Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
28 May 2024

İyiliğin gücü

İyilik, insanın çevresine ve insanlara karşı gösterdiği olumlu ve destekleyici davranışları kapsar. Küçük jestlerden büyük fedakarlıklara kadar geniş bir yelpazeyi içeren iyilik, bir başkasının hayatını kolaylaştırmayı, moralini yükseltmeyi veya ona yardımcı olmayı amaçlar. İslamiyet'te iyilik, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmanın ve cennete ulaşmanın önemli yollarından biridir. Kur’an-ı Kerim’de, iyiliğin önemi şu şekilde ifade edilir: “İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel şekilde sav. O zaman, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki candan bir dost olur” (Fussilet, 41/34).

22 Mayıs 2024 Çarşamba akşamı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 7. Uluslararası İyilik Ödülleri Töreni yapıldı. Törenin yapılacağı salonun fuayesinde açılan klasik sanatlar sergisine göz atamadık. Zira görevlisi çıkışta gezebileceğimizi söyleyerek içeri almadı. Türkiye ve dünya genelindeki iyilik öncülerine ödülleri etkinliğine geldiğimizden birbirinden güzel örneklerle dolu sergiye çıkışta göz atmak durumunda bırakıldığımızdan Diyanet Vakfı’mızın haberi olmadığından eminim.

Birlik Vakfı Başkanı Mehmet Alacacı’yı temsilen iştirak ettiğim toplantıda Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve yardımcıları, din işleri yüksek kurul üyeleri, il ve ilçe müftülerimizin ev sahibi olarak bulunduğu törene BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop ile milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarımızın yöneticileri vardı. Yurt içi ve yurt dışı birçok isim, iyilik adına yaptıkları katkılardan dolayı ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldılar.

Kayseri'de camilere elektrik enerjisi üreten Ahmet Seferoğlu, Buruni’de işitme engelliler için eğitim merkezi kuran Bisibo Amani, turistlere yönelik kartlar hazırlayan oğlu şehit edilen imam İbrahim Taşdemir, Filistin bayrağı açarak dans eden wushu kungfu sporcusu Necmettin Erbakan Akyüz, kuşlara ekmek dağıtan Turgut Kılıç, kanser tedavisi görürken deprem bölgesinde koordinatör vali olarak görev yapan Ali Fuat Atik, 4-6 Yaş Kur'an Kursları öğreticisi Duygu Kaçaranoğlu, ihtiyaç sahiplerine yardım eden müzisyen Murat Kekilli, depremlerde hayatını kaybeden Hatay Müftüsü Ömer Faruk Bilgili, 6 şubat depreminde Bakü'den yardım taşıyan Server Beşirli ve Kosova'da yetimler için dernek kuran Halil Kastrati gibi isimler bu ödüllerini alırken salonda duygulu anlar yaşandı.

İyilik, karşılık beklemeden ve içtenlikle yapılmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Ameller niyetlere göredir. Herkes niyet ettiği şeyin karşılığını alır” (Buhari, İman, 41) buyurarak yapılan iyiliğin samimiyetine vurgu yapar. İyilik sürekli ve tutarlı bir yaşam tarzı olmalıdır. “Allah katında amellerin en makbul olanı, az da olsa devamlı olanıdır” (Buhari, Rikak, 18) hadis-i şerifi bunu destekler.

İyilik yapmak hem yapanı hem de çevresini mutlu eder. Türkiye Diyanet Vakfı’nın iyilik ödülleri, toplumda iyiliği teşvik etmek ve bu konuda farkındalık oluşturulması için oldukça yararlı bulduğumu ifade ederken ödüllerin iyiliğin yayılmasına katkıda bulunacağından iyilik yapan kişilerin tanınması ve onurlandırılmasını önemsiyorum.

Toplumumuzda iyilik kültürünün yayılması dileğiyle...Diyanet Vakfı’nı çalışmalarından ötürü “İyilik eden iyilik bulur” diyelim ve’s-selam.