüseyin Akın, Murat Ertaş’a söz verdi. Geceye, programın her safhasında bulunan Ardahan Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Dr. Mukadder Arif Yüksel ve eşleri Nihal Yüksel, Dr. Muhammer Ayan ve eşleri Raziye Hanım, rektörümüzün eşi Sema Hanım, Metin Önal Mengüşoğlu hocamızın eşleri Necla Hanım da iştirak ettiler. Güzel ve latif bir sohbet akşamının sonunda Nurullah Genç yeni kitabında çıkacak olan şiirlerinden seslendirdi.
18 Ekim sabahı Prof. Dr. Mehmet Biber, makamında ziyaret edildi. Rektörümüz Mart ayında cumhurbaşkanımızı ağırladıklarını ve onun, “millî mücadelenin meş’âlesi” burada yakıldı sözleriyle 100. Yıl Ardahan Kongresine katıldıklarını kaydetti. Üniversitede altı yüksek lisans, bir doktora programı açtıklarının altını çizen Biber, edebiyat fakültesinin buradaki en güçlü fakülte olduğunu, üniversitenin Doğu’ya hitap etmesini istedikleri için eğitim dili Rusça olan bir kurum olmayı hedeflediklerini ve zamana ihtiyaç duyan bu projeyi Yüksek Öğretim Kurulu ile paylaştıklarını arz etti. Ardahan Üniversitesi’nde Rusça ve Gürcüce seçmeli dil ve Rusça bölümü geçtiğimiz sene ilk mezunlarını vermiş bile. Bölgedeki tarım ve hayvancılık üzerine bilgiler de paylaşan rektörümüz, misafirlerine bal armağan etti.
Saat 10.00’da başlayan şiir programın sunuculuğunu bu sene de Mehmet Yaşar Genç üstlendi. Programın birinci bölümünde Hüseyin Akın, Nuray Alper, Yaşar Bayar, İsmail Bingöl, Rıdvan Canım, Abdulkerim Dinç, Ahmet Efe, Murat Ertaş, Mehmet Yaşar Genç ve Rövşen Guliyev şiirlerini seslendirdiler. Rektörümüz şairlere katılım belgelerini takdim etti.
Programın öğleden sonraki ikinci kısmında Nuri Pakdil’in vefat haberi şairlere ulaştı ve merhum üstat, sahnede hayırla yâd edildi. Bu bölümde de Vaqıf Hüseyinov, İbrahim Karabulut, Ferman Karaçam, Ekrem Karadişoğulları, Müştehir Karakaya, Şemseddin Küzeci, Şüreddin Memmedli, Erhan Yurdoğlu Memmedov, Metin Önal Mengüşoğlu, Adem Özbay, Tacettin Şimşek ve Necip Yıldız sahne aldılar. Şairlere katılım belgelerini rektör yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan takdim etti. Gün, akşama ulaşmadan şehir turu yapıldı.
Gecede türküleri ve atışmaları ile etkinliğe Tebriz’den, Üsküp’ten, Gürcistan’tan katılım gösteren Âşık Mehmet Oktay, Âşık İsrafil Uzunkaya, Âşık Büyükağa Vücudî, Âşık Mevlüt Merdoğlu, Âşık Sadrettin Polat, Âşık Ruslan Kalandarov ve Âşık Faruk Erdoğan sahne alarak dinleyicilere coşkulu anlar yaşattılar. Katılımcıların taleplerine de yer veren âşıklar format dışında kaldığı halde “Altın Hızma” ve “Çırpınırdın Karadeniz” e ses oldular.
19 Ekim Cumartesi sabahı katılımcılarla Ahıska gezisi gerçekleştirildi.
Burada, bu güzel etkinliğin güzide emekçileri olan Prof. Dr. Mehmet Kıldıroğlu hocamızla birlikte Havva Vanlı ve Gülşen Kaya Balcı Hanımefendilere ve Serkan Balcı Beyefendi’ye ayrıca teşekkür etmek isteriz.
Selam ile