Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
10 Kasım 2019

İyi kitaplar yaşama sevincini sağlıyor

Hayatın türlü zorluklarını hepimiz bir şekilde yaşasak da önünde sonunda sığındığımız alan yine kitaplardır. Kitap sayfaları arasında dolaştıkça, gözlerimiz satırlarda gezindikçe aydınlık düşüncelerin bizi mutlu ettiğini, kanatlandırıp özge âlemlere alıp götürdüğünü düşünüyorum. Hatta kitap okuma oranı arttıkça kötülüklerin ve suçların azalacağına kesinlikle ve yürekten inananlardanım.

Fuar bugün bitiyor

Bugün sona erecek olan TÜYAP İstanbul 38. Kitap Fuarı, bu yıl yine yüzbinlerce okuyucuyu biraraya getirdi, onları kitaplarla buluşturdu, yazarlarla tanıştırdı. Toplumun ortak paydalarından biri de galiba kitaplardır. Öyleyse kitaba, kültüre ve sanata hepimiz daha çok değer vermeliyiz.

Son okuduğum 2 kitap

Son günlerde okuduğum ve elimden düşürmediğim iki kitap var. Bunlar, Yeni Türk Edebiyatı’nın ülkemizdeki en yetkin isimlerinden olan kıymetli hocam Prof. Dr. İnci Enginün’ün Türk Tiyatrosu Şinasi’denTuran Oflazoğlu’na ile Halide Edib Adıvar adlı eserleridir. Hoş kapaklarla ve yeni teknik düzenlemeler ile okuyucunun önüne çıkarılan “İnci Enginün Bütün Eserleri”, şüphesiz edebiyatla ilgilenenlerin müracaat eserleri olacak. İlk kitap, bizi yaşayan mümtaz tiyatro yazarı Turan Oflazoğlu’nun güzel ve anlamlı sözüyle karşılıyor: “Dilin aydınlığı içimizin aydınlığıdır.”

Türk Tiyatro Metinleri

İnci Hocamız diyebilirim ki tiyatro ile en çok alakadar olan bir Türkolog. Üniversitede “Türk Tiyatro Metinleri” derslerini veren de yine Enginün Hocadır. Önsözde genel bir bilgi veriliyor. “Bu kitabın tiyatro tarihini yansıtan bir eser olmadığını belirtmem lazım.” diyor Hocamız ama yazılacak bir tiyatro tarihi için bu eserin ilk müracaat edilecek eserlerden biri olacağı kesin. Eserlerini yayınlarken hepimize ve herkese örnek olan bir davranışı var Hocamızın. Başta kütüphaneciler olmak üzere kitabın ortaya çıkmasında teşvik ve yardımlarını gördüğü herkese tek tek ismen teşekkür ediyor. Şüphesiz Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Kaplan, Orhan Okay, Zeynep Kerman ve diğer hocalarımızın bütün eserlerini neşreden Dergâh Yayınları’nın kurucusu ve sahibi muhterem Ezel Erverdi Beyefendiye de hepimizin şükran borcu vardır.

Tiyatro dünyasında seyahat

Muhtelif zamanlarda, değişik yayın organlarında neşredilmiş bu makaleler bütününde Türk tiyatrosunun farklı tiyatro yazarları anlatılıyor, eserleri üzerinde etraflıca duruluyor. “Şair Evlenmesi”, “Namık Kemal ve Tiyatro”, “Ahmet Mithat Efendi ve Tiyatro”, “Hâmit’in Kitaplaşmayan Oyunu: Cünun-ı Aşk”, “Yahya Kemal Beyatlı’nın Tiyatroya Dair Görüşleri”, “Tiyatro Edebiyatı”, “Tiyatroda Dil”, eserde mevcut bulunan makalelerden bazıları. 180’nci sayfada başlayan “Turan Oflazoğlu ve Türk Halk Kültürü” yazısı ile âdeta kitaplık çapta bir makaleler serisini okumaya başlıyoruz. Türk tiyatrosunun yaşayan büyük usta kalemi Turan Oflazoğlu’na geniş yer ayrılmış eserde. Oflazoğlu’nun “Divan Şiiri”, “Tarihe Bakışı” inceleniyor. 288’nci sayfanın sonuna kadar Oflazoğlu’nun belli başlı eserleri üzerinde ortaya konulan geniş ufuklu değerlendirme yazıları, dikkat ve büyük bir zevkle okunuyor. Tiyatroya emek vermiş, bu sahada eser yazmış edebiyatçıları unutmuyor Enginün Hoca. Meselâ Necip Fazıl’ın ilk oyunu “Tohum” hakkında 5.5 sayfalık bir tenkit yazısı bulunuyor. Nurullah Ataç’ın tiyatro yazılarını anıyor, “Bir Oyun Kahramanı Olarak Nasreddin Hoca”nın portresini çiziyor, “Sabahattin Kudret Aksal’ın Tiyatro Eserleri” üzerinde duruyor. Eserin “Sahnelenen Oyunlar Hakkında Değerlendirmeler” adını taşıyan ikinci bölümde, Enginün Hoca’nın seyrettiği ve haklarında tanıtım yazıları kaleme aldığı oyunlarla ilgili intibaları da yer alıyor.

