Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.75
Gram Altın
2964.17
BIST 100
9647.1
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
05 Haziran 2016

Kadın, erkeğin statü göstergesi midir?

Modernizmin kadın hayatını kolaylaştırdığı iddiası komik bir dillendirmeden başkası değil!

Yaşanan gelişimin, yaygınlaşan teknolojinin kadın yaşamın kolaylaştırdığı varsayımı bile detaylı bir incelemede tökezlemeye mahku00fbm absürt bir savu2026

Esasında modernizm, erkek egemenliğinin hayatın her alanında erkini ilan etmesinden başka bir anlam da taşımaz.

Gelişen teknoloji, kolaylaşmış gibi gözüken yaşam biçimi hakikatte erkek hayatının rahatlaşmasından, kolaylaşmasından başka bir değişim anlamına gelmez.

İlk bakışta saçma veya mantıksız gibi görünse de modernizmin erkek sultasını sürdürmeye yönelik bir devrim ürünü olduğu öne sürmek bile sınırları zorlamak anlamına gelmez.

Kolaylaşan hayat, erkeğin dinozor avlamaktan masa başı işlere terfi eden hayat serüveninin öyküsüdür aslındau2026

Erkeğin tarihinde böyle radikal bir değişim yaşanırken kadının sade ve yok sayılan geçmişinde rollerinin çok da farklılaştığından bahsetmek biraz zoru2026 Hatta "zor" ifadesi durumu izaha kifayetsiz kalacağından yeni betimlemeler, kavramlarla durum tespiti yapmak bir gerekliliktir!

Doğuran; dolayısıyla bebeğini taşımak, dünyaya getirmek, büyütmek gibi hayat idamesinde yegane sorumlu mekanizma olan kadının bu görevi tarih boyunca sürgitmektedir.

Pardon, kadın tarihi gibi soyut ve boşlukta dolaşan bir terim kullanılmamalıydı değil mi? Tarih yazmak erkeklerin işiydi ve kadınların bir tarihinden bahsetmek mümkün değildi, unutmuşuz(!)

Yemek, mutfak, ev işleri vs'nin de kadının modern dünyadaki tüm rollerine karşın omzundaki sabit sorumluluklar olduğunu hatırlatmaya bilmem gerek var mı?

Ünlü bir akademisyen, başarılı bir siyasetçi, etkili bir medya çalışanı olsa da kadının bu rolünde değişiklik yaşanacak değildir.

İlla başarılı bir çalışan olması gerekmez tabii, evinde klasik kadın rollerinin gereğini icra eden her kadını sadece tüketici olarak yaftalayan modernizmin çemberine tüm çalışan kadınlar dahildir.

Anneliği, ev idareciliği, aşçılığı, temizliği görmezden gelinen hatta bir yerde yok sayılan kadın için üretici pozisyonuna geçebilmesi sadece eline nakit para geçmesiyle mümkün olmaktadır.

İlginçtir, kadın için hayatı kolaylaştırdığı iddia edilen modernizm, kadını ancak bir erkek kadar çalışıp bir kadının yapması zorunlu addedilen sorumluluklarını yerine getirdiği zaman var kılmakta, erkek gibi üretici görmektedir.

Kadını iş dünyasının içerisine anne ve eş olma sıfatıyla birlikte savuran modernizm öte yandan da kadını erkeğin/kocasının üzerinden var kılma alışkanlığından vazgeçiyor değildir.

Kocasının konumuyla var kılınan, ilk görevi kocasının toplumsal rolüne uygun giyinmesi, davranması, yaşaması olan kadının tüm sıfat ve vasıflarından soyutlanması da acayip bir paradokstur.

Bir yandan kadına kadın+erkek sorumluluğunu yükleyen diğer yandan da kadını sadece kocasının işi/statüsü üzerinden yorumlamaya/var etmeye kalkan modernizmden hoşlanmamı-zı- kim isteyebilir?

Twitter.com/sabihadogann