Jeopolitik eksenli 'Kadife Devrim'
Çekoslovakya'da 1989 yılında 11 gün süren, bir öğrenci ayaklanması şeklinde başlayan, polis müdahalesi ile yönünü mevcut rejimi yıkmaya çeviren yarım milyon insanın katıldığı ve o dönem ki komünist rejimin düşürülmesiyle son bulan halk olayları. Tarihe "halk devrimlerine örnek" olarak geçmiş ve Çekoslovakya'nın ikiye bölünmesi ile sonuçlanan bu olayın benzerlerini daha sonra birçok kez daha gördük. "Arap Baharı" süreci bunun en önemli örneklerinden. Bu tür devrimlerin arkasında ise daima gizli bir güç mücadelesi olduğu gözüküyor. Tıpkı bu örnek olayın yaşanış sürecinde, yanı başında ABD yanlısı bir hükümet istemeyen ve "komünist rejimi" destekleyen Rusya'nın Çekoslovakya'ya müdahalesi ile ortaya dökülen güç savaşı gibiu2026
Yakın yine "Kadife Devrim" olarak isimlendirilen bir olayda Ermenistan'da yaşandı ve olaylar yine mevcut yönetimin gitmesi, yeni bir hükümetin kurulması ile nihayetlendi. İki dönem Cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra Başbakanlık görevini üstlenen Sarkisyan görevinden istifa etti. Ancak Ermenistan olayları tam bitti derken bu kez benzer sokak olayları komşusu Gürcistan'da yaşanmaya başladı. "Beyaz Gürültü" adı verilen olaylar, hükümetin Tiflis'te gece kulüplerine uyuşturucu operasyonu yapması ile başladı ve "özgürlük istiyoruz" sloganları atan gençlerin sokaklarda dans etmesi, şarkılar söyleyerek protestolar düzenlemesi ile ivmelendi, yayıldı. Protestocular "Beyaz Gürültü" adını verdikleri bir sivil toplum platformu ile mesajlar yayınlayarak, protestoların tamamen bitmesi için hükümetin istifa etmesini istiyorlar.
Gürcistan'ın son dönem tavrına bakarsak, aslında olayların arkasında yine bir güç mücadelesi olduğunu anlama zor değil. Gürcistan hükümeti yakın zamanda Rusya ile birçok ikili anlaşmaya vardı. ABD'nin bu durumdan rahatsız olduğunu tahmin etmek çok zor değil. Ayrıca Ermenistan ve Gürcistan Rusya ile İran'ı birbirine bağlayan bir geçiş yolu niteliğinde. Yani burada oluşacak iki kukla yönetim Rusya ile İran arasındaki bağlantıyı sınırlama noktasında stratejik. Aynı zamanda Rusya'nın İran üzerinden Hindistan'a ulaşması içinde engel teşkil edebilecek bir adımu2026
İran konumu itibariyle Rusya için çok önemli. Aynı şekilde ABD içinde bölgesel hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahip. Bugün İran'ın kaynakları Rusya ve Çin'in ekonomisini önemli oranda besliyor. Bununla birlikte yayılmacılık politikası ile ABD için bölgesel hedefleri doğrultusunda başka bir anlamda daha tehlikeu2026 (Daha önce bir makalede İran'ın yayılmacılık politikasından, "Şii Hilali" hayallerinden bahsetmiştik.) Ermenistan ve Gürcistan'da yaşanan olayları bu çerçevede okumak gerekiyor. Rusyayı çevreleme çabaları!
Güç savaşları içerisinde, çeşitli fonlarla finanse ettikleri olayları "özgürlük" maskesi altında toplumlara gençleri de kullanarak şirin göstermeye çalışıyor, hedeflerine giden yolda ülkelerin huzurunu bozmaktan, kandırılmış gençleri piyon olarak kullanmaktan hatta ortaya konulan gerginlikte onların ölümlerini malzeme yaparak süreci alevlendirmekten çekinmiyorlar.
Özellikle yakın tarihte bizlere "toplumsal hareket" olarak gösterilen rejim/hükümet değişikliği çabalarının tamamının arkasında jeopolitik bir yönlendirici, yönlendiriciler olduğu gayet açık gözüküyoru2026 Şimdi Ermenistan'dan sonra Gürcistan'da yaşanmaya başlayan olayların sonucunu bekleyeceğiz. Gürcistan başarılı olursa sıradaki hedefi tahmin etmek çok zor olmayacaktır. Aynı plan çerçevesinde Gürcistan'dan hemen sonra hatta belki eş zamanlı olarak Azerbaycan'da da benzer olaylar denenebilir. Zira Rusya ve İran arasındaki bağlantı noktasında coğrafi açıdan bakınca Ermenistan ve Gürcistan'da yapılan hamleler Azerbaycan yönetimi de etki altına alınmadan çok fazla anlam ifade etmeyecektir.