Halide Edib Adıvar

Cumhuriyet devri Türk edebiyatının önemli kadın yazarı Halide Edib Adıvar hakkında son zamanlarda bazı neşirler yapıldı. Romancımız çeşitli yönleriyle gündeme geldi, hayatı, fikirleri ve idealleri hakkında yazılar yazılıp kitaplar kaleme alındı. Ama unutulmamalı ki, Adıvar hakkındaki ilk ciddi biyografiyi kaleme alan İnci Enginün’dür. Hocanın doçentlik tezi olan Halide Edib Adıvar’ın Eserlerinde Doğu ve Batı Meselesi, romancımıza derin dikkatlerin çekilmesinde âdeta ilk işaret fişeğidir ve son derece önemlidir.

Bu çalışma da Dergâh Yayınları arasında meraklılara takdim edilmiştir. Halide Edib hakkında Hocanın kaleme aldığı muhtelif makalelerin bir kısmı daha önce neşredilmiş, bir kısmı ise ilk defa okuyucu önüne çıkıyor. Eser Adıvar’ın biyografisini, fikirlerini ve eserlerini anlatışta bir bütünlük arzediyor. Romancının etkilendiği ve tesir ettiği şahsiyetlere de temas ediliyor. Onun Ziya Gökalp, Yakup Kadri gibi kudretli fikir adamaları ve edebiyatçılarla dostlukları için ayrı bir bahis açılmış. Bir de Halide Edib’in mektupları var. Başkalarına yazdığı ve kendisine gelen mektupların peşine düşen İnci Hoca, bazı örnekleri okuyucularıyla paylaşıyor. “Halide Edib ve Mevlevilik” makalesinde ise romancının tasavvuf ve din ile ilgili duyguları, düşünceleri etraflıca anlatılıyor. “İnci Enginün’ün Bütün Eserleri”ni edebiyat dünyamıza armağan eden ve herkese kazandıran Dergâh Yayınları’na gönülden teşekkürler... Eserleriyle yol gösterici ve ışık olan, çalışma azmi ve gayretiyle hepimize, bütün Tükologlara örnek teşkil eden İnci Enginün Hocamıza sağlıklı, bereketli ve kitaplı bir ömür diliyorum.

Çocuk Edebiyatına Adanış

Mustafa Ruhi Şirin, ömrünü çocuklara adamış bir fikir, sanat ve edebiyat adamıdır. Bugüne kadar çocuklarımız için sayısız projelere imza atan, şiirler, masallar, hikâyeler yazan, kitaplar telif eden Şirin, Cahit Zarifoğlu, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Kemalettin Tuğcu gibi, çocuklar için yazmış edebiyatçıları vefat yıldönümlerinde gündemde tutan kadirşinas ve vefalı bir gönül insanıdır aynı zamanda. Çocuk Yıllığı, çocuk kitapları serileri, çocuk sempozyumları, panelleri ve konferansları ile de bu sahada çok değerli hizmetlere imza atmıştır. Sözkonusu hizmetlerini Çocuk Vakfı bünyesinde genişleterek ve geliştirerek devam ettiriyor. Şirin’in en önemli hizmetlerinden birisi de çocuk hakları ve kültürü hakkında devleti idare edenlere sunduğu teklifler ve verdiği projelerdir. Bunların kabul görüp uygulamaya konulması, başta çocuklarımızın olmak üzere şüphesiz hepimizin kazancı olacaktır. Uçan At Yayınları Mustafa Ruhi Şirin’in eserlerini dört kitap hâlinde okuyuculara ulaştırdı. Çocuk Çocukluk ve Çocuk Edebiyatı, Çocuk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış (Çocuk Edebiyatı Nedir Ne değildir?), Bir Nehrin Kaybolmayan Akışı (Türk Masalının Yeniden Doğuşu), Masal Atlası (Masal Kültürü Yazıları).

1980’li yılların başlarından itibaren yakından tanıdığım, hassasiyetlerine, emeklerine ve hizmetlerine değer verdiğim Mustafa Ruhi Şirin, çocuk merkezli düşünen bir yazar, fikir ve sanat adamıdır. İnanıyorum ki Çocuk Vakfı bünyesinde uygulamaya koyabileceği bir çok güzel teklifi, projesi vardır. Hepimiz yeryüzünde acı çeken bütün masum çocuklar için üzülüyoruz. Ama üzülmek yetmiyor ki, dertlerine deva olmalıyız, problemlerine çare üretmeliyiz. Çocuğa değer veren, çocuklar için kaygılanan herkesin Mustafa Ruhi Şirin’in sesine kulak vermesi, faaliyetlerine destek olması gerekiyor. İnancım o ki, çocukların mutlu olduğu ve tasasız ömür sürdüğü bir dünya, hepimiz için çok daha yaşanabilir ve güzel olacaktır.

YARDIM VE SÖNMEZIŞIK TÜYAP KİTAP FUARINDA

Mehmet Nuri Yardım, TÜYAP 38. İstanbul Kitap Fuarı’na katılacak. Yardım, bugün “Edebiyatımızdan Unutulmaz Portreler” başlıklı konuşmasını yapacak. Marmara Salonu’ndaki sohbet programı, 15.15’te başlayacak. Yardım 16.30’dan sonra Mihrabad Yayınları standının bulunduğu 12. Salonda İstiklalden İstikbale adlı kitabını imzalayacak. Elif Sönmezışık ise aynı gün Damla Yayınevi’nin 2. Salonu’nda olacak. Elif Sönmezışık, 14.00-17.00 saatleri arasında Yeniden İstiklal adlı kitabını okuyucularına anlatacak ve imzalayacak.