Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.70
Gram Altın
2954.31
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
13 Ekim 2020

Kafkaslar'daki savaş yayılır mı?

“Azeri-Ermeni çatışması ciddi bir savaşa dönüşebilir. Burada ABD (İsrail), Fransa, Rusya birlikte hareket edebilirler. Türkiye’yi Akdeniz’den (Suriye, Libya) çekip Kafkaslarla meşgul edebilirler. Bunu da ancak Azerbaycan’da darbe yaparak gerçekleştirebilirler. Türkiye’yi uzun yıllar uğraştıracak uzun döneme yayılmış bir sorun üretilebilir. Azerbaycan’a askeri bir danışman ekip gönderilmelidir.” (Milat, 21 Temmuz 2020),

*

Daha önce; Azeri-Ermeni çatışmasının ciddi bir savaşa dönüşeme ihtimalini ifade etmiştik. Bu savaş 27 Eylül itibariyle başladı. Savaşın arkasında en çok görünen aktör aslında Fransa. Rusya geride durarak savaşın bir süre ilerlemesini seyretti ve daha sonra da ateşkes için savaşa müdahil oldu.

*

Azerbaycan-Ermenistan savaşının genişleme ihtimali var.

Bu savaşın bütün Kafkasya’yı, Orta Asya’yı, İran üzerinden İslam (Anadolu) dünyasını etkileme ihtimali de yüksek.

Kafkaslarda aralarında sorun olan etnik unsurlar arasında çatışmalar çıkabilir.

Çeçenistan yeniden hareketlenebilir.

ABD, İsrail, İran, İngiltere, Çin ve Türkiye bu savaşın seyrini ve sonucunu belirleyecek en önemli aktörler.

Savaş yayılırsa; Azerbaycan, Rusya, Ermenistan, İran, Çeçenistan ve Türkiye haritaları değişebilir. Bazı ülkelerin sınırları genişler, bazılarının ise daralır. Her savaşın sonucunda haritalar yeniden belirlenir. Güçlü olan haritayı yeniden çizer. Kafkasya’da savaş sınırları değiştirecektir. Sınırların değişeceği yerde ABD (İsrail), İngiltere, Rusya gibi güçler de mutlaka olacaktır. Kafkaslar’daki savaş Suriye’den daha kalıcı sorunlara da yol açabilir.

*

“Azerbaycan’da darbe olabilir

ABD eğer İran’ı bölmeyi hedeflemişse; Türkiye, Azerbaycan ve Kürtleri hesaba katmıştır.

Bu durumda, Azerbaycan'da darbe olabilir. Bu durum hem ABD'nin hem Rusya’nın (Ermenistan) işine gelir.

Azerbaycan karışabilir. İlham Aliyev devrilebilir. ABD eğer İran'a müdahale edecekse;

Azerbaycan'ı da karıştırması gerekiyor. Bu durumda Türkiye’nin Azerbaycan’ı dikkatle takip etmesi gerekiyor.” Milat Gazetesi; Küçük İran, büyük Azerbaycan (14.01.2020)

*

ABD’nin müdahil olması demek, İran üzerinden hareket etmesi demektir.

Bunun için İran engelini Azerbaycan üzerinden aşma yoluna gidebilir.

Türkiye etkisindeki Aliyev iktidarı ile bunu yapamayacağına göre, Aliyev yerine bir iktidar getirmesi gerekiyor. Bunu da ancak darbe yoluyla yapabilir. Yani Azerbaycan’da ABD’nin arkasında olduğu bir askeri müdahale olabilir.

*
Orta Asya kapıları açılıyor mu?

“Türkiye, Anadolu (İSLAM) coğrafyasını birleştirmek, bir araya getirmek için stratejiler üretmelidir. Ermenistan, Türk dünyası ile Türkiye arasında bir tampon bölge olarak durmaktadır. Ermenistan, tampon bölge olmaktan çıkarılabilir ve Türkiye ile Azerbaycan'ın birleşmesinin yolu da açılmış olur. Türk dünyasına gidişin anahtarı, önemli ölçüde Ermenistan'dan geçer.” Milat Gazetesi, 29.08.2017

*

Türkiye eğer stratejik hareket ederse, bu yol açılabilir.

*

Tek millet iki devletten, tek millet ile tek devletin yolu açılıyor.

*

“Azerbaycan-Ermenistan Savaşı Türkiye ile Azerbaycan’ın birleşip tek devlet olmasını sağlayabilir. Ermenistan, Türkiye ile Orta Asya arasında tampon bölge olmaktan çıkabilir.”, (Milat, 21 Temmuz 2020)

*

Fransa'dan Ermenistan'a ASALA rolü

Şimdilik Fransa’nın başını çektiği bir güç, Ermenistan’a adeta yeni bir ASALA rolü vermiş durumda.

Fransa, Ermenistan’ı ve PKK’yı aynı anda destekliyor.

Türkiye’yi böyle olaylarla uğraştırmaya çalışıyorlar.

Ama, Türkiye’yi uğraştırmak için üretilen her olay Türkiye’yi daha da büyütüyor.

Yunanistan, Ermenistan, PKK… Türkiye’yi daha da büyütüyor ve daha güçlü, daha etkili bir aktör haline getiriyor.

*

Son söz İlham Aliyev’in:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Macron'a, "Biz bu savaşın sebebi değiliz, topraklarımızı savunuyoruz, bizim Ermenistan topraklarında gözümüz yok. Dağlık Karabağ bizim toprağımızdır. Bir devlet öz topraklarını fethedebilir mi? Bu topraklarda kanunsuz olarak Ermeniler bizim bütün abidelerimizi yıktılar. Bunu görmüyorlar mı? Bu tarz yaklaşımlar kabul edilemez. Biz buna sessiz kalamayız" demiş.

*

Sonuç olarak, Azerbaycan-Ermenistan Savaşı;

Kafkasları da aşan bir harita değişikliğine yol açabilir. Azerbaycan ve Türkiye’nin büyümesine, İran ve Ermenistan’ın küçülmesine yol açabilir. Kafkaslar üzerinden başlayan harita değişikliğinin; Rusya, İsrail, hatta ÇİN’in (Uygur) haritasını bile değiştirme ihtimali yüksektir.

Dünyanın merkezi (kalbi) olan Türkiye’nin çevresindeki her olayın, bütün dünyayı etkileme potansiyeli vardır. Kafkaslardaki savaş da bu olaylardan biridir.